WSBK – Phillip Island 2022

Stigao je i posljednji aktivni WSBK vikend ove sezone. Rezultatski nije imao velike važnosti jer je sve već bilo odlučeno ali atraktivna australska staza uvijek nudi puno akcije pa je tako bilo i ovaj put. Od početka je fantastična trojka preuzela kormilo a među njima je Rea bilježio najbrže krugove međutim kvalifikacije je svojio Bautista, drugi je startao Rea, treći Lowes, četvrti Razgatlioglu.

Na startu prve utrke, na potpuno mokroj stazi, najbolje je krenuo Bautista a na drugo mjesto se ugurarao Toprak ispred Ree, Lowesa i Locatellija. Rea je odmah na kraju prvog kruga pokušao napasti ali se prekočio i izletio, no ipak i ostao na kotačima. Isti manevar je ponovio i krug kasnije, ovajj put uspješno. S krugom od 1.43.7 već nekoliko zavoja kasnije uspio je proći i Bautistu te se probio na prvo mjesto. Bau se nakon odličnog početka malo izgubio jer su ga u istom krugu prošli još Toprak i Lowes.

Reinu početnu prednost nakon preuzimanja vodstva Toprak je smanjivao a vrlo brzo ga je izvrsno kočenje dovelo u vodstvo. Sve bolji je bio i Lowes na trećem mjestu. S njima u grupi je ostao i Bautista dok su ostali kasnili već preko četiri sekunde. Staza se počela sušiti pa je Bautista upisao najbrži krug ispod 1.43 a Topraka je greška stajala dvije pozicije dok je utrku prvi puta poveo Lowes.

Nakon što se pojavilo sunce i tradicionalni vjetar, preostalih 15 krugova do kraja utrke vozilo se na dobrim dijelom suhoj stazi no tada još nitko nije ulazio u box. Prvi se na taj korak odlučio Rinaldi. Krug kasnije isto su napravili Rea i Razgatlioglu dok su Lowes i Bautista ostali na kišnim gumama. Bautista još jedan a Lowes dva kruga.

Flag to flag utrku nakon dugo vremena u konačnici je najbolje iskoristio Rea koji se po povratku probio na vrh i napravio pet sekundi prednosti ispred Topraka, Bautiste, Locatellija, Lowesa… Prednost se u preostalih osam krugova pokazala nedostižna te je Rea utrku završio kao pobjednik, prvi put nakon 24 utrke. Pored njega su mjesta nam postolju osvojili Razgatlioglu i Lowes. Iako Bautista i Rinaldi nisu briljirali na prvoj utrci, Bautista je osvoji dovoljno bodova da potvrde i Ducatijev tvornički naslov prvaka.

Nedjeljne utrke na programu su u 3.00 i 6.00 sati.

Sprint utrka od 12 krugova vozila se ponovno u promjenjivim vremenskim uvjetima odnosno kockanjem s izborom guma jer mokru stazu već na startu sunce dobrim dijelom osušilo. Poveo je Razgatlioglu ispred Lowesa, Locatellija i vdMarka. Bautista je na slikovima bio na 14. mjestu. Već nakon dva kruga na vrh se probio Lowes a odmah iza njega bili su Toprak i Rea. Bautista je stigao do 11. mjesta.

Pet krugova prije kraja, kako se staza gotovo u cjelosti osušila, počeo je Bautistin uspon i probijanje s osmog mjesta uz zaostatak od pet sekundi za vodećim Toprakom. Prvi je na redu bio Vierge, zatim Gerloff, pa Locatelli i Lowes da bi u predzadnjem krugu riješio Reu i Topraka. Rizik s izborom guma se isplatio pa je Bautista pomeo konkurenciju. Rea je pokušavao napasti Topraka no Turčin nije dozvolio prolaz i uspio je sačuvati drugo mjesto.

U prvom krugu druge utrke pali su Gerloff i Vierge, vodio je Bautista no već nakon prvog kruga se Rea probio na vrh, ispred Reddinga i Bautiste, dok je Razgatlioglu zapeo na petom mjestu iza Lowesa. U prva tri kruga je Rea uspio napraviti prednost od 0.7 sekundi, prvenstveno zato što je iza njega Redding na drugom mjestu zadržavao Lowesa, Bautistu i Topraka. Bio je sporiji od njih, međutim kako je bilo teško napadati u gužvi, to je Rei omogućilo da se odvoji no čim su se na drugo i treće mjesto probili Bautista i Toprak, tako se topila i prednost. Odnosno i otopila jer ga je već krug kasnije prestigao Bautista. Vodeća grupa, kojoj se pridružio i Lowes, tada se već odvojila od ostatka kolone na preko dvije sekunde.

Situacija na vrhu nije se mijenjala sve do ulaska u zadnjih osam krugova, Rea je napadao Bautistu a Lowes Topraka. Tada je Toprak počeo zaostajati oko pola sekunde za prvom dvojicom a onda ga je prešao Lowes. Razlika se povećavala i bilo je očito da Lowes i Toprak više ne mogu dostići Bautistu i upornog Reu koji mu se držao na repu.

Šest krugova prije kraja utrke Bautista je uspio odmaknuti na 0,3 sekunde prednosti i činilo se da je time riješio utrku što je i potvrđeno krug kasnije kada je prekinuta utrka. Razlog je bio pad Eugena Lavertyja koji se na taj način oprostio od svoje karijere u WSBK a Bautista je pobjedom zapečatio svoj prvi naslov prvaka i zatvorio sezonu 2022.

Prethodni članakFord GT LM za vječnost
Sljedeći članakNevera ruši brzinski rekord