WSBK – Phillip Island 2020

Na nedavnim testovima u Australiji uoči sezone bilo je promjena na vrhu ali je Rea na kraju zadnjeg dvodnevnog testa ipak pokazao da je još uvijek najbrži. Slično je bilo i na treninzima tako da je već od samog starta prve utrke Rea poveo. Iza njega je bio Sykes kakvog nismo navikli gledati, izuzetno agresivan. Već u prvom krugu izgleda da je došlo do kontakta, ili je Rea pogriješio, nakon čega je Rea izletio sa staze i morao se vratiti na zadnje mjesto.

Sykes je tada poveo i držao prvo mjesto ispred Reddinga, vd Marka, Topraka, Lowesa i Haslama dok su ostali već od početka izgubili kontakt s vodećom grupom. U međuvremenu se i Rea vratio u utrku vozeći gotovo 0.6 sekundi brži krug od vodećeg Sykesa, U dva kruga je stigao i Lavertyja ali je to ipak bilo prebrzo za gume koje su nisu izdržale te je pao. Odlično je prošao jer je pad bio vrlo nezgodan.

Negdje oko pola utrke Bautista se probio na vrh druge grupe, na sedmo mjesto, a Sykesovu grešku su iskoristili Redding, vd Mark a uskoro i Toprak. U tom trenutku pokazane su maksimalne brzine na ciljnoj, Redding 310 kmh, Haslam 322 kmh, ostali između.

Sykesova agresivnost došla je na naplatu u zadnjih deset krugova kada su gume bile potrošene i u poretku se spustio na zadnje mjesto vodeće grupe. Redding i dvije tvorničke Yamahe malo su se odvojili no ne previše da Haslam i Lowes ne bi mogli napasti.

Reddingovu gešku u 13. krugu iskoristili su i prošli vd Mark i Razgatlioglu ali je grupa od pet vozača i dalje ostala vrlo kompaktna. Iza njih, sad već u kadru, Bautista se približio Sykesu na pola sekunde.

Strašan tempo u završnici, vdMark je napadao Topraka. Haslam Lowesa, Lowes Reddinga… a svi jedan drugom na repu i svi na 1.32.7. U zadnja tri kruga su ušli poretkom: vdMark, Razgatlioglu, Lowes, Redding, Haslam. Haslam je prvi “odustao” ali je ostala četvorka priuštila kraj kao u najboljim WSBK vremenima, u cilj su ušli gotovo s pola metra razlike nakon brojnih guranja i pretjecanja. Prvu pobjedu upisao je Razgatlioglu ispred Lowesa, Reddinga i vd Marka. Nakon odlaska iz Kawasakija, većinu nas je najviše zanimao njegov nastup i možemo reći da je u svakom pogledu opravdao očekivanja. Ukupno, izvrsna utrka koja bi mogla biti uvod u zanimljivu sezonu… ali za to treba pričekati i Reu.

Superpole utrku poveo je Rea, odmah nakon nekoliko zavoja u prvom krugu pao je Bautista a u za vodeće pozicije vodile su se uz brojna guranja međutim jedino je Rea zadržavao poziciju. Iza njega izmjenjivali su se Redding, Razgatlioglu i Lowes a s malim zaostatkom iza njih ostali su vd Mark, Sykes i Baz.

Iako je Rea držao prvo mjesto, ostali su bili jako blizu što se i očekivalo s obzirom da se radilo o kratkoj utrci koju gume lakše podnose. Prvi napad na vodeće mjesto dogodio se u predzadnjem krugu kada je Toprak nakratko poveo ali niti nakon Reinog vraćanja nije odustao nego je u zadnjem krugu identičnim manevrom i na istom mjestu ponovno prešao u vodstvo. Ovaj put je duže trajalo, doslovno do zadnjeg zavoja kada ga je aktualni prvak prošao s unutarnje strane i upisao prvu ovogodišnju pobjedu.

Izuzetno zanimljiv vikend u Australiji završen je drugom WSBK utrkom. Puno više izmjena pozicija, ovaj put i na prvom mjestu s obzirom da je nakon starta početni dio vodio vd Mark, onda Rea, pa fantastični Baz i na kraju Lowes. Cijelo vrijeme unutar vodeće grupe događali su se napadi i promjene mjesta, ovisno o stadijima utrke.

Posebno treba spomenuti Baza koji se kretao negdje oko petog mjesta i onda progresivno skidao suparnike te na kraju vodio dio utrke. Rea bi vratio ali se nije predavao. U njihovu borbu se, osim vd Marka, osam krugova prije kraja uključio i Lowes kada je na kočenju uspio proći dva vozača te se probiti do drugog mjesta. U samoj završnici došlo je do incidenta kada je u borbi za četvrto mjesto Topraku u 3. zavoju otkazao motor pri čemu je nenamjerno izgurao Baza na travu. Francuz se vratio u utrku no završio je na osmom mjestu, u drugoj grupi koja je zaostajala oko dvije sekunde a osim Baza bili su tu Davies, Bautista i danas najbrži privatni vozač, čileanac Maximilian Scheib.

Borbu za pobjednika odlučio je Lowes u predzadnjem krugu kad je preuzeo prvo mjesto koje je teško ali uspješno obranio od Ree. Treće i četvrto mjesto pripali su Reddingu i vd Marku.

https://www.youtube.com/watch?v=XswsYHr_PiU

Slijedeća utrka je za dva tjedna u Qataru.

Prethodni članakNovi Moto Puls u prodaji
Sljedeći članakHarley Davidson subvencionira nove vozače