MotoGP – Red Bull Ring RACE 1 2021

Deseta utrka MotoGP prvenstva vozila se na austrijskom Red Bull Ringu. Prva je to od dvije utrke u kalendaru za ovu sezonu. Rezultate treninga i kvalifikacija zasjenila je objava Valentina Rossija da je njegovoj karijeri u MotoGPu, barem u trkaćem kombinezonu, došao kraj. Jedan od najvećih svih vremena odlučio je da je vrijeme za mirovinu. Rezultati zadnjih sezona nisu bili dobri a od ove godine uredno je među posljednjima na kvalifikacijama dok bi u utrci nekako izvukao poziciju oko sredine tablice. To zasigurno za njega nisu zadovoljavajući rezultati pa je prekid aktivnog utrkivanja bio logičan. Da li je to mogao i prije, pokazati će vrijeme…

Počelo je dobro za Nakagamija na prvom odnosno Savadorija na drugom treningu no službeno se broji od kvalifikacija na kojima je briljirao Martin ispred Bagnaie, Quartarara i Millera. No, evidentna nadmoc Ducatija trebala je biti dokazana i u utrci.

Nakon gužve na startu i Marquezovog guranja poveo je Bagnaia ispred Martina i Quartarara međutim već u trećem krugu došlo je do prekida utrke nakon što je Savadori naletio na motocikl Danija Pedrose koji je pao na izlasku iz zavoja. Pedrosi nije bilo ništa dok je Savadori ozlijedio nogu i morao propustiti utrku.

Uoči ponovljenog starta Vinalesu se ugasio motocikl i morao je startati iz boxa. Poveo je Martin ispred Mira, Millera, Quartarara i Zarca i upravo se ta grupa već nakon dva kruga malo odvojila. Bagnaia od kojeg se puno očekivalo zapeo je ispod desetog mjesta a već nakon prvih krugova odustao je i Espargaro na Aprlijii tako da je talijanski proizvođač ostao na današnjoj utrci bez oba vozača.

Nekih većih promjena nije bilo u srednjem dijelu utrke. Ulaskom u zadnjih deset krugova Martin je i dalje bio u vodstvu s Mirom na leđima, iza njih je Quartararo branio treće mjesto od Millera međutim upravo u tom krugu Miller je pao. Novi četvrti tako je postao Zarco. Dalje u poretku pozicionirali su se Nakano, Rins, Binder, Marquez…

Martin je u samoj završnici pojačao ritam i odvojio se od Mira, Quartararo je ostao usamljen na trećem mjestu i čekalo se samo da završi utrka te mirno upišu novi bodovi odnosno prva pobjeda za rookieja J. Martina za Pramac Racing Team. Nastavak prvenstva je već za tjedan dana na istoj stazi.

Prethodni članakWSBK – Most 2021
Sljedeći članakWSBK – Navarra 2021