WSBK – Teruel 2020

“Novo normalno” nas je već naučilo da se dva tjedna za redom voze utrke na istoj stazi ali pod drugim imenom. Tako se sada drugi vikend u Aragonu naziva Velika nagrada Teruela, po istoimenom gradiću odnosno pokrajini u autonomnoj zajednici Aragoniji.

Vikend je odlično počeo za Rinaldija koji je na prvom treningu bio najbrži te ostvario minimalnu razliku u odnosu na Reu. Temperatura podloge uoči drugog treninga podigla se za 15 stupnjeva tako da nije bilo forsiranja po vrućini a samim tim niti prevelikih promjena u poretku no Rinaldi je s oko pola sekunde slabijim vremenom i dalje ostao najbrži. U kvalifikacijama ga je Rea očekivano prestigao i osvojio Pole position ali ono što nije bilo očekivano dogodilo se u utrci. Rinaldi je vodio i svoju prednost svakim krugom dodatno povećavao. Već na pola utrke ga je samo velika greška mogla stajati prve pobjede odnosno i prvog podija u WSBK karijeri. Srećom to se nije dogodilo pa je mladi Talijan za privatni Ducati upisao prvu pobjedu.

Drugi je završio Rea. Također vrlo dobar i konstantan, pokušavao je stići Rinaldija međutim nešto manje od desetak krugova prije kraja nakon Reddingovog pada izgledalo je da se zadovoljio drugim mjestom. Treće mjesto pripalo je Daviesu. Ponovno je krenuo bolje u drugom dijelu, ovaj puta napao i prestigao Bautistu, zbog čijih napada je Redding i pao, te na kraju stigao do podija. Četvrti je trebao biti Bautista da pred sam kraj nije pao u pokušaju sustizanja Daviesa. Još jedno razočarenje za Bautistu i Hondu.

Nakon svih tih padova, vječna borba između vd Marka i Razgatlioglua preselila se na četvrto mjesto. Nizozemac je ipak bio bolji od Turčina koji se nakon dobrog početka sezone pomalo počeo gubiti.

Iza njih dvojice bila je rupa a onda grupa koja se do kraja žestoko borila za šesto mjesto. Naviše je pokazao Lowes ispred Haslama, Lavertyja i Caricasula premda je jedno vrijeme šesto mjesto držao Sykes koji je nakon greške na kočenju u samo jednom zavoju izgubio četiri mjesta.

Odlična utrka koja će ući u povijest upisujući jedno novo ime na vrhu. Rinaldijeva nadmoć u subotnjoj utrci bila je poprilična tako da je bilo zanimljivo gledati kako su se stvari odvijale u nedjelju.

Gotovo identičan start s poretkom Rea, Redding, Rinaldi, Razgatlioglu, Lowes dogodio se i u Superpole utrci međutim ovaj puta Redding je krenuo puno agresivnije i već na pola kruga stigao Reu. Rinaldi je pratio na trećem mjestu, ovaj put puno rezerviranije.

Redding nije mogao odmaknuti Rei i cijelo vrijeme je bio pod napadima a najbržim krugovima Lowes je prešao Turčina kojeg je nakon toga napadao i Bautista. Niti nakon ulaska u drugi dio utrke na vrhu nije bilo promjena, najveću borbu su vodili Bautista, Razgatlioglu i Davies za peto odnosno šesto mjesto. Uskoro i za četvrto jer su Bautista i Davies kao brzi vlak prošli pored Lowesa.

U samoj završnici Redding se uspio osloboditi Reinih napada i prvi prošao ciljem. Sigurno treće mjesto pripalo je Rinaldiju a četvrti i peti stigli su Bautista i Davies. Kao što i obično napišemo, da je bio još jedan krug vjerojatno bi Davies prestigao… ovaj put stigao Bautistu. :)

I u drugoj SBK utrci poredak je od starta ostao isti: Rea, Redding, Rinaldi a ponovilo se i to da je Redding u prvom krugu prestigao Reu. Bautista je bio četvrti a Davies peti pa je mogao probati dovršiti započeto u Superpole utrci. Ispalo je da se nije trebao previše truditi jer je Bautista u četvrtom krugu morao odustati no na kraju niti Davies nije završio utrku.

Reddinga je greška stajala dva mjesta a u vodstvo se probio Rinaldi koji se maksimalno trudio ne dozvoliti Rei da ga ugrozi. Čak je pojačao tempo te u sedmom krugu odvozio najbržih 1.50.339 međutim niti Rea nije dozvolio prednost veću od 0.3 sekunde. Treći Redding je kasnio preko jedne sekunde a četvrtoplasirani Davies više od tri.

Rea je uspijevao smanjivati zaostatak premda se Rinaldi nije predavao veći dio utrke. Veliki pritisak urodio je plodom tek tri kruga prije kraja kada se prvak vratio u vodstvo. Rinaldi nije mogao parirati te je već krug kasnije Rea odjurio na pola sekunde prednosti koje je do kraja povisio iznad sekunde. Svejedno je ovo bio izvrstan vikend za mladog Talijana, prva pobjeda i prvi puta drugo mjesto. Treći je završio Redding, iza njega sunarodnjaci Haslam i Lowes, zatim duo na tvorničkim Yamahama, Vd Mark i Razgatlioglu.

Slijedeći vikend je pauza u WSBK ali se opet družimo sa MotoGPom. Nastavak je tjedan dana, od 18-20. 09. 2020. u Barceloni.

Prethodni članak221 KS, 166 kg, Tuono V4 X
Sljedeći članakHrvati briljirali na Grobniku: himna za domaće vozače