Concept EQT by Mercedes-Benz

Konceptno vozilo gotovo spremno za serijsku proizvodnju kombinira veliki i svestrani prostor za do sedam putnika, i izdašan prtljažni prostor s tipičnim Mercedesovim dizajnom i pristupom visokoj klasi, udobnosti, funkcionalnosti, povezanosti i sigurnosti. U odjelu Mercedes-Benz Vans tako su uspješni recept V-klase preveli u kompaktni format, donoseći novu premium kvalitetu u segment malih kombija. Concept EQT naglašava kombinaciju vrhunske udobnosti i funkcionalnosti s električnim užitkom u vožnji. Sastavni dio koncepta je i longboard u prtljažniku.

Lako je na prvi pogled prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ obitelji. Karakteristična crna prednja maska s LED prednjim svjetlima neprimjetno je ukumponirana s poklopcem motora i sjaji se zvjezdanim uzorkom. Zvijezde različitih veličina s 3D efektom prikazane su po cijelom vozilu; od prednje strane i 21-inčnih naplataka sa sjajnom završnom obradom do panoramskog krova i longboarda. Tu je i svjetlosna traka koja povezuje i prednja i stražnja LED svjetla.

I interijer je jednako moderan kao i njegova vanjština – karakterizira ga elegantni kontrast crne i bijele boje. Sjedala su presvučena bijelom nappa kožom; na središnjem dijelu sjedala nalazi se reciklirana koža. Ploča s instrumentima posebno privlači pažnju. Gornji dio ima oblik krila i dinamički se spaja s instrument tablom. Praktični poluzatvoreni pretinac smješten je iznad sklopa s instrumentima, a osim toga, okrugli otvori za zrak u crnom sjajnom pocinčanom elementu, obloge i višenamjenski upravljač s gumbima za upravljanje na dodir, ističu visokokvalitetni, moderni dojam.

Ambijentalno osvjetljenje na središnjoj konzoli, vratima i u podnožju dodatno stvara stilski ugođaj. S informacijsko-zabavnim sustavom MBUX (Mercedes-Benz User Experience), Mercedes-Benz donosi inovativni koncept upravljanja i prikaza u segment malih kombija. Njegova sposobnost učenja zahvaljujući umjetnoj inteligenciji je jedinstvena. Na primjer, MBUX može predvidjeti što bi vozač želio sljedeće učiniti. Središnji zaslon infotainmenta je dodirni i visoke rezolucije. Tipka EQ u glavnom izborniku služi kao središnja točka pristupa određenim zaslonima i postavkama. Uključuju struju punjenja, vrijeme odlaska, protok energije i histogram potrošnje. Zajedno s aplikacijom Mercedes me connect, nude se i navigacijske usluge i funkcije specifične za EV.

Concept EQT je s dimenzijama 4.945 x 1.863 x 1.826 milimetara gotovo izjednačen s kratkom verzijom V klase, zapravo 50 mm je dulji i nešto uži i niži. Na obje strane su klizna vrata s posebno velikim otvorom, tako da se do oba pojedinačna sjedala u punoj veličini u trećem redu može doći bez poteškoća. U drugi red sjedala mogu se postaviti jedna uz drugu tri dječje sjedalice. Strmo nagnuta stražnja strana s podiznim vratima i velikim staklom odaje prostrani prtljažni prostor. Ako je potrebno više prostora, sjedala u trećem redu mogu se preklopiti ili potpuno ukloniti, ostavljajući dovoljno mjesta za dječja kolica, transportnu kutiju za pse i ostalu opremu za razonodu.

Konceptno vozilo ilustrira ovu prostranost i visoku razinu varijabilnosti za obitelji i ljubitelje outdoor aktivnosti s puno prtljage ili sportske opreme, s prilično iznenađujućom karakteristikom – električnim longboardom koji je savršeno poprečno integriran u prtljažni prostor, u pretincu s dvostrukim podom i u ravnini s podnicom prtljažnika. Dok se EQT puni strujom, da možete i dalje biti električno mobilni. Nova T-klasa, koja će na tržište izaći 2022. godine, nadopunjuje portfelj u segmentu malih kombija, zajedno s komercijalno pozicioniranim Citanom koji će svoju premijeru imati ove godine, uključujući također potpuno električnu varijantu.

Prethodni članakMotoGP – Le Mans 2021
Sljedeći članakStiže novi Ducati Hypermotard 950 SP 2022