Ford GT LM za vječnost

Duga je i poznata povijest Ford GT modela još s legendarnih utrka u Le Mansu gdje se kultni automobil vratio 2016. godine, nakon punih 50 godina izbivanja. Bio je to prije svega marketinški potez s obzirom da je već slijedeće godine predstavljena cestovna izvedba temeljena upravo na trkaćem automoblu iz Le Mansa. No, sada je Ford GT došao do kraja svog puta jer krajem godine prestaje proizvodnja. Tko zna, možda će se za 100-tu obljetnicu pojaviti neka električna ili supersonična izvedba. Do tada je Ford pripremio limitiranu seriju od 20 vozila naziva GT LM (Le Mans) kojima će odati počast GT-u.

Kako ovakve izvedbe moraju imati nešto specifično za kolekcionare koji će priču prenositi unucima, limitirani GT će u unutrašnjosti krasiti metalna traka s ugraviranim nazivom modela izrađena od metala dobivenog od rastopljene radilice trkaćeg automobila.

Pogonski agregat ostaje identičan dosadašnjem odnosno pokreće ga 3,5 litreni Twin-Turbo koji razvija 660 KS i maksimalnu brzinu od 348 kmh a po pitanju boja ništa nije prepušteno slučaju. Budući da su trkaći automobili na Le Mansu 2016. godina bili obojeni u kombinaciju plave i crvene kupci će pri narudžbi GT LM moći birati između plavih ili crvenih detalja u koju će biti obojani vanjski karbonski dijelovi i vozačko sjedalo od alkantare. Karoserija je tradicionalno srebrna a ispušni sustav naziva Cyclone izrađen od titana.

Prethodni članakYamaha XMAX modeli za 2023
Sljedeći članakWSBK – Phillip Island 2022