MotoGP – Le Mans 2021

Niti ova godina nije bila iznimna po pitanju promjenjivih vremenskih uvjeta uoči utrke u Francuskoj. Brojne promjene i neizvjesnost do samog početka utrke ponovno nisu izostali. Pole positon osvojio je Quartararo ispred Vinalesa i Jacka Millera dok su iz drugog reda startali Morbidelli, Zarco i Marquez. Za jednog od glavnih favorita na suhoj stazi glasio je Quartararo kojem je staza u LeMansu “domaća” a u međuvremenu je operirao ruku koja mu je na prošloj utrci odnijela gotovo sigurnu pobjedu.

Miller je poveo ispred dvije tvorničke Yamahe a na četvrto mjesto se probio Marquez nakon Morbidellijevog pada. Već pri kraju prvog kruga Vinales je prošao Millera te preuzeo vodstvo dok su Marqueza prošli Rins i Nakagami. Rossi se držao oko sedmog mjesta no već krug kasnije bio je na 13. mjestu. Velike promjene u poretku bile su rezultat kiše koja je počela padati tako da su se već pripremali motocikli s kišnim gumama. Uslijedila je izvrsna borba Quartarara i Millera na vrhu, približili su se Rins i Marquez ali još nitko nije ulazio u box. Kiša je krenula sve jače i svi su se u isto vrijeme krenuli na promjenu. Zapravo skoro svi, jer jedan od onih koji su se odlučili na dodatni krug bio je Zarco što ga je na kraju možda koštalo i pobjede.

Nakon izlaska iz boxa u vodstvu bio Marquez ispred Rinsa i Quartarara ali već u prvom zavoju nakon izlaska Rins je pao. Da bi katastrofa za Suzuki bila potpuna, u istom krugu pada i njegov timski kolega Mir. Miller je tako stigao do trećeg mjesta međutim zbog prebrze vožnje u boxu morao je odraditi dva “Long lap penalty”, isto kao i Bagnaia, no za Australca to nije bio preveliki gubitak vremena. Konfuzne prve krugove po jakoj kiši najbolje je odradio Marquez koji je svakim krugom povećavao prednost međutim nakon tri kruga vidjelo se da ni njegova koncentracija još nije na nekadašnjem nivou te je i on pao. Uspio se vratiti u utrku na 18. mjesto, ponovno voziti najbrže krugove, probiti se skoro među prvih deset no tada je uslijedio novi pad nakon kojeg više nije bilo povratka.

Nakon nešto malo manje od pola odvožene utrke Quartararo je i dalje bio u vodstvu ispred sve boljeg Millera, slijedili su Nakagami, Zarco, A. Marqez, Espargaro, Rossi, Vinales… Tada je stigla i kazna dužeg kruga za Quartarara no i bez te odluke zbog greške prilikom promjene motocikla bilo je pitanje trenutka kada će ga Miller stići što se ubrzo dogodilo.

Miller je održavao oko pet sekundi prednosti koje je bilo teško očekivati da se mogu nadoknaditi. Zarco se približavao Quartararu na drugom mjestu i nije dugo trebalo da ga prestigne. Pred kraj utrke ubrzao je i Bagnaia te se probio do četvrtog mjesta. Da je ostalo više od četiri kruga do kraja možda bi mu se otvorila i mogućnost osvajanja podija jer je kasnio za Quartararom 8,5 sekundi. Bila je to ipak prevelika razlika pa se na kraju morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Miller je upisao drugu pobjedu u nizu, a drugo i treće mjesto za francuske vozače bio je maksimum koji se danas mogao osvojiti. Trećim mjestom Quartararo je prešao u vodstvo u ukupnom poretku s bodom prednosti ispred Bagnaie. Veliku gužvu na vrhu tablice i sve zanimljivije prvenstvo nastavljamo pratiti za dva tjedna na kultnom talijanskom Mugellu.

Prethodni članakMoto Guzzi V85 TT 2021
Sljedeći članakConcept EQT by Mercedes-Benz