MotoGP – Aragon GP Liqui Moly 2020

Osjetni napredak Hondinih vozača i A. Marquezovo drugo mjesto u utrci prošlog tjedna, nastavljeno je i drugi vikend na stazi u Aragonu. Marquez mlađi bio je na vrhu nakon prvog treninga da bi na kraju Pole position osvojio Nakagami. Prvi je to Pole u njegovoj karijeri a 16 godina prošlo je od kad je to uspjelo nekom japanskom vozaču. Do njega su startali Morbidelli i Rins a iz drugog reda Vinales, Zarco i Quartararo. Vodeći u prvenstvu Mir, plasirao se tek na 12. mjesto međutim njegovu taktiku skupljanja bodova evidentno ne treba zanemariti. Rossi je i ovu utrku morao preskočiti zbog korone a Ducatijevi Dovi i Petrucci ponovno su odvozili razočaravajuće kvalifikacije te startali iz posljednjeg i pretposljednjeg reda.

Nakagamijeva sreća nije predugo trajala, iako je dobro startao pao je već nakon nekoliko zavoja dok su prije njega nakon međusobnog kontakta pali Miller i Binder. Utrku je od tada vodio Morbidelli ispred Rinsa, Zarca, Vinalesa, Mira, Marqueza, Quartarara…

1.48.116 bio je najbrži krug u početnoj fazi utrke a odvozio ga je šestoplasirani Marquez ali Lorenzov rekord staze je pao krug kasnije kad ga je skinuo Morbidelli sa 1.48.089.

U šestom krugu je Mir prošao Vinalesa čiju je trenutnu dekoncentraciju iskoristio i Marquez probivši se na peto mjesto. Morbidelli je i dalje vodio uz prednost od skoro pola sekunde međutim Rins ga je pratio bez većih problema. Treći je bio Zarco ispred Mira i Marqueza ali je Mirov napad bio samo pitanje vremena što se i dogodilo u zavoju br. 4. kada je prošao i odmah se počeo odvajati. Iza njega je isto napravio i Marquez pola kruga kasnije. Njemu je Zarco vratio no u slijedećem pokušaju je Marquez prošao i zadržao četvrto mjesto.

Deset krugova do kraja Morbidellijeva prednost iznosila je preko pola sekunde dok ih Mir i Marquez ipak nisu mogli dostići. Pogotovo ne Marquez koji je u istom krugu nažalost pao čime je pitanje podija bilo riješeno. Mir je uvjerljivo držao treće mjesto do kraja a o prva dva su odlučivali Morbidelli i Rins u samoj završnici. Iako se očekivalo da će Rins napasti, zapravo su u zadnjih pet krugova ušli s najvećom prednošću do tada, od preko sekunde što je i za RInsa bilo nedostižno tako da da kraja više nije bilo promjena.

U ukupnom poretku nakon današnje utrke vodi Mir ispred Quartarara i Vinalesa ali u igri za naslov, bar teoretski, još su Morbidelli, Dovizioso i Rins. Razlike u bodovima nisu prevelike tako da ćemo rasplet vidjeti u preostale tri utrke prvenstva: za dva odnosno tri tjedna vozi se Valencija a odmah iza toga i posljednja utrka u Portimau.

Prethodni članakFantic u Hrvatskoj – PRIZMIĆ MOTO Split
Sljedeći članakDucati Streetfighter V4 Dark Stealth