WSBK – Imola 2018

 

Nakon prvog dana slobodnih treninga Davies i Rea su bili najbrži s identičnim vremenom od 1.46.686. Službeno, Davies je bio prvi na listi s obzirom na drugo najbolje vrijeme. Sykes je krenuo nešto rezerviranije ali je u kvalifikacijama odvozio 1.46.109 što mu je bilo dovoljno da istisne Daviesa u borbi za za drugo startno mjesto. Rea je jedini skinuo vrijeme ispod 1.46 a iz drugog reda su startali Melandri, Fores i Laverty.

Nakon nezgodnog pada u Aragonu, u Imolu se vratio Camier no nakon prvog treninga je odlučio preskočiti utrku jer još nije potpuno spreman tako da ćemo za njegov povratak ipak morati pričekati Donington. Zamijenio ga je debitant u WSBK ali iskusni 30-godišnji O’Halloran iz Honda Racing tima u britanskom Superbike prvenstvu.

Bez većih iznenađenja na startu, jedino je Davies pao s trećeg na šesto mjesto čime je zakomplicirao situaciju u smislu praćenja vodećih Kawasakija. Već nakon dva kruga Rea je odmaknuo preko sekunde Sykesu dok su ostali kasnili još dodatnih dvije sekunde. Davies je tada na kočenju prije šikane pogriješio i morao rezati zavoj te se vratio na deveto mjesto. Melandri je bio treći, iza njega Rinaldi, Fores, Laverty, vdMark, Davies…

Nakon šest odvoženih krugova pitanje prvog i drugog mjesta bilo je riješeno pa je najzanimljivije bilo pratiit Daviesov napredak s obzirom da se nakon početnih grešaka vratio u ritam. U tom trenutku su ga od podija dijelila tri mjesta. Rinaldija i Foresa je riješio relativno brzo ali Melandri je ostao na oko 2 sekunde prednosti koju je zadržao do kraja utrke.

Davies je četvrtim mjestom u prvoj utrci izborio prvo startno mjesto u drugoj tako da je ovaj puta dobio priliku da dobrim startom ostvari prednost međutim Rinaldi se ubacio ispred i poveo utrku. Davies je bio drugi, zatim Fores, vdMark, Melandri, Rea, Sykes…

Dva kruga bila su potrebna da Davies stigne Rinaldija ali je isto toliko trebalo i Rei da priličnom lakoćom dođe odmah iza njega na drugo mjesto. Svakim krugom Rea je skidao vrijeme vozeći najbrže krugove, tek u sedmom krugu je to uspjelo i Daviesu s visokih 1.46 međutim Rea mu je bio odmah na repu. Njihova borba za prvo mjesto  u slijedećih desetak krugova podsjećala je na onu legendarnu između Edwardsa i Baylissa na istoj stazi prije 15 godina.

U dvanaestom krugu prilikom pokušaja napada u prvom zavoju vdMark je srušio Melandrija. Očekivala se crvena zastava ali su obojica prošla OK i brzo je raščišćeno pa utrka nije bila prekidana.

Davies i Rea su nastavili svoju izvrsnu borbu, doslovno za svaki centimetar staze, dok su iza njih u pozadini ostali Fores i Sykes. Rea je bio brži ali je Daviesa vrlo teško proći na kočenju pa mu je to uspjelo tek u 15. krugu. Odmah nakon prolaska Rea je uspio boljim izlazom ostvariti oko pola sekunde prednosti koju je održavao dva kruga a onda je još uspio i povećati. Time je osigurao prvo mjesto, Davies je završio drugi, Sykes treći, Fores četvrti. Rea je ovom duplom pobjedom dostigao Foggartyjev rekord od 59 pobjeda a s obzirom na formu nema sumnje da će da ga do kraja sezone debelo nadmašiti.

Slijedeći Superbike vikend na programu je za dva tjedna u Doningtonu.

 

 

 

 

Prethodni članakDucati 2018 – Otvorenje sezone 12.5.2018.
Sljedeći članakMotoGP – Le Mans 2018