Yamaha XMAX modeli za 2023

Yamahin dinamični asortiman MAX najuspješnija je linija u svijetu sportskih skutera. Sve je započelo 2001. godine s kultnom Yamahom TMAX, doista izvanrednim strojem koji je prije dva desetljeća potpuno transformirao tržište nudeći performanse motocikla te upravljanje s jednostavnošću i praktičnošću skutera. Sa skuterom TMAX stvorena je kategorija sportskih skutera i počelo je potpuno novo razdoblje u segmentu osobne mobilnosti.

Sljedeći najznačajniji datum u priči o Maxi skuteru bila je 2006. godina kada je Yamaha predstavila asortiman XMAX – u početku s modelom od 250 ccm, a ubrzo nakon toga uslijedili su strojevi od 125 ccm i 400 ccm. Pokretanjem razvoja čitavog niza sportskih skutera koji pristaju različitim vrstama putovanja, proračuna i razinama iskustva u vožnji, Yamaha je omogućila nov i uzbudljiv način putovanja. XMAX je otvorio potpuno novo tržište i više od 450.000 kupaca diljem Europe upoznalo je zabavan, elegantan i ekonomičan način putovanja na posao tijekom tjedna – uz mogućnost uživanja u dinamičnoj i sportskoj vožnji u slobodno vrijeme vikendom.

Tijekom prvih 10 godina asortiman XMAX čvrsto se etablirao kao najprodavaniji asortiman sportskih skutera, a predstavljanje modela XMAX 300, 2017. godine, dodatno je ojačalo Yamahin položaj marke broj 1 na europskom tržištu skutera s više od 70.000 prodanih primjeraka u posljednjih 5 godina.

Uz pozadinu od preko 750.000 prodanih primjeraka skutera TMAX i XMAX u dva desetljeća, Yamaha najavljuje potpuno nove modele XMAX za 2023. Uz značajno izmijenjen, novi izgled zajedno s naprednim novim instrumentima koji se mogu povezati, poboljšanom udobnošću vožnje i poboljšanom funkcionalnosti, XMAX 300 Tech MAX, XMAX 300, XMAX 125 Tech MAX i XMAX 125 naglašavaju Yamahinu predanost pružanju vrhunske ponude sportskih skutera.

Nudeći svima vrhunsko iskustvo vožnje, istodobno nadahnjujući nenadmašan ponos vlasništva, nova linija modela XMAX koji se mogu povezati predstavlja jedan od najvećih koraka naprijed u dizajnu Yamahinih sportskih skutera u posljednjih nekoliko godina.

Uz predstavljanje cjelokupnog asortimana XMAX u Europi, u 2023. predstavit će se novi XMAX 300 na globalnoj razini. Proizveden u Yamahinom pogonu u Indoneziji, svjetska verzija ovog najprodavanijeg modela prvenstveno je namijenjena Tajlandu i drugim azijskim zemljama, naglašavajući veliku međunarodnu privlačnost Yamahinog najuspješnijeg sportskog skutera.

Potpuno novi XMAX 300 Tech MAX: Najupečatljiviji MAX do sada!

Dinamičan asortiman MAX nikada ne miruje, a jedna od tajni njegova značajnog uspjeha u posljednjih 15 godina neprestana je evolucija – i tehnološka i stilska.

U 2023., novi XMAX 300 Tech MAX isporučuje se još dinamičnijeg izgleda i osjećaja kako bi dodatno naglasio svoj status vrhunskog sportskog skutera srednje veličine koji nadahnjuje istinski i poseban ponos vlasništva. Pazeći da zadrže svoj osebujni i jako voljeni MAX karakter, Yamahini stilski dizajneri stvorili su potpuno novu karoserija s novim, značajno izmijenjenim osvjetljenjem koje u potpunosti zaokuplja i oduševljava vozača. Pružajući visoku razinu okretnosti u gradskom prometu, istodobno pružajući iskustvo sportske vožnje uz udobnost vodeću u klasi, novi XMAX 300 Tech MAX napravljen je da premaši očekivanja novih i postojećih vlasnika modela MAX.

