Alfa Romeo Tonale uz električnu pomoć

Netko se u i Italiji probudio. Naime, iako su najave za Tonale uz isti naziv i prve fotografije koncepta pojavile prije tri godine, Stelantis je svečano najavio novi model za koji bi se predbilježbe trebale početi zaprimati u proljeće. Zanimljivo je da se radi o prvom novom Alfinom modelu još od 2016. godine. No, bolje ikad nego nikad.

Tonale bi se na ljestvici trebao pozicionirati ispod Stelvia, s kojim osim SUV oblika karoserije dijeli i izvor naziva, ponovno se kao motiv našao talijanski prijevoj ali manje poznat od prvog primjera. Izgled je prilično sličan izvornom, iako nešto manje agresivan, u čemu prednjače svjetlosni elementi koji su uzor našli u legendarnoj SZ i RZ modelima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Alfa je slična rješenja već koristila a koliko su bili atraktivni dokazuje i primjer nekih konkurentskih brandova koji danas na novim električnim modelima koriste vrlo sličan dizajn. Izgled je nešto na što se moramo naviknuti jer nas očekuje i na budućim Alfinim modelima a slogan pod kojim se radi redizajn naziva se “La Metamorfosi”. Za razliku od modernizirane vanjštine, unutrašnjost podsjeća na aktualne modele iako je očekivano novi infotainment sustav koji se prati preko velikog ekrana, integriranog u klasično kučište.

Danas aktualna tema veže se uz pogon odnosno elektrifikaciju. Niti Tonale neće izbjeći elektrifikaciju ali neće biti potpuno elektrificiran već će dolaziti i kao plug-in hibrid. Pogonski sklop nam je već poznat iz novog Jeep Compassa s kojim Tonale dijeli platformu iako je prilagođen Alfinim karakteristikama tako da raspolaže većom snagom, ukupno 275 KS. Pogon je na sve kotače s tim da je elektromotor na stražnjoj osovini. U Tonale će se ugrađivati benzinski agregat zapremine 1,3 litre dok je baterija kapaciteta 15,5 kWh i omogućuje autonomiju od 60 kilometara. Osima navedenog, Tonale će imati i opciju dizelskog agregata snage 130 KS. Dostupne su i verzije sa 1,5 litrenim četverocilindričnim benzinskim agregatom koji dolazi u kombinaciji sa sedmostupanjskim mjenjačem i elektromotorom od 20 KS i 55 Nm. Sve izvedbe opremljene su automatskim mjenjačem dok manualni nije opcija.

Prednarudžbe za Tonale kreću u proljeće a nuditi će se u dvije osnovne verzije naziva Super i Ti. Na izvedbu Super može se nadodati paket Sprint koji potencira sportski izgled dok se na legendarnu Ti izvedbu može nadograditi paket Veloce.

Prethodni članakHyundai IONIQ 5 stiže u poboljšanoj izvedbi
Sljedeći članakMotoGP – Qatar 2022