WSBK – Donington 2017

 

Ovogodišnja utrka u Doningtonu održala se u tmurnoj atmosferi nakon šokantne vijesti o smrti aktualnog Hondinog vozača Nicky “Kentucky Kid” Haydena. Podsjetimo, bivši svjetski prvak u MotoGP-u preminuo je u bolnici u Italiji od posljedica prometne nezgode u kojoj se prilikom treninga na biciklu sudario s automobilom. Šest dana je Hayden bio na granici no ozlijede glave ipak su bile preteške i 35-godišnji Hayden ovu je utrku zauvijek izgubio. Prema njegovoj želji, obitelj je donirala organe.

Posebnih iznenađenja na treninzima i kvalifikacijama nije bilo, poznata četvorka s Reom na čelu odvozila je najbrže krugove. Izuzetkom možemo nazvati to što im se nakon dugo vremena pridružio Haslam na privatnom Kawasakiju no nakon prve utrke vidjelo se da to nije bilo slučajno. Yamahini Lowes i vd Mark zajedno s Aprilijama pratili su vodeću karavanu.

Prvu utrku samouvjereno je poveo Davies međutim vodstvo je trajalo samo do šestog kruga kad je u zadnjem zavoju izletio. Uspio se vratiti i završiti utrku na osmom mjestu. Uslijedila je borba Sykesa i Ree za prvo mjesto. Borba je trajala do posljednjih šest  krugova kada je Sykes preuzeo vodstvo a Rea zbog problema sa stražnjom gumom počeo osjetno gubiti oko 3 sekunde po krugu u odnosu na Sykesa, što je trajalo do same završnice kada je i on pao. Sykes je time uvjerljivo osvojio 25 bodova dok je drugi utrku završio Leon Haslam. Treći je bio Lowes koji je na početku utrke ostao na posljednjem mjestu i probijao se iz kruga u krug da bi u samoj završnici uspio proći i Melandrija te osigurati mjesto na podiju. U prvih pet je završio i vd Mark dok je Camier sa MV Agustom stigao do šestog mjesta.

I u drugoj utrci akcija je krenula od samog starta, Rea je vrlo brzo poveo i do kraja vodio utrku iako nije bilo tako jednostavno kako djeluje kad se gleda samo rezultat. Sykes je konstantno smanjivao prednost i s oko četiri sekunde prednosti na kraju je zaostajao manje od sekunde ali kao i obično, u zadnja dva kruga Rea pojačao ritam i povisio razliku na 1.6 sekundi.

Slično se događalo u borbi za treće mjesto ali ovaj put s drugačijim ishodom. Veći dio utrke vd Mark je bio treći dok je Davies napadao i svakim krugom smanjivao zaostatak. Ulaskom u zadnji krug prestigao je Nizozemca i Ducatija doveo do podija. Davies je odlično startao ali niti u drugoj utrci ga sreća nije pratila. U prvoj utrci je pao, srećom u sporom zavoju pa je nastavio utrku, da bi u drugoj tuđom greškom izletio sa staze i krenuo u probijanje sa 15-og mjesta. U početnoj fazi utrke Haslam je ponovno bio u samom vrhu međutim nakon kontakta sa Mercadom je pao. Izbjegavajući Haslama, Davies je morao izletiti na travu. Općenito je bilo dosta padova, jedino je Melandri zbog tehnički problema morao odustati.

Slijedeća utrka je za tri tjedna tjedna, lokacija Misano, Rimini.

 

Prethodni članakMotoGP – Le Mans 2017
Sljedeći članakMotoGP – Mugello 2017