WSBK – Donington 2019

Tom Sykes osvojio je prvo startno mjesto u Doningtonu ispred Ree i Haslama a možda je još veća zanimljivost četvrto mjesto za Hickmana koji se pridružio WSBK na utrci u Doningtonu umjesto Reiterbergera koji je pod temperaturom. Peter “Hicky” Hickman vozi BSB ali poznatiji je po svojim nastupima na IOM TT utrkama gdje je ove godine zabilježio tri pobjede a od prošle godine uz njegovo ime piše se najbrži krug na toj legendarnoj utrci. Bautista je odvozio 1.29.561 što mu je bilo dovoljno tek za šesto startno mjesto. Napomenimo i da se vratio ozlijeđeni vdMark iako su prve prognoze pretpostavljale malo dužu pauzu.

Prvu utrku na mokroj stazi uvjerljivo je poveo Rea ispred Sykesa, Haslama i Baza a već nakon dva kruga imao je preko pet sekundi prednosti. Niti početna borba za drugo mjesto nije predugo trajala, Sykes se odvojio od Baza i Haslama no i dalje su vozili dosta blizu za iskoristiti bilo kakvu Sykesovu grešku . Iza njih su ostali Bautista, Lowes, Hickman i Mercado.

U desetom krugu počele su puštati gume pa su pali Cortese, Bautista i Torres. Nakon Bautistinog pada, Rei je trebalo mirno doći do cilja i pobjedom uz novih 25 bodova stići  Bautistu u ukupnom poretku prvi put ove sezone što se u konačnici i dogodilo. Drugi je također uvjerljivo završio Sykes, treći Haslam. Nedjeljne utrke počinju u 12 odnosno 15 sati.

Kratku Superpole utrku dobio je Rea ispred Topraka i Haslama nakon pokazane crvene zastave u šestom krugu kada je Hickmanu eksplodirao motor i ostavio veliki trag od ulja na kojem su pali Mercado, Delbianco, Cortese i Kiyonari nakon čega je utrka prekinuta. Sykes je najbolje krenuo i vodio utrku međutim i on je pa naletjevši na ulje. Službeno je bio na drugom mjestu ali nakon pada unutar 5 minuta nije stigao u box što se tretira kao odustajanje te je izgubio bodove. Bautista nije uspio doći do podija te je tako još povećana bodovna razlika uoči druge utrke.

U drugoj utrci ponovno je Rea najbolje startao ispred Topraka i Haslama. Bautista je bio četvrti ali su ga napadali Davies i vdMark. Nizozemac nije dugo mogao držati ritam s vodećima te su ga prešli Lowes i Sykes. U petom krugu Toprak je odvozio najbrži krug od visokih 1.27, prpošao Reu i preuzeo vodstvo. Nakon nekoliko krugova Rea je vratio vodstvo a tad su se već formirale dvije grupe, u prvoj su bili Rea, Toprak, Haslam i Bautista dok su u drugoj s nekih oko 2 sekunde zaostatka borbu vodili Davie, Lowes, Baz i Sykes.

Na oko pola utrke ponovno dolazi da promjene Rea – Toprak na vrhu da bi zadnjih desetak krugova Rea uspio zadržati vodstvo i pobijediti i u drugoj utrci. U drugoj grupi je na vrhu bio Baz ispred Lowesa, Daviesa i Sykesa.

U samoj završnici Bautista je prošao Haslama ali nije mogao parirati vodećem dvojcu na Kawasakijima. Također niti Haslam se nije mogao obraniti od danas vrlo brzog Lowesa u borbi za četvrto mjesto. Nastavak je za tjedan dana utrkom u Americi, vidjet ćemo da li je Bautistina kriza samo privremena ili će Rea nakon što ga je prestigao i dalje povećavati razliku u ukupnom poretku.

Prethodni članakMotoGP – Assen 2019
Sljedeći članakMotoGP – Sachsenring 2019