MotoGP – Aragon 2017

Ponovno je medijska pažnja MotoGP-a bila na Rossiju, nakon propuštenog Misana zbog loma noge i najavljenog vd Marka na njegovom motoru u Aragonu, Rossi je nakon probe serijske Yamahe R1 ipak odlučio krenuti prema Aragonu. Ideja je bila vidjeti kako će se snaći na M1 te na osnovu toga odlučiti hoće li nastupiti u utrci. Vremena na treninzima nisu bila obećavajuća ali kako to obično ide kod njega, bljesnuo je u zadnji trenutak, na kvalifikacijama, i iznenađujuće osvojio treće startno mjesto. Najbrži je bio njegov timski kolega Vinales koji isto nije briljirao na treninzima. Između njih plasirao se Lorenzo koji je izvrsno odvozio kvalifikacije na Ducatiju no ostalo je otvoreno može li držati taj ritam kroz cijelu utrku. Iz drugog reda startali su Crutchlow, Marquez i Pedrosa, iz trećeg Dovizioso, Espargaro i Bautista. Vrijeme u nedjelju bilo je gotovo pa idealno, sunčano uz vanjsku temperaturu od 26 i temperaturu staze od 39 stupnjeva. Međutim, zato je izbor guma bio vrlo šarolik.

Nabolji start ponovno je upisao Lorenzo ispred dvije Yamahe a na četvrto mjesto probio se Dovizioso. Iako drugi, Vinales se malo izgubio u prvom krugu pa su ga prošli Rossi, Dovizioso i Marquez.

Grupa od prva četiri vozača odvojila se nakon tri kruga na oko 2 sekunde prednosti a slijedeću grupu vodio je Vinales međutim odmah na repu mu je bio Pedrosa, zatim Crutchlow i Espargaro. Na vrhu nije još bilo ozbiljnijih pokušaja napada, Lorenzova prednost tada je varirala oko 0,6 sekundi no i ona se polako topila.

Nakon šest krugova prvi je napao Marquez i prošao Dovija. Dvojica trenutno vodećih u ukupnom poretku nastavili su borbu za treće mjesto no Dovi nije uspijevao vratiti međutim vozili su 1.49 za razliku od Rossija i Lorenza koji su bili na 1.50.

15 krugova do kraja druga grupa se približila na 1,5 sekundi a Marquez je izveo maestralan potez prešavši kao brzi vlak Rossija i Lorenza na kočenju ali na njegovu žalost naravno da je izletio sa staze i vratio na četvrto mjesto iza Dovija. Dva kruga kasnije, ponovno je bio treći a još dva kasnije prošao je i Rossija kojem je ritam počeo padati. Marquez je bio u onom svom poznatom zaletu pa je i Lorenzova prednost padala sa svakim krugom. U isto vrijeme je Pedrosa prošao Vinalesa i počeo loviti prvu grupu. I on je danas odlučio bljesnuti pa je devet krugova do kraja prošao Dovija a bilo je izgledno da će skinuti i Rossija što se malo kasnije i dogodilo. U isto vrijeme Marquez je prošao Lorenza.

U samoj završnici Marquez je ostao u vodstvu nedodirljiv. Šest krugova je bilo dovoljno Pedrosi da proba stići Lorenzovih 0,8 sek prednosti a Rossijevo čuvanje četvrtog mjesta bilo je gotovo nemoguće jer su ga napadali Vinales i Dovi. Uspijevao se tri kruga obraniti, da valjda ni sam ne bi mogao objasniti kako, kad ga je prošao Vinales. U istom krugu je i Pedro prošao Lorenza. Zanimljivo, Rossiju je tada na repu bio Espargaro a Doviju Bautista međutim u zadnja dva kruga više nije bilo napada pa je poredak ostao isti. Novih 25 bodova za Marqueza čime je poveo u ukupnom poretku.

Do kraja prvenstva voze se još četiri utrke, slijedi pokret prema Aziji da bi se za zadnju utrku vratili u Španjolsku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Portimao 2017
Sljedeći članakWSBK – Magny Cours 2017