WSBK – Imola 2023

Razgatlioglu, Locatelli i Bassani zauzeli su prvi startni red u Imoli čime je praktično završila jednomjesečna ljetna stanka. Odlična vremena lokalnih talijanskih nada odveli su Bassanija i Locatellija na vrh poretka prve WSBK utrke. Trajalo je to samo prvu trećinu utrke kada se Titanic trio probio na vrh. Vodio je Toprak ispred Bautiste koji je i prolazio u vodstvo ali na kočenjima bi Turčin vratio. Nakon jedne greške i trešnje prednjeg kraja Bau je morao zatvoriti gas pa ga je prošao Rea. Nije ni to dugo trajalao jer se Španjolac ubrzo vratio na drugo mjesto, Sva trojica su vozili oko 1.46.7 a pratili su ih u drugoj grupi Rinaldi, Petrucci, Locatelli, Bassani…

Osam krugova prije kraja Bautista je prošao Topraka koji ovaj put niti na Tamburellu nije mogao vratiti. Turčin je ostao blizu tražeći prostor za prolaz dok je Rea zaostajao oko 1,3 sekunde iza njih. Kako se utrka približavala kraju tako je Bautista dodatno odmicao i s prednošću od 3,5 sekundi praktično vrlo rano riješio utrku te uzeo novih 25 bodova. Drugi je završio Toprak, treći Rea.

Odlična je bila i Superpole utrka koju je u prvom dijelu vodio Locatelli dok su se za drugo mjesto borili Toprak i Bautista a iza njih svoju priliku tražili Rea, Rinaldi i Bassani. Nakon četiri kruga i Locatellijeve prednosti uzrokovane Toprakovim obranama od Bautiste, razmak se smanjio i Turčin je krenuo s napadima. Nisu bili dovoljno odlučni pa je prililku dobio Bautista i probio se na drugo mjesto a malo zatim je skinuo i Locatellija za vdstvo. Toprakova jedina šansa bila je odmah napasti timskog kolegu prije nego što Bau pobjegne. Uspio je već su lijedećem krugu i skrenuo u lov. Najbržim krugovima je smanjivao prednost da bi u predzadnjem krugu stvorio te iskoristio priliku za napad. Bautista je do samog kraja prokušavao vratiti ali je Toprakova današanja izvedba bila na jednom višem nivou i nije dozvolio iznenađenja te dobio utrku. Treći je završio Locatelli kojeg Rea nije uspijevao dostići.

Druga WSBK utrka vožena je u nešto skraćenoj verziji, 15 krugova, odnosno pet krugova manje nego prvog dana. Bautista je izvrsno startao i probio se na prvo mjesto ali je u trećem zavoju pao i za njega je utrka bila gotova. Toprak je ponovno krenuo vrlo sigurno i nakon prvog kruga imao više od pola sekunde prednosti ispred Locatellija kojeg je napadao Rea. Pratili su ih Lowes, Bassani, Redding, Rinaldi.

Izostanak Bautiste otvorio je apetite pa se za drugo mjesto vodila velika borba između Bassanija, Ree, Locatellija i Lowesa. Vrlo brzo se Bassani odvojio i pribliižio Topraku a uskoro im se pridružio i Rea. Locatelli i Lowes nisu mogli pratiti taj tempo. 1.47.4 bio je nabrži krug utrke a odvozio ga je Bassani.

Toprak je djelovao kao da koristi priliku za štednju guma za završnicu i držao je Bassanija na oko pola sekunde zaostatka no niti to nije moglo dugo trajati pa je Talijan na pola utrke krenuo s napadima i vrlo brzo prošao na prvo mjesto. Po vremenima se vidjelo da nitko ne stišće previše nego da se drže u grupi do završnice. Tri kruga prije kraja Turčin je napao i prošao te uspijevao zadržati vodstvo do kraja, Bassani je također ostao ispred Ree i ostvario svoj rezultat sezone. Nastavak prvenstva je za dva tjedna u češkom Mostu.

Prethodni članakHyundai i20: novi dizajn i nove tehnologije
Sljedeći članakLjetni Moto Puls na kioscima