Yamahini dizajneri stila usredotočili su se na stvaranje potpuno novog izgleda s lepršavijom i čvršće zbijenom karoserijom koja naglašava izvanredan sportski karakter i upravljivost stroja. Gotovo svaki dio elegantne i sportske vanjštine modela XMAX 300 Tech MAX preoblikovan je kako bi se stvorio još dojmljiviji stroj koji nudi najbolju ravnotežu performansi, stila, udobnosti i funkcionalnosti.

Promjene su puno veće od površinskih, a vozači modela XMAX 300 Tech MAX sada također mogu iskoristi mogućnost povezivanja pametnog telefona i Garmin navigacije kroz nove višetematske TFT instrumente u boji dijagonale 4,2 inča – dok je kvaliteta vožnje poboljšana, a iskustvo vlasništva podignuto s poboljšanjima u segmentima udobnosti vožnje, osjećaja kočenja i ukupne završne obrade.

Dizajniran za one vozače koji žele visoke specifikacije zajedno s izvanrednom vrijednošću, „standardni” model XMAX 300 ima koristi od potpuno novog dizajna oklopa vrhunskog modela XMAX 300 Tech MAX – a model za 2023. opremljen je s potpuno novim LCD zaslonom dijagonale 4,3 inča koji se može povezati s pametnim telefonom.  

Dinamičan i futuristički novi oklop

Prednji dio modela XMAX 300 Tech MAX preoblikovan je kako bi pružio futuristički i usko zbijeni izgled koji mu osigurava nenadmašnu prisutnost na ulici. Gornje ploče pod većim kutom s ravnim vodećim rubom odaju osjećaj snage, a novi je oklop nadopunjen postavljanjem novooblikovanih poklopaca vilice.

Odvažan i sportski novi izgled pojačan je postavljanjem visoko montiranih pokazivača smjera s obje strane vjetrobrana, koji su jasno vidljivi drugim sudionicima u prometu pri prolasku kroz gusti promet – a gledajući s prednje strane, novi oklop i pokrovi vilice ostavlja dojam obrnutog trokuta koji pojačava osjećaj pokretljivosti.

Profil čvrsto zbijene mase prema naprijed

Potpuno novi prednji oklop nadopunjen je novim bočnim profilom zbijenijeg i više atletskog izgleda koji naglašava dinamiku i sportski karakter novog modela XMAX 300 Tech MAX. Prepoznatljivi i legendarni bočni poklopci asortimana MAX savijeni u obliku bumeranga, redizajnirani su kako bi stvorili snažno oblikovanu karoseriju čvrsto zbijene mase prema naprijed, što daje dojam kretanja prema naprijed i snažne izvedbe – čak i kada stojite mirno.

Na lijevoj strani stroja, stilski novi trodimenzionalni bumerang daje gladak i snažan vizualni tijek od stražnje vilice do prednjeg dijela sjedala pa zatim do osovine prednjeg kotača, kako bi se stvorio povezan i koordiniran izgled. Isto je i na desnoj strani, gdje izgled bumeranga omogućuje neprekinuti tijek od ispušnog topa do prednjeg kotača kako bi se dobio simetrični lijevi/desni dizajn koji naglašava vrhunski izgled novog modela XMAX 300 Tech MAX i visokokvalitetnu usklađenu završnu obradu.

XMAX 300 Tech MAX opremljen je motociklističkom prednjom vilicom, a nova karoserija s masom usmjerenom prema naprijed i tijek linija usredotočuju pažnju na prednji dio stroja i naglašavaju osjećaj okretnosti. Ploče karoserije novog modela koje se nalaze uz noge suputnika otporne su na ogrebotine, a novi oblik bumeranga uključuje lijevi i desni bočni otvor koji usmjeravaju toplinu dalje od agregata.

Potpuno novi TFT u boji od 4,2 inča: Mogućnost povezivanja pametnog telefona i navigacije

XMAX 300 Tech MAX opremljen je jednom od najdojmljivijih ploča s instrumentima koje se mogu naći na bilo kojem sportskom skuteru. Ovi sveobuhvatni instrumenti sadrže potpuno novi, tehnološki napredni višetematski informacijski TFT zaslon u boji od 4,2 inča koji vozaču omogućuje povezivanje putem pametnog telefona, a također može funkcionirati i kao ugrađeni navigacijski sustav.

