WSBK – Portimao 2018

Konačno je, nakon poduže ljetne stanke, nastavljeno i WSBK na stazi novouređenoj portugalskoj stazi Algarve blizu Portimaa na atlantskoj obali. Neke novosti odnosno izmjene u timovima potvrđene su u ovom periodu, kao najinteresantnije izdvajamo Melandrija će u tvorničkom Ducati timu zamijeniti Bautista koji je završio svoju priču u MotoGPu, dok će Haslam zauzeti Sykesovo mjesto u tvorničkom Kawasaki timu. Treći tim koji se u zadnje vrijeme počeo sve više približavati vrhu, nastavlja i slijedeću sezonu u istoj postavi vdMark – Lowes.

U drugom dijelu prvenstva nas nakon utrka u Portimau očekuju još tri aktivna vikenda. Rea trenutno vodi u ukupnom poretku sa 92 boda prednosti i vrlo teško je očekivati da mu naslov prvaka isklizne iz ruku. Drugoplasiranog Daviesa će napadati vdMark koji je izjavio da mu je do kraja sezone cilj nadoknaditi trenutnih 30 bodova zaostatka i time prestići Daviesa. Četvrti i peti su Sykes i Melandri koji uskoro napuštaju ovu priču i nije za očekivati neki senzacionalni prokret u njihovim nastupima. Ukupno gledajući, WSBK prvenstvo je zadnjih sezona poprilično predvidljivo i nije ni čudno da statistike pokazuju pad interesa javnosti pa se nadamo promjenama već u slijedećoj sezoni.

U svjetlu napisanog odvoženi su slobodni treninzi i kvalifikacije bez većih iznenađenja, Rea je ponovno dominirao i već nakon nekoliko krugova napravio nedostižnu razliku ispred drugoplasiranog Melandrija. Na trećem mjestu završio je vd Mark koji je prema svom planu uspio stići do cilja prije Daviesa odnosno petoplasiranog Sykesa. Treće mjesto je veći dio utrke držao odlični Savadori na sve konstantnijoj Apriliji ali je nakon pada morao odustati. Osim Savadorija, nakon kontakta na kočenju već u prvom krugu otpali su Laverty i Fores. Nakon vd Marka slijedio je Loris Baz koji je u završnici prestigao Torresa. Spomenimo da je Torres dobio priliku probati voziti MotoGP motocikl te će slijedeći tjedan zamijeniti ozlijeđenog Rabata na utrci u Aragonu. Osmi je završio na treninzima vrlo dobri Razgantlioglu međutim u prvoj utrci nije uspio uloviti ritam i držati ga kroz cijelu utrku. Nakon njega plasirali su se Rinaldi, Lowes, Mercado…

Za razliku od subotnje, nedjeljna utrka je obilovala interesantnim vožnjama. Relativno loš plasman u prvoj utrci Davies je iskoristio za odličan start i vodstvo u drugoj utrci. Drugi je bio Sykes a Rea je 9. startno mjesto na kraju prvog kruga pretvorio u treće i bilo je pitanja kada će napasti i Daviesovo vodstvo jer su i Sykes i Rea vrlo brzo smanjili njegovu početnu prednost. Isto vrijedi i za Melandrija koji im je bio na repu. Oko pola sekunde iza njih vd Mark je stigao Rinaldija.

Iako je izgledalo da će Rea lakše riješiti Daviesa, trebalo je 11 krugova da konačno prođe ali i zadrži vodstvo. Borbu za prvo mjesto iskoristio je Melandri da im se skroz približi no u to vrijeme ja najbrže krugove vozio vd Mark na četvrtom mjestu. Nakon što je Rea prošao na prvo mjesto, Melandri je također napao Daviesa pri čemu su obojica otišla preširoko što je iskoristio vd Mark i probio se na drugo mjesto.

Za zadnja tri kruga Rea je ostvario okvirnih pola sekunda ispred vd Marka koji je otprilike sličnu prednost držao ispred Melandrija. Davies je nešto više zaostao za vodećom grupom te mu se približio Sykes no do kraja nitko nije napravio pomak tako da je utrka i završila istim rasporedom.

Prvenstvo se nastavlja za dva tjedna u francuskom Magny Coursu.

 

Prethodni članakDucati Scrambler Icon Joyvolution 2019
Sljedeći članakZavršen “Land Of The Wolf 6”