WSBK – Lausitzring 2016

0326_p10_davies_action-01

Nakon prilično duge ljetne pauze WSBK prvenstvo nastavilo se utrkom na njemačkom Lausitzringu. Zanimljivi treninzi su osim očekivanih favorita donijeli  i jedno relativno novo lice, talijansku mladu nadu Lorenza Savadorija koji je odvozio najbrže vrijeme. No sreća je kratko trajala kad su krenule kvalifikacije kada je prvo startno mjesto osvojio Davies ispred Sykesa i Haydena. Drugi red popunili su Savadori, Torres i Rea a iz trećeg reda startali su Camier, Giugliano i Guintoli.

Na startu subotnje utrke odlično su startala oba Kawasakija iako je Ducati ostao na vrhu, a jedini tko je izgubio pozicije na startu bio je Nicky Hayden. Davies i Sykes su se odmah željeli odvojiti postavivši vrlo jaki tempo, iza njih je ostao Rea dok su iza njega borbu vodili Giugliano i Savadori.

U drugom krugu Davies je već napravio prednost pred Sykesom od 1,7 sekundi a koliko je dobro vozio dokazuje i krug od 1.37.357 pri čemu je skinuo rekord staze koji je držao Nori Haga još 2007. godine.

U šestom krugu je pri pokušaju napada na Sykesa pao Rea a krug kasnije u pijesku je završio i Savadori koji je u tom trenutku držao treće mjesto. Šteta za Apriliju koja se konačno mogla pohvaliti odličnim rezultatom.

Nakon nešto više od pola utrke Davies je ispred drugoplasiranog Kawasakija držao prednost od velikih devet sekundi. Odličan je bio i Camier na Agusti prešavši vd Marka u borbi za peto mjesto. U zadnjem dijelu utrke više nije bilo napada, jedino je Camier sa 1.37.9 pokušavao napasti Torresa no Španjolac mu je u zadnjem krugu uspio zatvoriti vrata. Današnjih novih 25 bodova za Daviesa  i 20 za Sykesa posebno su bitni s obzirom da Rea nije završio utrku i time je prvenstvo ostavio otvorenim iako je i dalje vodeći sa 368 bodova.

b_gara1

Kišno i vjetrovito jutro svanulo je u nedjelju tako da su uvjeti u odnosu na dan ranije bili potpuno drukčiji. Uoči starta utrke temperatura je bila 12 stupnjeva a utrka je proglašena kišnom zbog čega je start kasnio 15-ak minuta. Nakon odvoženog warmupa-a vozači su već poredani na gridu reagirali na dodatno pogoršane vremenske uvjete te je start ponovno odgođen.

Kao i obično u kišnim uvjetima, redoslijed vozača izgleda pomalo drukčije. Ni ova utrka nije bila izuzetak a dva imena koja su se nametnula bili su DeAngelis i Fores. Utrku je poveo Sykes ispred Daviesa i Ree no već u prvom krugu se Rea uspio probiti u vodstvo koje nije puštao do kraja utrke. Niti Davies nije mogao zadržati priključak.  Rea je dominirao prvim dijelom utrke i svakim krugom povećavao prednost. U trećem krugu pao je Davide Giugliano, dva kruga kasnije prednji kotač gubi Savadori, nešto kasnije i Torres.

Na pola utrke Rea je i dalje držao prvo mjesto ispred DeAngelisa, Foresa i Camiera. Slijedeću grupu predvodio je Davies ispred vdMarka i Guintolija. Hayden je bio 11-i a Sykes 16-i. Ne zadugo jer je u krugu kasnije pao Lowes a svojim padom na neki način prislio Haydena da izađe sa staze u asflatiranu zovu izlijetanja.

Najbrži krug vozio je Guintoli koji je prošao vdMarka i napao Daviesa. Rea je u vodstvu imao 15 sekundi prednosti i samo ga je neka nesmotrena greška mogla stajati nove pobjede. U predzadnjem krugu pao je i vdMark a Guintoli prošao Daviesa. Do kraja više nije bilo promjena u poretku tako da je Rea nadoknadio pad iz prve utrke i povećao prednost u ukupnom poretku. Šteta za Daviesa i Sykesa što nisu mogli bolje u ovim teškim uvjetima jer je Reina prednost narasla na +47 u odnosu na Sykesa odnosno +98 na Daviesa. Nastavak prvenstva slijedi za dva tjedna u Francuskoj.

results-page-001

 

 

b_01855_r10_action_full b_01876_r10_action_full

b_00315_r10_action_full b_00352_r10_action_full

b_00106_r10_action_full b_01695_r10_action_full

 

 

 

Prethodni članakAprilia Caponord 1200
Sljedeći članakNovi Moto Puls na kioscima