MotoGP – Austria 2019

Niti na kvalifikacijama na stazi Red Bull Ring nitko nije uspio biti brži od Marqueza. Razlika je ovaj puta nešto manja od pola sekunde ispred drugoplasiranog Quartarara i Doviziosa. Jedna od novosti o kojoj se pričalo uoči utrke u Austriji ona je da bi Lorenzo mogao slijedeću sezonu nastaviti na Pramac Ducatiju. Koliko u tome ima istine pokazati će vrijeme ali ovo je i službeno njegova najgora sezona u karijeri.

Marquez je startao odlično ali je nakon greške u prvom zavoju Quartararo poveo i ubrzo se čak i na kratko odvojio ispred Dovija, Millera, Marqueza i Rossija. U drugoj grupi su ostali Rins, Vinales, Bagnaia i Nakano.

Nakon pet odvoženih krugova Quartarara su stigli Dovi i Marquez a blizu su bili Miller i Rossi. U sedmom krugu počela je borba Marqueza i Dovija za prvo mjesto a pao je Miller. Krug kasnije Marquez je već bio u vodstvu a on i Dovi su imali 0,6 sekundi prednosti pred Quartararom i Rossijem. Paralelno s njima, grupi su se približili Vinales i Rins.

Na pola utrke Marquez je i dalje vodio, Dovi je bio relativno blizu a ispred Quartarara pobjegli su na 2,4 sekunde. Otprilike isto toliko je zaostajao i Rossi na četvrtom mjestu. Dovi je u svom stilu vozio sigurno na 0,2 zaostatka i očigledno je čuvao gume za kraj međutim ipak je na ulasku u zadnjih devet krugova Dovi prešao Marqueza. U isto vrijeme su Vinales i Rins stigli Rossiju na rep.

U predzadnjem krugu počela su međusobna pretjecanja na vrhu, Dovi je nakon greške dozvolio Marquezu da odmakne međutim Dovi nije odustajao. U zadnjem zavoju utrke dobio je Marqueza njegovim oružjem, milimetarski točnim manevrom prešao je Španjolca, ostao na putanji i prvi prošao ciljem. Quartararo je završio treći, Rossi četvrti a iza njega Vinales i Rins. U ukupnom poretku Dovi je smanjio prednost sa 63 na 58 bodova a do kraja prvenstva je još osam utrka. Nastavak je 25.08. u Silverstoneu. 

Prethodni članakVespa Elettrica
Sljedeći članakMotoGP – Silverstone 2019