WSBK – Misano 2019

Već prvi dan je u Misanu počeo burno, Rea je na treninzima odvozio brže vrijeme od Bautiste, onda se uključio i vdMark te najbržim krugom dospio na vrh nakon FP2. Međutim, odmah nakon toga je doživio vrlo težak pad, highside u 16. zavoju nakon čega je hitno prebačen u bolnicu s višestrukim ozljedama. Zbog potresa mozga ostao je na promatranju još 24 sata a za sada je izvjesno da će i fraktura desne ruke morati biti operativno sanirana. Šteta za nizozemskog vozača s obzirom da je u izvrsnoj formi i konačno na konkurentnom motoru.

Na kvalifikacijama se umiješala i kiša tako da se na kraju Rea vratio na vrh ispred Cortesea, Sykesa, Lowesa i Bautiste. Uoči samog starta počela je ponovno jaka kiša tako da je pitanje strategije oko guma bilo riješeno međutim u krugu zagrijavanja pokazana je crvena zastava te je start utrke odgođen zbog previše vode na stazi.

Kad je konačno došlo do starta, najbolje je krenuo Lowes iako je Rea zadržao vodstvo do kraja prvog kruga. Iza njih su ostali Sykes, Bautista, Davies… Najbržim krugom od 1.47.479 Lowes je odmaknuo Rei na gotovo 0.7 sekundi već u trećem krugu. Niti iza njih nitko nije pokazivao preveliku želju za napadima, vjerojatno jer je i kiša padala sve jače pa je uskoro ponovno pokazana crvena zastava.

Nakon ponovljenog starta ponovno su se Rea i Lowes odvojili na vrhu, pratili su ih Sykes, Davies, Bautista i Haslam. Nakon tri kruga vodeća dvojka napravila je pet sekundi prednosti. Sykes se i dalje nije predavao a napadao je Haslam, prvo Bautistu a nakon toga i Daviesa. Odličan je bio i Baz na sedmom mjestu. Nakon šest odvoženih krugova Lowes je prešao u vodstvo, Rea nije mogao ni htio agresivno uzvratiti jer je morao čuvati bodove s obzirom da je utrka mogla biti prekinuta svakog trenutka odnosno pretpostavka je bila da bi mogla biti prekinuta nakon što se odvozi 2/3 kako bi ukupni bodovi mogli biti podijeljeni. To se na kraju ipak nije dogodilo.

Odličnu borbu vodili su Davies i Haslam za četvrto mjesto. Nažalost, Lowes nije uspio završiti utrku, upisao je još jedan pad a imao je veliku priliku konačno pobijediti. Odmah nakon njega na istom mjestu pao je i Pirro. Davies je imao problema i gubio je poziciju svakim krugom dok na vrhu više nije bilo promjena. Rea se pobjedom vratio u igru za naslov iako je nekoliko padova dozvolilo Bautisti da završi na podiju pa bodovna razlika nije bila toliko velika. Nedjeljne utrke voze se u 11.00 odnosno 14.00 sati.

Nedjeljnu Superpole utrku voženu u potpuno drukčijim vremenskim uvjetima u odnosu na subotu, dobio je Bautista iako je Rea vodio do trenutka kada je proklizao. Atraktivnim potezom prebacivanja motora preko leđa uspio ga je sačuvati od oštećenja te nastavio utrku što mu je bilo dovoljno za osvajanje petog mjesta. Drugi je završio Lowes ispred Haslama i Topraka. Sykes, koji je subotnju kišnu utrku završio treći, morao je odustati u Superpole utrci zbog tehničkog problema na BMWu dok se Davies nakon pada vratio u utrku i osvojio zadnje mjesto.

Drugu WSBK utrku poveo je Bautista međutim i on je danas uspio pasti već u drugom krugu. Tada je vodstvo preuzeo Haslam ispred Ree, Topraka, Lowesa i Melandrija. Najbrži je bio Rea koji se probio s petog mjesta ali kad je u trećem krugu trebao preuzeti vodstvo, njega je prešao Toprak. Turčin se tu nije zaustavio, uskoro je prešao i Haslama i poveo utrku u četvrtom krugu.

Rea je morao što prije loviti Topraka pa je ponovno napao, ovaj put i prošao Haslama za drugo mjesto. Toprak se nije dao pa je vodio još i pri ulasku u drugih deset krugova. Iza njih su na distanci ostali Haslam, Melandri i Lowes a u trećoj grupi bili su Rinaldi, Sykes i Davies. Utrku je prvi napustio Melandri nakon proklizavanja prednjeg kotača, na čudnoj podlozi u Misanu gotovo svi padovi bili su identični.

Četiri kruga prije kraja Rea je upio skinuti Topraka ali se mladi Turčin nije dao do samog kraja i pokušao je u dva navrata vratiti vodstvo. Aktualni prvak defenzivnim putanjama nije dozvolio prolaz pa je osvojio novih 25 bodova tako da sada u ukupnom poretku zaostaje samo 16 bodova za vodećim Bautistom. Nastavak je za dva tjedna u Doningtonu.

Prethodni članakMotoGP – Barcelona 2019
Sljedeći članakMotoGP – Assen 2019