WSBK – Magny Cours 2017

Vremenski uvjeti se mijenjaju ali poredak gotovo uvijek ostaje isti, najbrže kvalifikacije i Pole position osvojio je Rea. Iako je bilo kaotično zbog padova i vremenskih prilika, Rea je jedini skinuo vrijeme na 1.56 dok je odmah iza njega, jedini sa 1.57 završio Mercado na Apriliji. Treći je bio Sykes, četvrti Ducati, ali onaj Foresov dok su tvornički zauzeli 7. i 12. mjesto. Naravno, utrka je nešto drugo ali tako visoko kvalifikacijsko mjesto za Apriliju pokazuje da se i drugi talijanski proizvođač počeo probijati prema vrhu.

Mokra staza ali i djelomično sunčano vrijeme na startu prve utrke nisu smetali raspoloženom Rei i koji je na kraju prvog kruga imao više od 2 sekunde prednosti i odlučio pobjedom u prvoj utrci zaključiti prvenstvo i službeno postati prvak treći puta uzastopno. Za drugo mjesto su se borili Davies i Sykes. Vd Mark je pri izlasku iz oštrog zavoja pao pri čemu je na njegov motor naletio i Fores. Obojica su uspjeli podići i upaliti motore te nastaviti utrku.

Davies je jedno vrijeme držao drugo mjesto ali očito nešto nije bilo u redu s motorom jer ga je bilo po cijeloj stazi. Sykes ga je prošao a uskoro su isto napravili Lowes, Melandri i Camier.

Ulaskom u zadnjih deset krugova Rea je uvjerljivo vodio ispred Sykesa. Sa 22 sekunde zaostatka treći je bio Melandri iako je tada vozio najbrže krugove od 1.54. Njega je pokušavao dostići Camier a iza su ostali Lowes, Mercado i Davies koji se i dalje borio s elektronikom na svom Ducatiju.

Rea je stvorio veliku razliku tako da prvo mjesto nije bilo upitno. Međutim, Melandri je uporno pritiskao Sykesa a priliku za napad dobio je tri kruga prije kraja. Krug kasnije je Sykes otišao preširoko i prilikom vraćanja putanje obranio je poziciju ali došlo je do kontakta gumama. Srećom, obojica su ostali na motorima. Na istom mjestu krug kasnije Melandri više nije puštao na kočenju i prošao je Sykesa. Na kratko je Sykes i vratio ali u preostalih nekoliko zavoja Melandri je defenzivnim putanjama obranio drugo mjesto. Četvrti je završio Camier.

U kalendaru su ostale još utrke u Španjolskoj i Qataru no pitanje ovogodišnjeg prvaka je riješeno. Rea je po treći put osvojio svjetsko Superbike prvenstvo.

Druga utrka krenula je na većinom suhoj stazi ali kiša je padala tijekom cijele utrke, ovisno o sektorima jače ili slabije. Yamahe su povele prvih par krugova no Davies ih je agresivnom vožnjom prestigao. Bitan trenutak dogodio se u drugom krugu kad je Laverty pao i na njega naletio Rea pri čemu je stopalom udario u Lavertyjev motor i ozlijedio nogu zbog čega je krug kasnije morao odustati.

Nakon što je Davies poveo utrku, za drugo mjesto su se borili Lowes i Camier, sve dok se Agusta nije pokvarila tako da je treće mjesto pripalo vd Marku. Četvrti je većinu utrke bio Fores a najbolja borba vodila se za peto mjesto između Melandrija i Mercada u kojoj je Talijan na kraju bio uspješniji.

Sykes nije imao svoj dan, gotovo cijelu utrku je bio na osmom mjestu da bi pred sam kraj uspio stići Torresa i osvojiti sedmo mjesto. U ukupnom poretku još uvijek ima prednost od 9 bodova ispred Daviesa no pitanje je hoće li ih uspjeti obraniti u preostala dva vikenda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakMotoGP – Aragon 2017
Sljedeći članak161. broj Moto Pulsa na kioscima