WSBK – Magny Cours 2015

Predzadnja utrka sezone vozila se u francuskom Magny Coursu. Staza je bila suha u petak dok se u subotu za kvalifikacije umiješala kiša i malo premetila rezultate. Haslam je prvi put ove sezone osvojio Pole postition s doslovno minimalnom razlikom u odnosu na novog svjetskog prvaka Reu (+.004). Iznenađenje je bilo i treće startno mjesto za Canepu na Ducatiju, što mu je druga utrka koju starta iz prvog reda, dok su u drugom redu ostali Davies, Guintoli i Scassa. Rezultatom kišnih kvalifikacija razočarali su osmi Sykes i dvanaesti Torres.

Start prve utrke je kasnio zbog čišćenja staze nakon jutrošnjeg incidenta kad se razletio BMW i prolio ulje po ionako kliskoj i mokroj stazi.

Race1:

Na samom startu nije padala kiša no zbog uvjeta na stazi utrka se vozila na kišnim gumama. Najbolje je startao Rea, iza njega Davies pa Haslam, Canepa, Sykey, Guintoli… Davies je od početka počeo napadati Reu ali nakon prvog kruga koji je vožen doslovno kao po jajima, u drugom se već projurili. Rea je bio prvi a nakon male greške Daviesa Sykes se probio na drugo mjesto i izgledalo je da će uskoro napasti i Reu. Za to vrijeme se i Haslam probio na četvrto mjesto. U istom zavoju Sykes prolazi Reu, dodiruju se Haslam i Davies što koristi Guintoli koji na kratko stiže do trećeg mjesta. Odličan je bio i Camier na Agusti koji se priključio prvoj grupi.

Nakon sedam krugova Sykes je imao preko sekunde ispred Ree odnosno oko tri sekunde ispred Daviesa. Borba se vodila za treće mjesto, Haslam, Guintoli i Camier a uskoro se pridružio i mladi vd Mark koji je odmah prošao Camiera.  Nakon Guitolija, Haslama prolazi i vdMark. Cijela grupa je ubrzo stigla i Daviesu na rep.

Kao i Haslama, Honde zajednički prolaze i Daviesa. Krug kasnije, Davies počinje vraćati i na kratko prolazi vdMarka ali elektronika mu nije radila kako treba pa je i dalje gubio pozicije. Za to vrijeme su Kawasakiji su već daleko odmakli. Iza njih je usamljen ostao Guintoli na trećem mjestu.

U zadnja tri kruga ulazi se nepromjenjnog poretka ali Rea je tada zaostajao tek 0.3 za Sykesom i bilo je sigurno da će napasti. Ubrzo, prema Sykesovoj reakciji, došlo je do kontakta pa Sykes širi putanju a Rea prolazi na prvo mjesto. Iza njih je poredak se nije mjenjao pa su ciljem prošli redom: Rea, Sykes, Guintoli, vdMark, Camier, Baiocco, Davies, Lowes… U ukupnom poretku se razlika između Daviesa i Sykesa smanjila, istim raspletom druge utrke Davies bi izgubio drugo mjesto.

Race1-page-001

 

Race2:

Sunce jse pojavilo prije druge utrke i osušilo stazu. Odličan fajt krenuo je od starta, Haslam je poveo sa Daviesom i Reom na leđima a odmah iza njih bili su Sykes i Canepa. U drugom krugu Rea se probio na drugo mjesto a vodeći Haslam nije uspio napraviti prednost. Bilo je samo pitanje trenutka kad će ga napasti no u borbi sa Reom Haslam je izletio u šikani pa su ga prošla sva trojica. Davies je poveo ispred Sykesa i Ree. Četvrti je bio Haslam, peti Canepa, šesti Guintoli s vdMarkom opet za vratom.

U slijedećih par krugova osim Reinog drugog mjesta, poredak se nije mjenjao. Rea je nastavio s  napadima, ovaj put vodećag Daviesa, dok su Sykes i Haslam malo zaostali. Honde su se borile za peto mjesto sa Canepom na Ducatiju. Davies se odlično držao ali Kawasaki je očigledno brži motor pa je Rea prošao. Tako su ušli u zadnjih deset krugova.

U zadnjih pet krugova vdMark ulazi kao četvrti ispred Haslama, na vrhu nije bilo promjena a nije niti izgledalo da će ih biti do kraja utrke. Rea je držao prednost nad Daviesom, Davies još veću nad Sykesom. Na kraju su tako prošli kroz cilj. Rea je dokazao zašto je ove godine tako nadmoćno osvojio prvenstvo, Davie je ponovno povećao prednost u ukupnom poretku nad Sykesom. Zadnja utrka prvenstva vozi se za dva tjedna u Qataru.

race2-page-001

 

M__CP29960

0291_p10_canepa_action

04_haslam_sepang_race

_cp29931

_cp25978_full

Prethodni članakPočele narudžbe Yamahe R1M 2016
Sljedeći članakAprilia i Savadori osvojili WSSTK 1000