WSBK – Portimao 2017

 

WSBK prvenstvo nastavilo se nakon još jedne jednomjesečne pauze. Na redu je bio Portugal odnosno staza u Portimau. Osim ove utrke, očekuju nas još tri aktivna vikenda i promjene u poretku su moguće ali za sada bi ih ostavili u domeni teorije jer jako teško da će netko Reu skinuti s trona. Borba za drugo mjesto između Sykesa i Daviesa trajati će sigurno do zadnje utrke premda trenutna razlika iznosi 35 bodova. Četvrti je Melandri koji niti može napasti treće mjesto ali niti trenutno petoplasirani Lowes ne može napasti Melandrija. Ostaje mu odvoziti prvenstvo do kraja i početi pripreme za slijedeću sezonu koju će ponovno voziti za Ducati. Forres i vd Mark mogu stisnuti i eventualno poboljšati svoj plasman u ukupnom poretku ali i dalje će ostati na razini statistike. Za vd Marka bi mogao biti bitan trenutak u karijeri to što će na slijedećoj utrci u Aragonu sjesti na MotoGP motocikl s obzirom da će mijenjati Rossija.

Očekivano, već od prvih treninga u Portimau odvojila se vodeća četvorka, s manjim razlikama u smislu da je Melandri u FP1 imao tehničkih problema a u FP2 su se ispred Sykesa ugurali Camier i Laverty. U FP3 Sykes je nezgodno pao pri čemu se i motor zapalio. Prilikom pada došlo je do frakture malog prsta lijeve ruke zbog čega je morao propustiti utrku. Prema najavama, odmah će biti operiran kako bi bio spreman za dva tjedna u Magny Coursu.

Rea je vrlo brzo poveo utrku i napravio razliku tako da ga nitko ozbiljnije nije mogao ugroziti. U početnoj fazi Laverty i Savadori na Aprilijama držali su drugo i treće mjesto. Davies ih je odmah napao i relativno brzo prošao dok je Melandriju za treće mjesto trebalo skoro desetak krugova s obzirom da se Laverty dobro branio. Na kraju su Ducatiji osvojili drugo i treće mjesto na postolju a iznenađenje je ponovno bio Camier. Zapravo, toliko često ga spominjemo da ga ne možemo zvati iznenađenjem ali njegova MV Agusta s vrlo skromnim budgetom pokazuje izvrsne rezultate. Iza njega je kao i na treninzima ostao vd Mark, šesto i sedmo mjesto pripalo je Aprilijinim Lavertyju i Savadoriju.

https://www.youtube.com/watch?v=hgpOEQNVvb8

Na startu druge utrke Rea se s devetog mjesta vrlo agresivno u prvom krugu probio do drugog mjesta a krug kasnije prošao je i Camiera koji je uspio držati vodstvo dva kruga. Davies je kao i obično krenuo oprezno i svakim krugom se probijao prema vrhu a na drugo mjesto je stigao u šestom krugu prošavši Lavertyja. Tada je već Reina prednost iznosila nešto manje od tri sekunde.

U osmom krugu je došlo do nezgodnog pada Lowesa, Rea se također okliznuo ali i ostao na kotačima a odustao je i Camier. Za treće mjesto vodila se borba između vd Marka, Melandrija i Lavertyja. Nizozemac je iskoristio međusobna pretjecanja ostale dvojice i uspio odmaknuti nešto više od dvije sekunde u trenutku kada je Melandri konačno prošao Lavertyja. Do kraja je ostalo sedam krugova u kojima je Melandri imao priliku stići vd Marka i osvojiti podij jer Reino prvo i Daviesovo drugo mjesto nitko realno nije mogao napasti.

Međutim, dva kruga kasnije Davies je morao odustati zbog pada i time izgubio priliku da iskoristi Sykesovu ozlijedu i približi mu se u ukupnom poretku. Melandri do kraja nije uspio smanjiti prednost vd Marka koji je završio na odličnom drugom mjestu uoči slijedećeg vikenda kada će imati priliku voziti Rossijevu Yamahu u Aragonu. Treći je bio Melandri a četvrti Laverty. Reu je pobjeda dovela do osvojenog 431 boda dok je Sykes na 311 a Davies na 296. Do kraja su ostale tri utrke odnosno maksimalnih 120 bodova čime se Sykes može samo teoretski izjednačiti s Reom tako da će vjerojatno službeno slavlje aktualnog prvaka početi već za dva tjedna na slijedećoj utrci u Magny Coursu.

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakDucati servisna akcija!
Sljedeći članakMotoGP – Aragon 2017