Ugrađena komunikacijska upravljačka jedinica (engl. Communication Control Unit, CCU) omogućuje povezivanje između skutera i pametnog telefona korisnika Bluetooth vezom, a nakon što se preuzme Yamahina besplatna aplikacija MyRide – i uređaj se upari sa strojem – može se pristupiti nizu funkcija.

TFT zaslon u boji od 4,2 inča može primati poruke, e-poštu i obavijesti koje se mogu prikazati na zaslonu – može se puštati glazba i aktivirati razne druge funkcije pametnog telefona, čineći svaku vožnju jedinstvenim i privlačnijim iskustvom. Može se pristupiti širokom rasponu drugih podataka i usluga, uključujući podatke o glasnoći, vremenu, jeziku, stroju i vožnji te još mnogo toga.

Navigacijski sustav Garmin*

Nakon što instaliraju aplikaciju Garmin StreetCross na svoj pametni telefon i povežu se s uređajem CCU modela XMAX 300 Tech MAX, vozači mogu upotrebljavati Garmin navigaciju na informacijskom TFT zaslonu u boji od 4,2 inča. Ovaj sofisticirani sustav omogućuje pretraživanje po nazivu lokacije i razne druge načine putem pametnog telefona.

Nakon postavljanja rute vozač je može povećavati i smanjivati s pomoću prekidača na upravljaču. Aplikacija Garmin StreetCross pruža podatke o prometu u stvarnom vremenu kao i ograničenja brzine, temperaturu zraka na odredištu, preostalu udaljenost i procijenjeno vrijeme dolaska te podatke o mogućim opasnostima kao što su nadolazeći oštri zavoji.

Odvojeni LCD brzinomjer od 3,2 inča

LCD brzinomjer od 3,2 inča nalazi se iznad novog TFT zaslona od 4,2 inča i pruža lako čitljive informacije koje su odvojene od informacijskog zaslona radi dodatne jasnoće. Odvojeni brzinomjer omogućuje vozaču promjenu funkcija na višetematskom TFT-u, a da pritom uvijek može vidjeti brzinu i druge važne podatke o vožnji, bez obzira koji je zaslon odabran na novom TFT mjernom instrumentu.

Novo, značajno izmijenjeno glavno i stražnje svjetlo u obliku slova X

XMAX 300 Tech MAX ima novi, značajno izmijenjeni izgled prepoznatljivog glavnog / pozicijskog svjetla i u obliku je slova X, što daje jedinstven izgled ovom novom modelu. Nadasve suvremen izgled savršeno se slaže s potpuno novom karoserijom, dajući stroju iz 2023. trenutačno prepoznatljiv i futuristički izgled koji se razlikuje od ostalih modela.

Redizajnirana LED stražnja svjetla uključuju svjetla kočnice koja formiraju oblik slova X kada se upale i imaju integrirane stražnje pokazivače smjera za elegantan i koordiniran izgled – a nova povišena razina prednjih pokazivači smjera dizajnirana ju tako da ih drugi sudionici u prometu lako vide u uvjetima zagušenog prometa.

Novo sjedalo s poboljšanim pristupom tlu

Za udobniju vožnju i lakše dosezanje nogu do tla, preoblikovano je sjedalo novog modela XMAX 300 Tech MAX. Suženi oblik prednjeg dijela sjedala izmijenjen je, što ovaj skuter čini još ugodnijim u prometnim uvjetima s čestim zaustavljanjem i kretanjem.

Vozači mogu upotrebljavati veliki spremišni prostor ispod sjedala za prijevoz svega, od namirnica do opreme za teretanu, a kada je parkiran može primiti 2 integralne kacige**.

Tanje i kraće, a novooblikovano sjedalo također doprinosi užem i kompaktnijem izgledu novog modela.

Sjedalo i pokrovi poklopca u stilu kože / novi stil aluminijske ploče oslonca za noge

Za dodavanje luksuznog dojma unutrašnjosti, XMAX 300 Tech MAX opremljen je ekskluzivnom presvlakom za sjedalo u stilu kože sa zlatnim šavovima. Isti iznimno kvalitetni materijal također se upotrebljava na poklopcima pretinaca za pohranu, pružajući vrhunski osjećaj i usklađen izgled. U unutrašnjosti se nalazi i par aluminijskih ploča oslonaca za noge koje dodaju dašak klase, a zajedno s presvlakom sjedala u stilu kože pružaju modelu Tech MAX ekskluzivan karakter.

