WSBK – Laguna Seca 2019

Uzbudljiv WSBK vikend dočekao nas je u Americi, na popularnoj stazi u Laguni Seci. Posljednja utrka prije ljetne pauze bila je vrlo bitna, pogotovo u srazu Bautiste i Ree koji se na posljednjoj utrci uspio popeti na vrh tablice u ukupnom poretku. Bautista je savršeno krenuo u sezonu a onda se nešto prelomilo. Sigurno rezultati imaju veze i s tehničkim restrikcijama no veliki dio leži upravo na vozačima jer se Bautista u lovu na bodove vratio staroj navici prečestih padova.

Utrku u Americi Ducati je iskoristio za proslavu 25. godišnjice premijere modela 916 s kojim su osvojili brojne naslove prvaka ali i motocikla koji je postao ikona u moto svijetu. Drugo događanje vezano je uz oproštaj od Marca Melandrija kojemu će ovo biti zadnja natjecateljska sezona tako da nakon utrke u Qataru kacigu vješa o klin. 

Izgleda da se konačno probudio Davies jer je na treninzima odvozio najbrže vrijeme no na skraćenim kvalifikacijama zbog Bazovog pada, Rea ga je prestigao za 0.009 sekundi i osvojio Pole position. Bautista se kvalificirao na treće mjesto ispred Sykesa i Haslama. Tako je krenula i utrka s tim da te Toprak ugurao na četvrto mjesto a već nakon dva kruga odvojili su se vodeći Rea, Davies i Bautista. U jednom trenutku Davies je prešao Reu ali se i prekočio pa je u povratku na putanju došlo do kontakta. Daviesovu privremenu dekoncentraciju trebao je iskoristiti Bautista no u ključnom trenutku prilikom pokušaja napada radi grešku nakon koje mu je proklizao prednji kotač. Šteta za njega, ne možemo reći da je taj pad bio prijelomni trenutak sezone ali mogao bi se takvim pokazati.

U slijedećim krugovima Rea je polako povećavao gap koji je Daviesu ostao nedostižan. Niti iza njih nije bilo posebno interesantnih borbi. Pratio ih je usamljeni Toprak, zatim Sykes, Torres, Lowes, Baz pa dvije Yamahe sa vdMarkom i Melandrijem. Do kraja nije bilo promjena pozicija među vodećima osim što je Lowes stigao Toresa za peto mjesto. Nedjeljne utrke voze se u 20.00 i 23.00 sata.

Niti u Superpole utrci Bautista nije imao sreće, ponovno je pao već na samom početku nakon kontakta s Toprakovom stražnjom gumom. Iako je ubrzo nakon toga pokazana crvena zastava zbog sudara Delbianca i Beacha, Bautista se nije pojavio na ponovnom startu zbog liječničkog pregleda. Nakon ponovljenog starta Rea je bio najbrži i upisao nove bodove u svojoj 80-oj pobjedi u karijeri. Na podiju su pored njega stajali Davies i Sykesa. Mjesta na podiju preslikavaju se na grid druge utrke dok Bautista ima deseto startno mjesto. Nastup i u drugoj utrci je upitan jer mora proći još jedan pregled prije druge utrke zbog dislokacije ramena.

Repriza i u drugoj utrci, Bautista je odustao već u drugom krugu. Ovaj put nije pao nego je skrenuo u box, vrlo vjerojatno zbog bolova u ramenu. Davies je poveo utrku ispred Ree i Topraka dok su u drugoj grupi ostali Sykes, Lowes i Haslam. Davies je vrtio najbrže krugove međutim Rea je uvijek bio tu negdje blizu. 15 krugova do kraja razlika se popela iznad sekunde ali slične situacije smo gledali prošle godine, Rea prati i u završnici napada. Nakon Bautistinog odustajanja niti Rea nije previše riskirao za tih dodatnih 5 bodova razlike pa je Davies konačno upisao svoju prvo pobjedu sezone a Toprak ponovio mjesto na podiju. Vikend iz snova za Reu koji je povećao bodovnu razliku za skoro 60 bodova. Slijedi ljetna stanka do 6.9. kada se prvenstvo nastavlja utrkom u Portugalu.

Slijedi ljetna stanka do 6.9. kada se prvenstvo nastavlja utrkom u Portugalu

Prethodni članakPredstavljena Yamaha YZF-R1/R1M 2020
Sljedeći članakLjetni broj Moto Pulsa na kioscima