WSBK – Most 2021

Šesti vikend po redu u kalendaru WSBK prvenstva, nakon ljetne pauze, održavao se po prvi puta na stazi u češkom Mostu. Razgatlioglu je krenuo najbolje i zadržao vodeće vrijeme treninga vozeći prvog dana na suhoj stazi no na kvalifikacijama je Pole morao prepustiti Rei i startati s drugog mjesta ispred Reddinga. Turčin je poveo utrku ali ga je u drugom krugu prestigao Redding, nedugo nakon toga i Rea. Vodeća trojka odvojila se oko dvije sekunde ispred ostalih koje je predvodio Rinaldi a nakon njega jurili su Locatelli i Bautista.

U sedmom krugu se Razgatlioglu uspio vratiti na drugo mjesto i krenuo loviti Reddinga na oko 0,8 sekundi prednosti. Rea je u međuvremenu nakon dva pada morao odustati a u samoj završnici, odvozivši najbrži krug od 1.32.697, Toprak je uspio na kratko stići Reddinga. Borba je trajala do samog kraja kada Turčin ipak prvi prolazi ciljem s prednošću od 0.040. Od trećeg do petog mjesta završili su tri Talijana: Locatelli, Rinaldi i Bassani s 13 odnosno 16 sekundi zaostatka.

Superpole utrku također je poveo Toprak isred Ree, Locatellija i Reddinga. Na ulasku u drugi krug Redding se probio na treće mjesto. Nakon tri kruga nije bilo promjena u poretku, vodeća dvojka se odvojila na više od sekunde a Locatelli je pratio Reddinga dok su ostali veće tada bili u većem zaostatku.

1.31.996 bio je najbrži krug utrke a odvozio ga je Rea no to nije bilo dovoljno za preuzimanje prvog mjesta. Redding se također odvojio od Locatellija i smanjio zaostatak na 0,8 sekundi za vodećima. Rea je pratio Razgatlioglua s minimalnim zaostatkom. Na kočenju pri ulasku u prvi zavoj Rea se prekočio i izgubio puno vremena ali se vratio na drugo mjesto ispred Reddinga. S prednošću od 1,4 sekunde dva kruga do kraja Turčin je imao sigurnu pobjedu i novih 12 bodova. Reinu dekoncentraciju iskoristio je i Redding u zadnjem krugu kad mu je uzeo drugo mjesto.

I u trećoj utrci prvi je odjurio Razgatlioglu ispred Locatellija, Reddinga, Ree, Lowesa i Sykesa. Topraku je Locatelli drugim mjesto odlično čuvao leđa i pokušavao dozvoliti da se odvoji već u početnoj fazi utrke. Nažalost za Yamahu to nije predugo trajalo jer se Redding probio na drugo mjesto a krug kasnije uz najbrži krug od 1.32.349 došao na vrh kolone. Ubrzo se počeo odvajati iako se nakon tri kruga Razgatlioglu stabilizirao i počeo pratiti njegov ritam ali i dalje na pristojnoj udaljenosti odnosno sekundom zaostatka.

U drugoj polovici utrke Rea je napao Locatellija, prošao i imao ispred sebe 14 krugova da nadoknadi dvije sekunde zaostatka za Toprakom. Izgleda da je od toga odustao relativno rano jer je u zadnjih pet krugova ušao sa zaostatkom od gotovo sedam sekundi. Isto tako, i Redding je ispred Topraka imao nedostižnih 1,3 sekundi tako da promjene pozicija među vodećima nije bilo realno očekivati. Postolje je izbjeglo Locatelliju, zatim Rinaldiju pa Lowesu a odmah uz njih ostali su vdMark i Gerloff.

U ukupnom poretku Razgatlioglu sada zaostaje samo tri boda za vodećim Reom dok trećeplasiranom Reddingu nedostaje 50-ak bodova. Nastavak je za dva tjedna na stazi Navarra u Španjolskoj.

Prethodni članakI Lamborghini V12 u suživotu sa strujom
Sljedeći članakMotoGP – Red Bull Ring RACE 1 2021