BMW S 1000 XR 2020

Nakon brojnih najava, na EICMA-i je predstavljan novi BMW S 1000 XR. Agregat zapremine 998 ccm, snage 165 KS pri 11.000 okretaja te moment od 114 Nm pri 9.250 okretaja izvedenica je jačeg agregata poznatog iz supersportskog S 1000 RR no znatno ispeglanije krivulje s posljedicom pristupačnije upotrebe na niskim i srednjim režimima vrtnje. Kako bi motocikl ponašao mirnije i komfornije pri putovanjima, 4. 5. i 6. brzina dodatno su produžene.

Iznenađenje je što usprokos najavama novi model ipak neće koristiti tehnologiju BMW ShiftCam s varijabilnim radom ventila. Zato je poboljšan kompletan paket elektronskih pomagala uključujući kontrolu kočenja motorom te kontrolu momenta odnosno blokade stražnjeg kotača. U seriji dolaze četiri moda paljenja, Road, Rain, Dynamic i Dynamic Pro. Neizostavni su ABS, Traction control, novi DTC sustav te Quickshifter i HSC Pro sustav olakšavanja penjanja na motocikl.

Poput modela S 1000 RR, XR također koristi okvir Flex Frame koji se u svojoj konstrukciji oslanja na agregat. Smanjenjem težine agregata posljedično je omogućeno i smanjenje ukupne težine koja sada iznosi 226 kg. Bitno je spomenuti i promijenjen položaj sjedenja, uspravniji i nešto više pomaknut prema naprijed kako bi se i ukupni raspored težine više pomaknuo prema naprijed s ciljem sportskijeg načina vožnje tj. intezivnijeg osjećaja prednjeg kotača. Povećan je i međuosovinski razmak na 1.552 mm. Stražnja vilica je nova te lakša od prethodne. Ovjes se sastoji od regulirajućih vilica naprijed te Sachs monoamortizera straga, s mogućnošću narudžbe sustava elektronske kontrole ovjesa BMW Dynamic ESA Pro. Diskovi su promjera 320 mm sprijeda i 220 straga.

Lista dodatne opreme je izuzetno bogata kako i dolikuje bavarskom proizvođaču a ovisno o izabranom paketu XR-a možete transformirati u svjetskog putnika ili rasnog trkača. Touring Pack pokriva putnu izvedbu zahvaljujući dijelovima poput nosača navigacije, kofera, centralnog nogara i štitnika ruku. Dynamic Pack s druge strane sadrži Dynamic ESA Pro, Shift Assistant Pro, sustav paljenja bez ključa, grijane ručke i tempomat a tu je i Carbon pack u kojem možete dobiti blatobrane, štitnik lanca i brojne druge detalje u karbonu. Novi XR je dostupan u dvije boje, Ice Grey e Racing Red/White Aluminium.

 

Prethodni članakPiaggio & Aprilia noviteti EICMA 2019
Sljedeći članakHonda CBR1000RR-R 2020