Novi nosači vjetrobrana i aluminijski nosači retrovizora

Novi model zadržava isti prilagodljivi vjetrobran, a za poboljšani rad i veću udobnost redizajnirani su nosači vjetrobrana koji omogućuju prilagodbu od niskog do visokog položaja. Nosači retrovizora izrađeni su od aluminija radi neznatnog smanjenja težine i poboljšane kvalitete.

Namjenska boja za model Tech MAX

Za vrhunski izgled, određeni plastični dijelovi kućišta modela XMAX 300 Tech MAX obrađeni su posebnim polumetalik sjajnim završnim slojem koji poboljšava cjelokupni stil i nadopunjuje ekskluzivne boje.

Istaknute specifikacije modela XMAX 300 Tech MAX

Nove značajke:

Potpuno novi stil: dinamičan, iznimno kvalitetan MAX izgled

Višetematski TFT informacijski zaslon u boji dijagonale 4,2 inča

Spajanje s pametnim telefonom

Navigacijski sustav Garmin*

LCD brzinomjer dijagonale 3,2 inča

Prepoznatljivo novo LED glavno i stražnje svjetlo u obliku slova X

Preoblikovano sjedalo koje dobro pristaje i izvrstan doseg nogu do tla

Sjedalo i pokrovi poklopca u stilu kože

Novi stil aluminijskih ploča

Ekskluzivna shema boje modela Tech MAX

Posebni polumetalik sjaj na plastičnim dijelovima karoserije

Visoko montirani prednji pokazivači smjera

Značajke koje se nastavljaju:

Snažan i ekonomičan EURO5 Blue Core agregat zapremnine 300 ccm

Motociklistička prednja vilica

Sustav kontrole proklizavanja (TCS, engl. Traction control system)

Paljenje bez ključa s pomoću sustava Smart Key

Spremište ispod sjedala za 2 integralne kacige**

LED pozicijska svjetla i pokazivači smjera

Vjetrobran s dva položaja

Prilagodljiv upravljač

Utičnica od 12 V

15-inčni prednji kotač, 14-inčni stražnji kotač

Prednje i stražnje disk kočnice

XMAX 300 DETAILS

XMAX 300 – čista DNK asortimana MAX

Kao vodeća robna marka u europskom segmentu sportskih skutera, politika Yamahe je pružiti svakom kupcu najširi odabir modela. Uz istu dinamičnu novu karoseriju i značajno izmijenjena LED prednja i stražnja svjetla u obliku slova X – kao i razne nadogradnje podvozja, uključujući novi oblik sjedala i promijenjeni osjećaj kočenja – novi XMAX 300 idealan je stroj za vozače koji traže sportski skuter iznimnih specifikacija, sjajnog izgleda, snažnih performansi, izvrsne vrijednosti – i čistog DNK asortimana MAX.

Novi LCD instrumenti od 4,3 inča koji se mogu povezati s pametnim telefonom

Vozači XMAX 300 mogu biti u kontaktu s prijateljima, obitelji i kolegama s posla tijekom svake vožnje putem novog LCD mjernog instrumenta od 4,3 inča tako da povežu pametni telefon putem nove komunikacijske upravljačke jedinice (engl. Communication Control Unit, CCU). Podaci na zaslonu uključuju stanje baterije telefona, stanje veze, automatsku prilagodbu vremena, dolazni poziv, propušteni poziv i primljenu poruku.

Ogromnoj količini tehničkih podataka i podacima o vožnji može se pristupiti nakon preuzimanja Yamahine besplatne aplikacije MyRide i povezivanja s pametnim telefonom putem Bluetooth veze. Vozači mogu vidjeti podatke o mjestu posljednjeg parkiranja, prosječnoj potrošnji goriva, stanju baterije, servisu/održavanju, kvarovima, pojedinostima putovanja, brzini, vremenu vožnje, kutu nagiba i više od toga.

Ova aplikacija MyRide jednostavna je za uporabu i pruža vozaču modela XMAX 300 mogućnost pregleda omiljenih putovanja, usporedbe vremena putovanja i općenito izvlačenja najboljeg iz svake vožnje.

