WSBK – Magny Cours 2021

Promjenjivo i hladno vrijeme tradicionalno je dočekalo WSBK timove u Francuskoj. Tako je na većinom suhoj stazi dočekan prvi trening na kojem je Rea odvozio najbolje vrijeme dok ga je u drugom treningu stigao Razgatlioglu. Na kraju je Rea s minimalnom prednošću ispred Topraka osvojio Superpole pa je bilo izvjesno da će u utrci biti napeto.

Kako je priča oko transfera za slijedeću sezonu već počela, prije same utrke spomenimo kako najnovija kombinacija govori da bi Sykes i Davies novu sezonu mogli dočekati u Hondinim bojama s obzirom da se Bautista vraća u Ducati, uz svježe potvrđenog Rinaldija, a Sykesov angažman u BMWu je pod upitnikom. Po pitanju pretedenata na ovogodišnji naslov, za sada Rea i Razgatlioglu ostaju u svojim trenutnim boxovima i u slijedećoj sezoni dok Redding napušta Ducati.

Prvu utrku je poveo Razgatliogu ali nakon greške i kontakta s Lowesom na drugo mjesto se na kratko ugurao Rinaldi. Rea je stvorio malo prednost što nije bilo dovoljno jer se Toprak vratio na vrh u četvrtom krugu. Održavajući vrijeme na konstantnih 1.37 Turčin je uspio stvoriti priličlniu prednost i prvim mjestom potvrditi svoju odličnu formu kao i napad na prvi naslov prvaka. S obzirom da je Rea nakon zadnje pobjede u Assenu u pravilu vrlo blizu, danas ponovno drugi, tako je skupljanje bodova postalo glavni prioritet i dovoljna je samo jedna greška da se prvenstvo okrene. Treće mjesto osvojio je Locatelli. U sjeni Toprakovih uspjeha mladog Talijana se slabije spominje ali njegov napredak je jedan od bitnijih ove sezone. Na današnjoj utrci pratio je borbu Lowesa i Rinaldija da bi ih polako skinuo i osvojio mjesto na podiju. Konstantan je i Bassani iako još uvijek nije blizu podija no ne može se požaliti na rookie sezonu.

Superpole utrku poveo je Rea ispred Razgatlioglua,Locatellija, Lowesa, Haslama, Rinaldija, Sykesa… Minimalnu prednost Toprak je na trenutak anulirao prolaskom ali je Rea vratio no u drugom krugu Irac nije mogao zaustavit napad. Rea nije odustajao i bio je u pojedinim sektorima uvjerljiviji no Toprakovo kočenje bilo je nedostižno kao i vrijeme od 1.36.637. Lowes je prešao Locatellija za treće mjesto i to je bila četvorka koja se odvojila ispred Haslama, Rinsa, vd Marka i Reddinga.

Nakon pola utrke Razgatlioglu je i dalje bio na vrhu ali je Rein zaostatak bio 0,4 pa je ostalo pitanje strategije može li ga i u kojem trenutku stići. Zanimljiva je bila borba druge grupe, za peto mjesto, gdje su glavni akteri bili Redding i vd Mark ali i ostatak grupe koji je bio vrlo blizu.

Tri kruga prije kraja, Rea se u pokušaju približavanja na kočenju umalo zabio u Topraka ali srećom nije bilo kontakta no proširio je putanju i izgubio nešto vremena. No ubrzo se vratio vodećem na rep. U predzadnjem krugu je izgledalo da će napasti ali se to ipak dogodilo u zadnjem krugu u šikani no Toprak mu je vratio na kočenju u predzadnjem zavoju i prvi prošao ciljem. Izvrsna utrka i odlična najava za drugu u 14.00.

EDIT: Razgatlioglu je zbog više prolazaka zelenim dijelom staze odlukom direkcije izgubio jedno mjesto tako da je Superpole utrku završio kao dtugoplasirani.

Drugu SBK utrku poveo je Razgatlioglu ispred Lowesa i Ree ali je u drugom krugu Toprak pogriješio, Lowes pao i Rea je preuzeo vodstvo. Trajalo je tri kruga, kada je Turčin ponovno napao i samo na kratko vratio prvo mjesto.

Drugu SBK utrku poveo je Razgatloglu ispred Lowesa i Ree. Ubrzo je Rea iskoristio Toprakovu grešku i Lowesov pad te preuzeo vodstvo. Nakon dva kruga Toprak je na kratko vratio ali ne dovoljno da zadrži prvo mjesto. Za to vrijeme im se Redding skroz približio a ni vd Mark i Locatelli nisu bili daleko.

Rea nije uspijevao odmaknuti iako je vozio najbrži krug te je prednost iznosila oko 0,3 sekunde. Nevjerojatnu sreću imao je vd Mark pokušavajući obraniti četvrtu poziciju od Locatellija pri kontaktu kada mu je na ciljnoj blokirao prednji kotač. Ostao je na motoru ali izgubio dva mjesta. Između njih se ugurao Davies koji je također krenuo napadati četvrto mjesto.

Na vrhu je Rea počeo graditi prednost koja je trajala nekoliko krugova ali u osmom krugu je ponovno Toprak skinuo na 0.2 da bi već u krugu kasnije boljim kočenjem prešao u vodstvo. Nakon toga Rea vraća a onda opet vraća i Toprak… Izmjenjivali su se u vodstvu do pola utrke kada je Razgatlioglu ipak počeo odmicati no i dalje je to bilo daleko od mirnog raspleta jer se Rea nije predavao. Redding je i dalje zaostajao oko 1,5 sekundi i mogao je samo čekati grešku vodećih. Treće mjesto bilo mu je zagarantirano jer je Locatelli na skoro četiri sekunde zaostatka bio daleko iza njega.

Repriza Reinog napada u petom zavoju kada je skoro došlo do kontakta dogodila se i u drugoj utrci jer je aktualni prvak davao sve od sebe ali nikako nije uspijevao proći naprijed. Očekivao se ponovno napad međutim ovaj puta Razgatlioglu to nije dozvolio odmaknuvši u samoj završnici na sekundu prednosti. Preveliki rizik nije bio potreban jer je razlika u bodovima premala tako da je Rea odlučio uzeti 20 bodova i čekati slijedeću priliku koja dolazi za dva tjedna u Barceloni. Trostrukom moralnom pobjedom ovaj vikend će sigurno Topraku ostati kao trenutni vrhunac karijere i veliki korak u borbi za naslov prvaka.

Prethodni članakMotoGP – Silverstone 2021
Sljedeći članakPovratak Integre?