MotoGP – Le Mans 2017

Početak vikenda u Francuskoj počeo je kišno da bi se zadnji trening i kvalifikacije odvozile po suhoj stazi. Ove godine je podloga bila izuzetno bitna jer je Le Mans ovogodišnje izdanje dočekao s novim asfaltom koji je trebao anulirati nastala oštećenja i neravnine a upitan je bio i grip međutim vozači su obavljeni posao pohvalili već nakon prvih slobodnih treninga.

Postignuta vremena na kvalifikacijama i raspored na gridu pokazao je sasvim drugu sliku u odnosu na prošlu utrku s obzirom da su prvi red zauzele tri Yamahe, pored dvije tvorničke se na treće mjesto ubacio Zarco. Vinales je jedini uspio odvoziti ispod .32, visokih 1.31.994, što je neznatno sporije od prošlogodišnjeg Lorenzovog najbržeg kruga.

Već od starta utrke Yamahe su se izdvojile na vrhu, poveo je Zarco ali ga je nakon prve trećine utrke Vinales stigao. Prvi bitan trenutak nakon toga dogodio se 11 krugova do kraja kad je Marquez pao. U samoj završnici krenuo je konačni rasplet. Rossi je u naletu prošao Zarca i krenuo loviti Vinalesa. Tri kruga prije kraja ga je odličnim manevrom prošao, čak se i malo odvojio i trebalo je odvesti utrku istim tempom do kraja. Međutim, u zadnjem krugu Rossi radi grešku koju je Vinales iskoristio te preuzeo vodstvo. Rossi je krenuo na sve ili ništa u pokušaju vraćanja vodećeg mjesta ali u prevelikoj želji napravio je još veću grešku i pao. Da se radi o nekome drugome vjerojatno bi to pripisali neiskustvu, ovako možemo samo konstatirati da je nepotrebno prosuo gotovo sigurnih i izuzetno bitnih 20 bodova. Sjetimo se prošle sezone, jedan pad i jedan tehnički kvar u sličnoj fazi prvenstva kasnije su se pokazali krucijalnim. U ukupnom poretku se Vinales popeo na 85 bodova dok je Rossija sa 62 boda prestigao Pedrosa osvojivši do sada 68 bodova. Prate ih Marquez (58) i Zarco (55). Slijedeća utrka vozi se za dva tjedna u Mugellu.

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima!
Sljedeći članakWSBK – Donington 2017