MotoGP – Mugello 2017

Utrka u Mugellu uvijek je poseban doživljaj s velikim očekivanjima prema talijanskim vozačima i motorima. Uoči ovogodišnjeg Mugella bio je upitan Rossijev nastup nakon nedavnog pada na motocross treningu pri čemu je ozilijedio rebra. Bio bi to veliki udarac za publiku i organizatore s obzirom da se radi o njegovoj domaćoj stazi no Rossi je nakon obavljenih liječničkih pregleda ipak krenuo s kvalifikacijama od samog početka. Ne može se reći da je odmah ostvario i zavidan rezultat ali zaostatak nije bio nedostižan.

Mugello je jedna od najbržih svjetskih staza pa nije čudno da je prvo što obično gledamo u rezultatima upravo postignuta maksimalna brzina. Na treninzima se kretala od 335 do Doviziosovih 352 kmh pri čemu je, opet očekivano, prednjačio Ducati. I njima je to domaća staza pa je i stvar prestiža biti najbrži. Ponekad se stječe dojam da je Ducati tvorničkom timu imperativ u cijeloj sezoni ostvariti dobar rezultat u Mugellu. Djelomično je to učinjeno trećim kvalifikacijskim vremenom Doviziosa koji je prvi red dijelio s Vinalesom i Rossijem.

Utrku je izvrsnim startom poveo Rossi iako se u početnoj fazi utrke podosta mijenjao poredak, čak je i Lorenzo neke vrijeme bio na vrhu. Nakon nekoliko krugova Rossi nije mogao držati vodeći ritam te je prvo prepustio poziciju Vinalesu a nešto kasnije prošao ga je i Dovizioso. Andrea je bio nezaustavljiv, Vinales je u početku prijetio no do kraja utrke Doviozo na Ducatiju nije dozvolio da ga ugrozi te je konačno, i to na svojoj stazi, Ducati zabilježio prvu pobjedu sezone. Delirij na tribinama bio bi veći samo da je Rossi uspio pobijediti međutim on se morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Iznenađujući rezultat bilo je i treće mjesto Petruccija, isto na Octo Pramac Ducatiju. To je bio poredak vodeće grupe. Odmah iza njih se odvijala još jedna fantastična borba između Bautiste, na P&B Aspar Ducatiju i Marqueza u kojoj je Marquez morao potpisati poraz. Sedmo mjesto pripalo je Zarku, osmi i deveti opet dva tvornička Ducatija, Lorenzov  i Pirrov. Ukupno gledajući, bio je to dan u kojem su se probudili Ducatiji što je u Mugellu već gotovo tradicija, a nadamo sa da će se i u ostatku sezone aktivnije uključiti u borbu s Hondom i Yamahom. Slijedeću priliku imati će već za tjedan dana kada se nastavlja prvenstvo na stazi u španjolskoj Cataluny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Donington 2017
Sljedeći članakMotoGP – Catalunya 2017