Hyundai Ioniq 5 N

Sve je veća gužva na tržištu električnih automobila prestižnih performansi a u jednog od predvodnika u implementaciji novih tehnologija nametnuo se Hyundai. Svojim novim modelima doslovno nameće neke nove standarde i visoko diže ljestvicu.

Ovaj puta predstavili su popularni Ioniq 5 N kao najsnažniji cestovni model u povijesti baziran dobrim dijelom na bogatom natjecateljskom iskustvu. Hyundai N modeli već su odavno poznati no sada se u N obitelj uključuje elektrika. Snaga novog modela iznosi 650 KS uz okretni moment od 770 Nm, za što su zaslužna dva elektromotora, svaki na jednoj osovini. Maksimalna brzina deklarirana je na 258 kmh dok je za ubrzanje od 0-100 kmh dovoljno 3,4 sekunde. Agregate pokreće baterija od 84 kWh.

Uz ostale brojne sportske preinake u odnsou na serijski automobil možemo spomenuti dvije zanimljivosti: N e-shift i N Active Sound. N e-shift simulira ponašanje 8-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom N modela s motorom s unutarnjim izgaranjem, kontrolirajući izlazni okretni moment motora i reproducirajući osjećaj trzanja između promjena stupnjeva prijenosa. Nudi i različite razine simuliranog kočenja motorom. N Active Sound može proizvesti tri različita zvuka, a s “Ignition” načinom rada oponaša N motor s unutarnjim izgaranjem uključujući i buku ispuha putem osam unutarnjih i dva vanjska zvučnika.

Ioniq 5 N trebao bi se pojaviti na tržištu u proljeće slijedeće godine a do tada ćemo znati više detalja kao i cijenu.

Prethodni članakAlfa Romeo predstavio 33 Stradale: Povratak legendarne ikone iz 1960-ih u novom ruhu
Sljedeći članakMotoGP – Japan 2023