MotoGP – Japan 2023

Novi KTM okvir, koji je nedavno testirao Pedrosa i napravio odličan rezultat u utrci, sada je došao u Binderove ruke što je Južnoafrikanac odlično iskoristio i skinuo rekord staze na treningu u Motegiju minimalnom prednošću pred Bagnaiom. No već na kvalifikacijama su to vrijeme skinula još dva vozača, Martin koji je osvojio Pole position, i drugoplasirani Bagnaia. Pored njih je startao i Millera dok su ih pratili Bezzecchi, Binder i Di Giannantonio.

Martin, Miller i Binder pozicionirali su se na prva tri mjesta od starta dok je Bagnaia ostao tek četvrti ispred Marqueza. Vodeća trojka se već na kraju prvog kruga odvojila na pola sekunde. Krug kasnije niti Miller ih više nije mogao pratiti pa su se Martin i Binder odvojili na preko sekunde što se kasnije pokazalo nenadoknadivim. Bagnaia se također odvojio od Marqueza i krenuo loviti Millera što se pokazalo puno težim nego što je izgledalo. Evidentno je bio brži ali proći raspoloženog Millera na kočenjima čak niti za Bagnaiu nije lak zadatak.

Ulaskom u drugi dio utrke Martin je držao prednost od preko sekunde pred Binderom, iza njega je Bagnaia i dalje napadao Millera i prestigao ga tek tri kruga prije kraja čime je postolje bilo riješeno. Četvrti je završio Zarco kojem je nedostajalo pola kruga da skine Millera a prije toga se uspješno riješio Marqueza i Bezzecchija ali i Espargara zbog novih tehničkih problema.

Uvjeti na stazi u nedjelju nisu bili idealni s obzirom da je, za razliku od subote, uoči starta počela slaba kiša. Noćna mora za team managere ali su svi krenuli sa slikovima i imali u boxu spremne druge motore. Zastava za mogućnost promjene pokazana je od samog starta što su gotovo svi vozači i iskoristili na kraju prvog kruga i skrenuli u box kad je već počela ozbiljnija kiša. Poredak se isto tako promijenio a na vrhu su ostali vozači poput Pira, Quartarara, Bradla… zapravo samo oni koji nisu otišli odmah u box. U prvom zavoju pao je Vinales nakon kontakta sa Zarcom.

Nakon gužve u boxu i povratka na stazu, poveo je Espargaro ispred Marqueza i Bezzecchija. Slijedili su ih Bagnaia, Martin, Miller, Oliveira, Binder… Espargaro je malo odmaknuo ostalima a Bagnaia je prvi napao, prvo je prošao Bezzecchija a onda i Marqueza. Isto je napravio i njegov glavni konkurent, Martin, koji je u sedmom krugu preuzeo vodstvo ispred Bagnaie. Pratili su ih Bezzecchi, Oliveira, Marquez, Espargaro. Najbrža vremena vozio je Zarco premda je Oliveira najviše napredovao u poretku.

Nakon pola odvoženih krugova Martin je na vrhu održavao prednost od 1,2 sekunde dok je drugoplasirani Bagnaia bježao Marquezu i Bezzecchiju nešto manje od sekunde no tada je zbog uvjeta pokazana crvena zastava zbog uvjeta na stazi. U tom zadnjem krugu Zarco je pao pa u endurance stilu gurao motor do boxa kako bi mogao nastaviti na zamjenskom. Svejedno je propao sa stražnje strane zida pa mu nije dozvoljen nastavak.

Nakon 15 minuta vozači su ponovno izašli na stazu ali je u toku warm up-a ponovno pokazana crvena zastava čime je zapravo utrka bila završena i priznali su se prethodni rezultati. Martin je tako ovom pobjedom za jedan bod poveo u ukupnom poretku ispred i danas drugoplasiranog Bagnaie dok je treći završio Marquez. Nastavak je za dva tjedna u Indoneziji.

Prethodni članakHyundai Ioniq 5 N
Sljedeći članakWSBK – Portimao 2023