Svjetski motosport — 20 ožujka 2016 -

Dugo očekivana prva utrka prvenstva vozila se ovog vikenda u Qataru. Rivalstva između vodećih vozača kulminirala su krajem prošle sezone ali koliko se moglo vidjeti nisu se previše stišala niti do početka nove sezone. Nova elektronika, nove gume, nova pravila… ali na treninzima i kvalifikacijama zapravo i nije bilo nekih posebnih iznenađenja s izuzetkom mladog Vinalesa na Suzukiju.

Na kvalifikacijama je najbrži bio Lorenzo, ponovno savršeno precizan i konstantan tako da uz dobar start i svoje iskustvo ne bi bilo čudno da poput zadnjih nekoliko utrka prošle sezone, od početka do kraja vodi odnosno pobjedi u utrci. Marquez je tražio odgovarajući setup, na kraju ga i našao pa je odvozio najbrže vrijeme na warm up-u. Izvrstan treći bio je Vinales. Rossi se u kvalifikacijama i warm up-u vrtio oko četvrtog i petog mjesta. Pedrosa također nije briljirao ali kod njega se nikad ne zna no obično se budi u drugom dijelu sezone.

Startali su dobro gotovo svi,  u prvom zavoju poveo je Lorenzo ispred Iannonea koji ga nije puštao da bi ga na ciljnoj oba Ducatija prošla kao u sendviču. Rossi je zapeo iza Lorenza i prijetilo mu je nogometno pravilo, ako ne prođe Marquez će njega. To se i dogodilo u trećem krugu, vozilo se relativno visokih 1.56.1.

Međusobna borba Ducatija za prvo mjesto dovela je do Iannoneovog pada. Vodeća grupa tako je ostala na četiri vozača a pratili su ih Pedrosa i Vinales. Vodio je Dovi ali Lorenzo je svakim krugom bio sve brži i opasniji.  Na pola utrke Lore prelazi u vodstvo no svi su i dalje blili vrlo blizu.

U zadnjih deset krugova ušlo se nepromjenjenog poretka: Lorenzo, Dovi, Marquez, Rossi, Pedrosa, Vinales…  Lore je svoju prednost pomalo povećavao a Marquez se približavao Doviju. no iz kruga u krug se situacija mjenjala tako da nije bilo izglednih napada. Četiri kruga prije kraja Marquez je s malo pritiska uspio dekoncentrirati i proći Doviziosa. Lorenzo je bio daleko tako da napad na prvo mjesto nije bio opcija.  Rossi se isto približio Doviju i krenuo u lov na podij. Drama je krenula ulaskom u zadnji krug kada Dovi vraća drugo mjesto od Marqueza. U u predzadnjem zavoju Marquez na trenutak ponovno osvaja drugo mjesto ali Dovi nije puštao. Rossi je sve gledao s vrlo male udaljenosti međutim nije mogao ništa napraviti tako da je prva utrka završila Lorenzovom pobjedom ispred Doviziosa i Marqueza. Rossi četvrti, Pedrosa peti.

 

29-iannone_gp_9235_gallery_full_top_fullscreen

93-marquez7g1_1423_gallery_full_top_fullscreen

99-jorge-lorenzol75_2261_gallery_full_top_fullscreen

2016-qatar-ducati-libere-day2-7

25-vinales-maverick_gp_0850_0_gallery_full_top_fullscreen

MOTORSPORTS - MotoGP, Testing Doha

 

 

 

Share

Povezane novosti

MotoGP – Qatar 2018

MotoGP – Qatar 2018

ožujak 18, 2018
MotoGP 2018 testovi u Sepangu
MotoGP – Valencia

MotoGP – Valencia

studeni 12, 2017
WSBK – Qatar 2017

WSBK – Qatar 2017

studeni 03, 2017
MotoGP – Sepang 2017

MotoGP – Sepang 2017

listopad 29, 2017
WSBK – Jerez 2017

WSBK – Jerez 2017

listopad 21, 2017
MotoGP – Motegi 2017

MotoGP – Motegi 2017

listopad 15, 2017

About Author

mate