Posebne značajke modela XMAX 300

Novi LCD instrumenti od 4,3 inča koji se mogu povezati s pametnim telefonom

Komunikacijska upravljačka jedinica (engl. Communication Control Unit, CCU) omogućuje pristup većem broju podataka

Standardni pokrov sjedala i pokrovi poklopca

Plastične ploče za stopala grube površine

Standardna završna obrada dijelova karoserije

Cijena i dostupnost

XMAX 300 Tech MAX bit će dostupan kod Yamahinih zastupnika počevši od svibnja 2023., dok će XMAX 300 biti dostupan počevši od ožujka 2023. Obratite se predstavniku za tisak tvrtke Yamaha u svojoj državi za podrobnije informacije o lokalnoj cijeni.

Boje

XMAX 300 Tech MAX  Dark Petrol i Tech Black

XMAX 300  Icon Blue i Sonic Grey

XMAX 125 Tech MAX / XMAX 125: Vrhunska kratka putovanja gradom.

Opremljen istom dinamičnom novom karoserijom i TFT instrumentima u boji od 4,2 inča s mogućnošću povezivanja pametnog telefona i navigacije kao i na modelu XMAX 300 Tech MAX za 2023., novi XMAX 125 Tech MAX unosi čistu DNK asortimana MAX u početnu razinu klase sportskih skutera. Svojim sjajnim izgledom, jednostavnom okretnošću i živahnim performansama, ovaj model vrhunskih specifikacija jedan je od najprodavanijih modela u svojoj kategoriji.

Dizajniran za gradske putnike na kratke relacije koji žele najbolju ravnotežu vrhunskog stila i velike vrijednosti, novi XMAX 125 opremljen je istim podvozjem i preoblikovanom karoserijom kao i XMAX 300 za 2023. Opremljen novim LCD instrumentima od 4,3 inča koji omogućuju spajanje na pametni telefon, ovaj popularni sportski skuter ima dojmljive specifikacije po atraktivnoj cijeni.

Sportski, lijepog izgleda, funkcionalni i okretni, ovo su savršeni gradski putnici, s više od 200.000 prodanih primjeraka modela XMAX 125 Tech MAX i XMAX 125. Od posebnog je značaja za mnoge vozače automobila koji traže bolji i pametniji način putovanja gradom činjenica da se modeli XMAX 125 Tech MAX / XMAX 125 mogu voziti s dozvolom B kategorije*** – čineći ove Yamahine sportske skutere dvama najelegantnijim i najpraktičnijim modelima za putnike koji žele smanjiti račune za gorivo i skratiti vrijeme putovanja.

Brojke su dojmljive, a njihovi iznimno učinkovit EURO5 Blue Core agregati od 125 ccm imaju inteligentnu Start i Stop tehnologiju agregata koja pomaže pri osiguravanju izvrsne potrošnje goriva i iznimno niskih emisija. Pristupačni, ekonomični i praktični, Yamahini modeli XMAX 125 Tech MAX / XMAX 125 idealan su put naprijed za stanovnike gradova koji traže realnu i ugodnu alternativu automobilu ili javnom prijevozu.

Istaknute specifikacije modela XMAX 125 Tech MAX

Nove značajke:

Potpuno novi stil: dinamičan, iznimno kvalitetan MAX izgled

Informacijski TFT zaslon u boji dijagonale 4,2 inča

Navigacijski sustav Garmin*

LCD brzinomjer dijagonale 3,2 inča

Prepoznatljivo novo LED glavno i stražnje svjetlo u obliku slova X

Preoblikovano sjedalo koje dobro pristaje i izvrstan doseg nogu do tla

Spremište ispod sjedala za 2 integralne kacige**

Sjedalo i pokrovi poklopca u stilu kože

Novi stil aluminijskih ploča

Ekskluzivna shema boje modela Tech MAX

Posebni polumetalik sjaj na plastičnim dijelovima karoserije

Visoko montirani prednji pokazivači smjera

Značajke koje se nastavljaju:

