Lancia ipak nastavlja dalje…

Sve do jučer budućnost nekad vrlo popularnog talijanskog branda, unutar danas matične tvrtke Stellantis, nije bila izvjesna no prema najnovijim informacijama Lancia kreće u razvoj novih modela.

Dok sva Lancijina slava danas živi na samo jednom modelu koji se prodaje u samo jednoj državi, teško je bilo i zamisliti da će stvari krenuti naprijed. Ypsilon, gradski automobil u svojoj trećoj generaciji postoji od 2011. godine, prodaje se samo u Italji i nakon tko zna više kojeg redizajna, prijeko mu je potreba potpuna obnova. Automotive News Europe izvještava da su na dnevnom redu najmanje tri potpuno nova automobila, s malim hatchbackom koji predvodi zamjenu Ypsilona. Navodno bi se trebao naći u prodaji sredinom 2024. godine i postati Lancijin prvi EV, ali šuška se kako je u pripremi i verzija s benzinskim blagim hibridom.

U prvom kvartalu 2026. slijedi kompaktni crossover koji će potpuno izbjeći motor s unutrašnjim izgaranjem, nudeći se isključivo s električnim pogonom. Slično kao i gradski automobil, i crossover će vjerojatno biti pobratimljen s drugim automobilima koncerna kako bi raspodijelilo troškove razvoja. Uz to, moguće ekvivalentne verzije drugih marki Stellantisa mogle bi se proizvoditi u istim tvornicama, kao još jedna poslovna odluka za smanjenje troškova. Kompaktni hatchback također je na dnevnom redu, no dok su druga dva automobila dobila pečat odobrenja, ovaj još uvijek čeka na zeleno svjetlo.

Očito je da Lancia trenutno prognozira hoće li biti dovoljno potražnje kako bi se opravdalo ulaganje u model C-segmenta koji će izaći pred kraj 2027. godine. I za kraj, vratimo se na Ypsilon. Taj model i dalje ostvaruje (relativno) dobru prodaju do svibnja (22.783 jedinica), iako je zastarjeli proizvod koji se nudi samo u Italiji. Prema podacima koje je objavila trgovačka grupa ACEA, Lancia je samo s tim modelom nadmašila čitavu prodaju Alfa Romea u Europi tijekom prvih pet mjeseci 2021. godine.

Prethodni članakPC moto igre koje morate isprobati
Sljedeći članakNovi Lamborghini Huracan Evo za zračnu luku u Bologni