WSBK – Portimao 2013

Izvrstan vikend za Apriliju u kojem je osvojila prvo i drugo mjesto u drugoj utrci na portugalskoj stazi Portimao. Druga utrka završila je s pobjedom Lavertyja ispred svog timskog kolege Guintolija koji je povećao svoju prednost u ukupnom poretku prvenstva zahvaljujući i osvojenom drugom mjestu u prvoj utrci. Ovom pobjedom Laverty se penje na treće mjesto u ukupnom poretku prvenstva kojim dominira Aprilia. Manjak sreće spriječio je postizanje još boljih rezultata. Eugene Laverty ispao je iz prve utrke zbog tehničkog problema nakon što je vodio s tempom kojeg ostali vozači nisu mogli pratiti.

U prvoj utrci, koja je bila puna iznenađenja, Eugene Laverty preuzeo je vodstvo u šestom krugu i nastavio povećavati prednost pred ostalim vozačima. Tehnički problem zaustavio je njegovo napredovanje u jedanaestom krugu. U ostatku utrke pažnju je privuklo napredovanje Sylvaina Guintolija koji je vješto čuvao gume tijekom prvih nekoliko krugova te je nakon polovine utrke držao konstantni tempo sve dok nije stigao na vodeću poziciju. Duga borba s Melandrijem nije završila sve do kraja utrke pa je vozač iz Ravene utrku završio sedam tisućinki sekunde ispred Guintolija.

U drugoj je utrci Eugene Laverty pobjegao već u prvom krugu, visoko motiviran za ostvarivanje dobrog rezultata uz pomoć svog RSV4 motocikla.  Njegov tempo uskoro nije mogao pratiti ni uporni Rea dok je Sykes bio onemogućen stalnim tehničkim poteškoćama s motociklom koje su počele već na krugu zagrijavanja te ja naposljetku morao odustati. Guintoli je još jednom pametno odvozio utrku koncentrirajući se na prijeđene krugove pa je bio u mogućnosti s kirurškom preciznošću prestići Melandrija i zatim Reu. Dvije Aprilije RSV4 ciljnu su crtu prešle daleko ispred ostalih motocikala s Lavertyjem na prvom mjestu i Guintolijem na drugom.

Nakon ovog vikenda Guintoli je povećao prednost u ukupnom poretku na 28 bodova ispred Sykesa i 39 bodova ispred svog timskog kolege Lavertyja. Aprilia nastavlja dominirati prvenstvom s 42 boda prednosti ispred BMW-a, 44 boda ispred Kawasakija, 141 bod ispred Honde, 149 bodova ispred Suzukija i 171 bod ispred Ducatija.

Eugene Laverty: „Prve su utrke za nas očito uklete pogotovo na stazama kao što je ova ili Aragon gdje sam imao dobar tempo s kojim sam mogao ostvariti dvostruku pobjedu. U svakom slučaju, ne žalim se. Važno je uvijek zadavati sebi visoke ciljeve i ostati snažan kad ponestane sreće. Stvarno sam se trudio za ovu pobjedu i zadovoljan sam što sam dominirao utrkom od prvog do zadnjeg kruga. Još sam u konkurenciji za osvajanje prvenstva unatoč prevelikom broju utrka bez bodova, no napredujemo iz utrke u utrku i uvjeren sam da ćemo ostvariti dobre rezultate u nadolazećim utrkama.“

Sylvain Guintoli: „Prvu sam utrku započeo oprezno pokušavajući sačuvati gume. Ta mi je strategija pomogla u borbi do zadnjih tisućinki utrke. Šteta što mi je pobjeda promakla za dlaku ali zadovoljan sam načinom na koji sam odvozio utrku. Na početku prve utrke bilo je malo nesigurnosti no uskoro sam pronašao svoj tempo i dobro završio utrku. Nakon što sam prestigao Reu  vozio sam agresivnije kako bi povećao prednost, čak sam i pomalo riskirao na zadnjoj krivini no srećom sve je završilo dobro i Portimao napuštamo s važnim bodovima za prvenstvo.“

 

PORTIMÃO WSBK – 1. UTRKA

1. Melandri – BMW

2. Guintoli – Aprilia

3. Sykes – Kawasaki

4. Camier – Suzuki

5. Baz – Kawasaki

6. Davies – BMW

7. Fabrizio – Aprilia

8. Cluzel – Suzuki

9. Checa – Ducati

10. Sandi – Kawasaki

 

PORTIMÃO WSBK – 2. UTRKA

1. Laverty – Aprilia

2. Guintoli – Aprilia

3. Rea – Honda

4. Baz – Kawasaki

5. Davies – BMW

6. Checa – Ducati

7. Cluzel – Suzuki

8. Badovini – Ducati

9. Giugliano – Aprilia

10. Fabrizio – Aprilia

 

UKUPNI POREDAK VOZAČA

 

1. Guintoli (Aprilia)           213

2. Sykes (Kawasaki)           185

3. Laverty (Aprilia)            174

4. Melandri (BMW)              156

5. Davies (BMW)                133

6. Baz (Kawasaki)               119

7. Rea (Honda)                   105

8. Fabrizio (Aprilia)           101

9. Giugliano (Aprilia)         79

10. Cluzel (Suzuki)               72

 

0630_R06_Race1_podium_jpg_650

P90125189-highRes_jpg_650_490

 

1.ApriliaRacing_Portimao_victory

2.ApriliaRacing_Portimao_podium

 

Prethodni članakMichelin Anakee 3
Sljedeći članakMV Agusta F4R 1000 CorsaCorta