MotoGP -Assen 2021

Yamahe su većim dijelom dominirale slobodnim treninzima i kvalifikacijama ovogodišnjeg izdanja Assena premda se u nekim trenucima uplela i kiša no to ih nije previše smetalo. Vinales je ponovno bio u svom “pozitivnom” mentalnom stanju te je osvojio Pole position ispred Quartarara i Bagnaie. U razgovoru od prije nekoliko dana, pojašnjavajući zašto Yamaha ne funkcionira, najavio je da će kopirati Quartararove postavke motora pa je možda dio zasluge i u tome. No, zanimljivija je neslužbena vijest koja se pojavila upravo nakon kvalifikacija, da će karijeru od iduće sezone nastaviti u Apriliji. Ništa još nije potvrđeno ali kombinacija Vinalesa i Aprilije nam zvuči vrlo zanimljivo. Druga zanimljivost je službena potvrda novog VR46 tima koji će u slijedeću sezonu ući u GP sa Ducatijevim agregatima. Ostalo je još samo otvoreno pitanje hoćemo li Rossija vidjeti s obje strane zida.

Nakon prošlotjedne pobjede i evidentnog povratka samopouzadanja, bilo je interesantno pratiti Marqueza. Počelo je relativno dobro ali je na drugom treningu dosta nezgodno pao, srećom bez posljedica. Nastavak više nije bio tako uspješan te je startao gotovo sa začelja, iza njega su ostali samo Binder i gost iz WSBK, Garet Gerloff koji mijenja ozlijeđenog Morbidellija.

Nervoza na startu Vinalesa je gurnula na peto mjesto, poveo je Quartararo ali ga je uskoro prošao Bagnaia. Treći je bio Nakagami. Vrlo loše startao je i Rossi koji je sa 12-og pao na pretposljednje mjesto a uskoro mu se pridružio i Rins koji je izletio nakon kontakta sa Zarcom.

U pojedinim zavojima Quartararo je bio nešto brži od vodećeg Bagnaie i na trenutke ga prošao ali čim bi se malo otvorila staza, Talijan bi vratio vodstvo. Treći je i dalje bio Nakagami koji se približio vodećima a iza njega stizali su Vinales, Zarco, Mir, Oliveira i Miller. Nakon njih je Marquez na desetom mjestu bio u sendviču između braće Espargaro.

Tek u sedmom krugu Quartararo je prešao u vodstvo, uspio ga obraniti i uskoro se počeo odvajati jer Bagnaia nije mogao pratiti ritam. Prvi pad je pripao Rossiju u brzom zavoju broj 7, srećom bez posljedica.

Nakon 12 odvoženih krugova Quartararo je imao preko 2,5 sekundi prednosti ali je Bagnaia sve teže branio drugo mjesto od Nakagamija, Vinalesa i Zarca. Napadali su ga ali je dobro koristio snagu motocikla i uspijevao se obraniti što je očito bilo malo frustrirajuće za Nakagamija. Vodeći Quartarao je do tada skupio skoro 3,5 sekundi. Nakagamijeve neuspjele pokušaje iskoristili su Vinales i Zarco, nakon toga je Bagnaia morao odraditi long lap zbog prelaska zelenih površina i vratio se na osmo mjesto a u istom krugu pao je Miller.

Nakon svih tih promjena, u zadnjih deset krugova ušli su poretkom: Quartararo, Vinales, Zarco, Mir, Oliveira, Espargaro, Bagnaia, Marquez… Većih pomaka nije bilo do kraja utrke, Quartararo je prije ljetne stanke pobjedom osigurao veću bodovnu razliku, Vinales je završio drugi a za treće mjesto je Mir stigao Zarca. Slijedi pauza pa nastavak prvenstva 08/08 na Red Bull Ringu u Austriji.

Prethodni članakNovi Maserati GranTurismo stiže sa V6 agregatom ili na električni pogon
Sljedeći članakPredstavljen novi Kymco AK 550 ETS 2021