WSBK – Mandalika 2021

Nova staza u WSBK prvenstvu, locirana u Indoneziji, bila je poprište odlučujuće runde u borbi za naslov prvaka između Razgatlioglua i Ree. Turčin je u Indoneziju došao s prednošću od respektabilnih 30 bodova. Međutim, s obzirom na trenutnu formu, prve dojmove i rezultate s treninga, Toprak je bio favorit no isto tako je bilo sigurno da će se šesterostruki prvak Rea boriti do kraja.

Utrka u Indoneziji bila je i posljednja za pojedine vozače u dosadašnjim timovima a za neke i oproštajna. Chaz Daviesa više nećemo gledati na gridu nakon što je s krajem sezone najavio povlačenje, Tom Sykes i Leon Haslam nisu planirali penziju ali niti našli angažman u ovom natjecanju za slijedeću sezonu pa je pitanje u kojem smjeru će se razvijati njihova karijera. Što se tiče transfera, najzvučniji je onaj Bautiste koji se vraća u Ducati nakon neuspješne sezone na Hondi. Dolazi na Reddingovo mjesto koje ostaje prazno nakon odlaska u BMW gdje će biti u timu sa vd Markom.

Razgatlioglu je standarno na treninzima krenuo jako i na novoj stazi napravio najbolje vrijeme, Rea je u početku imao tehničkih problema no u FP2 stigao do drugog mjesta koje je zadržao i na kvalifikacijama ali već tu Toprakova prednost nije bila zanemariva.

Dodatni zaplet konačnom raspletu prvenstva donijele su i vremenske neprilike. Jaki vjetar, crni oblaci i obilna kiša koja je počela uoči starta prve utrke na već ionako kliskoj i prašnjavoj stazi odgodila je start. Kako se vrijeme nije smirivalo, odgođeni start pretvorio se u promjenu rasporeda tako da je prva utrka odgođena za nedjelju u 4.00 odnosno umjesto SP utrke koja je otkazana, dok je druga utrka ostala prema prvotnom planu u 8.00 ujutro. Došla je i nedjelja, prognoza i dalje nije bila obećavajuća ali je warm-up vožen po suhom i start prve utrke bio je spreman. Međutim, netom prije starta stiže nova odgoda. Ovaj puta je trajala 15 minuta nakon čega su vozači dobili mogućnost promjene guma a trajanje utrke je smanjeno na 20 krugova.

Rea je standardno krenuo najbolje i poveo utrku ispred Razgatlioglua, Reddinga, Sykesa… pri čemu su se vodeća dvojica već na početku malo odvojila od ostatka međutim Rea nije mogao napraviti prednost nad Toprakom.

Već u trećem krugu Toprak je na čelu, na drugo mjesto stiže Bassani, s odvoženim najbržim krugom, a kolona se ponovno formira jer se niti Toprak nije uspijevao odvojiti. Uslijedile su borbe i izmjene pozicija prve trojice a vodećoj grupi koja je odmakla 1,3 sekunde pridružio se i Redding. U drugoj grupi su ostali, Sykes, vd Mark, Locatelli i Davies.

Kako je utrka odmicala tako su Rea i Toprak izmjenjivali najbrže krugove i malo bi se odvojili od Reddinga i Bassanija ali i najmanja greškica, a bilo ih je, vratila bi ih sve u grupu. Ulaskom u zadnjih deset krugova Toprak je izletio i skoro pao pri čemu su ga prošli Redding i Rea. Pet krugova prije kraja Rea je konačno došao do prvog mjesta, napravio minimalnu prednost ali se u grupu vratio i Razgatliolgu. Dva kruga kasnije Razgatlioglu je ponovno drugi. Redding više nije mogao pratiti a Rea je tada već konkretniju prednost uspijevao zadržati do kraja i pobijediti u prvoj utrci. Na njegovu žalost to nije bilo dovoljno za veliki preokret pa smo već nakon prve utrke dobili novog svjetskog prvaka. Nakon šest godina uzastopne Reine dominacije, ovaj puta je Razgatlioglu ipak pokazao više i zasluženo došao do naslova.

Druga utrka trebala je početi u 8.00 ali je ponovno došlo do odgode. Na kraju je ipak održana iako nije imala veliku važnost za poredak u prvenstvu. Ponovno je pobijedio Rea ispred Reddinga i vd Marka dok je novi prvak zauzeo četvrtu poziciju. S obzirom na uvjete, bilo je bitno završiti utrku i krenuti u pripreme za slijedeću sezonu bez nepotrebnih ozljeda. Time je okončana sezona 2021 i nakon kraćeg odmora kreću pripreme za slijedeću sezonu. Na službenoj WSBK stranici objavljen je kratki video rezime sezone koji možete pogledati ovdje:

https://www.worldsbk.com/en/videos/2021/2021%20WorldSBK%20End%20Of%20Season%20Video

Prethodni članakDucati Streetfighter V2 i V4 SP
Sljedeći članakNova nagrada za Alfa Romeo Giulia