Yamaha Niken

 

Salon u Tokiju bio je odlična prilika za svjetsku prezentaciju a Milano nakon toga prilika za pokazati uživo i europskoj javnosti novi Yamahin projekt, prvi motocikl na tri kotača.

Trocilindrični motocikl koncipiran na bazi MT-09, s cjevastim okvirom, duplom prednjom vilicom i prednjim kotačima od 15″ nazvan je Niken. Koncept s tri kotača poznat nam je sa skutera Tricity, agregat iz obitelji MT odnosno točnije bi bilo reći da se radi o 115 KS jakom agregatu iz Tracera 900, koji koristi LMW (Leaning Multi-Wheel) tehnologiju. Prvi puta je ovaj prototip prikazan prije otprilike dvije godine pod nazivom MWT-9.

Niken otvara jedan novi segment motocikala koji će zadržati odlike sportske vožnje ali sada s povećanom stabilnošću pri čemu maksimalan kut nagiba iznosi 45 stupnjeva. Okvir je također novorazvijen, kombinacijom aluminija i čelika kako bi zadržao elastičnost ali i osigurao čvrstoću. Stražnja vilica produljena je 15 mm u odnosu na originalnu sa MT-09 dok je monoamortizer potpuno regulirajući.

Niken izgleda vrlo zanimljivo a zasigurno će biti zanimljivo vidjeti kako se ponaša u vožnji. Da se pojavio prije desetak godina vjerojatno se komentari odnosili na samu upitnost motocikla s tri kotača no danas kad gotovo svakodnevno izlaze razne novotarije, sigurno će i Niken naći svoj put do kupaca.

 

 

 

 
 
Prethodni članakZavršen Extrem CrossCountry – Nin/Zadar
Sljedeći članakMoto Guzzi V85 Concept