Za vožnju potrebna dozvola B kategorije***

Snažan i ekonomičan EURO5 Blue Core agregat zapremnine 125 ccm

Tehnologija preklopnog kretanja i zaustavljanja agregata

Izvrsna ekonomičnost potrošnje goriva

Niske emisije CO²

Motociklistička prednja vilica

Sustav kontrole proklizavanja (TCS, engl. Traction control system)

Paljenje bez ključa s pomoću sustava Smart Key

LED pozicijska svjetla i pokazivači smjera

Prilagodljiv vjetrobran

Prilagodljiv upravljač

Utičnica od 12 V

15-inčni prednji kotač, 14-inčni stražnji kotač

Prednje i stražnje disk kočnice

Aplikacija za navigaciju neće biti dostupna u nekim zemljama. Podaci o ograničenjima brzine, prometu itd. nisu dostupni u nekim zemljama i regijama. Podaci o ograničenju brzine također se možda neće pravovremeno ažurirati, a ograničenja brzine mogu se mijenjati ovisno o dobu dana, kao što je u zonama škola ili oko gradilišta.

**Ovisno o modelu kacige

***Ograničenja se mogu primjenjivati ovisno o zemlji u skladu s mjerodavnim zakonima. Osim toga, Yamaha preporučuje svim vozačima da prođu tečaj osposobljavanja za vožnju motocikla prije vožnje nekog od vozila s dva ili tri kotača.

Posebne značajke modela XMAX 125

Novi LCD instrumenti od 4,3 inča koji se mogu povezati s pametnim telefonom

Komunikacijska upravljačka jedinica (engl. Communication Control Unit, CCU) omogućuje pristup većem broju podataka

Standardni pokrov sjedala i pokrovi poklopca

Plastične ploče za stopala grube površine

Standardna završna obrada dijelova karoserije

Cijena i dostupnost

XMAX 125 Tech MAX bit će dostupan kod Yamahinih zastupnika počevši od lipnja 2023., a XMAX 125 počevši od travnja 2023.

Boje

XMAX 125 Tech MAX  Dark Petrol i Tech Black

XMAX 125     Icon Blue i Sonic Grey

Proizvodnja u Europi ubrzala je Yamahin cilj za postizanje ugljične neutralnosti

Yamaha je ubrzala svoj cilj postizanja ugljične neutralnosti do 2035., a lokalna proizvodnja modela XMAX u tvornici MBK Industrie u Francuskoj u potpunom vlasništvu tvrtke daje veliki doprinos postizanju smanjenja emisija ugljika marke u svjetskim industrijskim okvirima u razdoblju 2010. – 2035.

Osim što Yamahi pomaže da postigne neutralni status po pitanju ugljika, europska proizvodnja preko 80.000 skutera, motocikala i rekreacijskih vozila svake godine pridonosi smanjenju vremena isporuke, otpada od ambalaže i zaštiti od poremećaja vanjskih dobavnih lanaca kao što su zagušenja luka.

Aplikacija MyRide

MyRide je besplatna Yamahina aplikacija koja svakoj vožnji dodaje novu dimenziju. Kupci je mogu preuzeti na svoj pametni telefon i mogu pratiti rutu koju su prošli na svakoj vožnji – i bilježiti prijeđenu udaljenost, ubrzanje, najveću brzinu, promjene visine i još mnogo toga. Za putnike na kratkim relacijama to je sjajan način da vide koja je ruta najbrži put do grada, a također omogućuje vozačima modela XMAX da ponovno otkriju svoja omiljena putovanja i ponovno prožive te posebne trenutke.

Korisnici aplikacije MyRide jednostavno mogu snimati fotografije i dijeliti ih na društvenim mrežama, a sve podatke o vožnji mogu spremati na korisnički račun.

Izvorna dodatna oprema

Yamahina originalna dodatna oprema uključuje veliki izbor kvalitetnih dijelova za model XMAX, omogućujući vlasnicima da prilagode svoj skuter kako bi pristajao njihovom životnom stilu. Od prtljage i vjetrobrana do vrhunskih ispuha i udobnih sjedala te povećane zaštite od vremenskih uvjeta, za svakoga ima ponešto.

Yamaha također nudi niz opreme za vožnju skutera s certifikatom CE te ležerne odjeće za slobodno vrijeme za muške i ženske kupce.

Prethodni članakDucati Diavel V4
Sljedeći članakFord GT LM za vječnost