MotoGP – Catalunya 2017

Raspored utrka u MotoGP-u postaje sve intenzivniji, samo tjedan dana nakon Mugella uslijedio je nastavak prvenstva u Barceloni. Ducatiji su na svojoj stazi briljirali i to im je dalo vjetar u leđa ali teško da je netko očekivao da će na kvalifikacijama u Barceloni Lorenzo i Petrucci osvojiti drugo i treće mjesto, iza ponovno fantastičnog Pedrose. Koliko su intenzivne kvalifikacije bile dokazuje i Marquez koji je nakon nekih četiri ili pet padova odvozio četvrto vrijeme. Još jedno iznenađenje je i peto mjesto Espargara na Apriliji, onda opet dva Ducatija, Barbera i Dovizioso. Zanimjivo je da je od Španjolaca gotovo najgore plasiran bio upravo Vinales, vodeći u ukupnom poretku. Rossi je startao s 13. mjesta ali je prvih 15 bilo unutar sekunde tako da je utrka obećavala obilje zanimljivosti.Gume su opet bile glavna tema, posebno uoči starta s temperaturom podloge od oko 60 stupnjeva i izjavama vozača da je podloga masna. Zato je izbor guma bio prilično raznolik jer trebalo je naći kombinaciju koja će izdržati cijelu utrku.  Naravno, soft varijantu nije odabrao nitko.

Manji incident na startu izazvao je Petrucci koji je udario u Marqueza, utrku je poveo Lorenzo ispred dvije Honde i timskog kolege Dovija. U vodećoj grupi bio je i Folger. Iza njih su se na nož borili Petrucci, Bautista i Espargaro dok su tvorničke Yamahe ostale iznad desetog mjesta.

Mala greška u petom krugu gurnula je Lorenza odmah na treće a uskoro i na šesto mjesto jer je počeo šarati po stazi. Pedro je stigao i Marqueza i prešao u vodstvo i djelovalo je da ga jedino Dovi može ugroziti jer je Talijan vozio izvrsno. Rossi se polako probijao što se nije moglo reći za Vinalesa koji je ostao na 14. mjestu.

Ulaskom u zadnjih deset krugova nije bilo promjena u poretku, svi su vozili vrlo oprezno i pokušavali sačuvati gume do kraja. S iznimkom Millera, nije bilo niti padova. Krug kasnije je Dovi napao i prošao Pedra savršeno mirnom i staloženom. Rossi je vozio dvije sekunde sporije od svog vremena i odustao od daljnjih pokušaja probijanja više od devetog mjesta. Najzanimljiviju borbu tada su vodili Lorenzo, Bautista i Zarco. Na vrhu je Dovi ispred Marqueza napravio preko sekunde prednosti, treći je bio Pedrosa a iza njega su se borili Folger i Petrucci.

U cilj je prvi ušao Dovi s oko 2 sekunde prednosti ispred Marqueza i Pedrose. Lorenzo je bio četvrti, Zarco peti, Folger šesti… poredak je jeino “poremetio” Petrucci padom u predzadnjem krugu. Dovi je danas vozio jednu od najboljih utrka karijere, taktički besprijekorno, bez nepotrebnih riskiranja, kao da teški uvjeti za njega nisu postojali. Tim se u ukupnom poretku približio Vinalesu na samo sedam bodova razlike. Šteta što se Lorenzo izgubio nakon početne faze utrke jer je i u zadnjim krugovima vrtio odlična vremena. Nastavak je za dva tjedna u Assenu.

 

Prethodni članakMotoGP – Mugello 2017
Sljedeći članakMV Agusta RVS#1