Zbogom klasičnom održavanju lanca?

Hoće li jedna od najčešćih tema gorljivih rasprava uskoro završiti u ropotarnici prošlosti? Kako će se motoristi diljem svijeta suočiti s tim? Hoće li biti proglašeno izvanredno stanje u moto klubovima? Gasi li se internet? Spremaju li se defilei i skupljanje kovanica? To su samo neka od pitanja koja se nameću nakon što je bezobrazni bavarski proizvođač motocikala odlučio na svojim modelima ponuditi lanac koji ne zahtjeva održavanje. :)

Nakon početnog šoka i dubokog disanja, puls se vratio u normalu pa možemo probati napisati koju suvislu rečenicu. :) Dakle, radi se o pogonskom lancu naziva M Endurance koji se za sada isporučuje na modelima S 1000 RR i S 1000 XR no prilično je izvjesno je da će u skorije vrijeme cijela paleta BMW motocikala biti zahvaćena. Redovito čišćenje, pravilno podmazivanje tj. periodično održavanje na koje smo navikli od prvih učinjenih kilometara, s ovom vrstom lanca navodno odlazi u povijest. Metalni dijelovi na klasičnim lancima bili su podložni trošenju i samim time oštećenjima dok su na M Endurance lancu presvučeni posebnim zaštitnim materijalom (Tetrahedrally Amorphous Carbon (ta-C)) koji smanjuje trenje između metalnih dijelova a time i trošenje.

Nije nam još skroz jasno kako će se to odraziti na rastezanje, iako spominju i čvrstoću, odnosno koji je stvarni rok trajanja takvog lanca ali projekt je za svaku pohvalu svih onih kojima održavanje lanca nije pretjerano drag posao. No ipak uz uvjet da cijena bude korektna. Bavarci i jeftino obično ne idu u istu rečenicu a još kad imaju ovakvu novost… mogla bi ti dobra berba. :)

Prethodni članakDucati Superbike nekad vs danas
Sljedeći članak221 KS, 166 kg, Tuono V4 X