MotoGP – Assen 2019

Vikend u Assenu započeo je lošim vijestima o Lorenzu, nakon teškog pada u zavoju br. 7 prebačen je u bolnicu gdje su dijagnosticirane frakture dva kralješka zbog čega će preskočiti Assen i Sachsenring a Brno ostaje pod upitnikom. Bez Lorenza krenule su kvalifikacije koje su uz sve više kalkulacija i čudnih strategija ponovno obilovale zanimljivim raspletom. Više niti nije neka vijest da je Quartararo osvojio Pole position no ovaj put je to napravio skinuvši pri tome rekord staze. Iza njega su se plasirali Vinales i Rins. Prvi puta Marquez je startao iz drugog reda, sa zaostatkom od visokih 0,714, pored Mira i Crutchlowa. Treći red je otvarao Petrucci dok su njegovi sunarodnjaci Dovizioso i Rossi osvojili tek 11. i 14. mjesto. Očekivala se borba mladih lavova jer u nekoj skorijoj budućnosti jedino oni mogu skinuti Marqueza s trona. No, kako to obično bude, kvalifikacije su jedno a utrka nešto sasvim drugo…

Povela su dva Suzukija dok je iza njih došlo do kontakta između Vinalesa i Quartarara. Marquez je odmah počeo stiskati sa zadnjom soft gumom ali Yamahe se nisu dale. Nažalost po Suzuki, u drugom krugu je vodeći Rins pao a par zavoja kasnije pogriješio je i Mir te se vratio na četvrto mjesto. Quartararo je tada poveo, Vinales napadao ali ubrzo i pogriješio pa ga je prestigao Marquez. Odmah iza njih bio je Dovizioso. U osmom zavoju je došlo do sudara Rossija i Nakagamija pri čemu su obojica pala.

Slijedećih desetak krugova Quartararo je i dalje bio u vodstvu s Marquezom i Vinalesom na leđima. S njima u grupi je bio i Dovizioso a s malom razlikom stizali su Petrucci i Mir. Od vodeće trojice nitko nije mogao napraviti niti minimalnu razliku ali nije bilo niti promjene pozicija sve do 13 krugova prije kraja kad je vidljivo brži Vinales prošao Marqueza a dva kruga kasnije i Quartarara. Petrucci je također prestigao Doviziosa u borbi za četvrto mjesto no ubrzo se uključio i Mir, a onda i Morbidelli, pa je borba za četvrto mjesto trajala do samog kraja.

Marquez se nije predavao i ostao je uz Vinalesa do same završnice ali je razmak bio prevelik da bi pokušao napasti. Quartararo je debelo kasnio za njima pa mu je ostalo sačuvati mjesto na postolju. Do kraja se Dovi vratio na četvrto mjesto a Petrucci je čuvajući mu leđa u zadnjim metrima izgubio poziciju od Morbidellija.

Konačno je stigla pobjeda za tvorničku Yamahu iako Vinalesu bodovi u ukupnom poretku trenutno ne znače previše. Nastavak je već za tjedan dana u Njemačkoj.

Prethodni članakWSBK – Misano 2019
Sljedeći članakWSBK – Donington 2019