MotoGP – Catalunya 2020

Ovogodišnji ubrzani ritam utrka i nas ponekad iznenadi pa je tako već stigla i utrka u Barceloni a zajedno s njom i Marc Marquez. Za sada još na motoru samo za potrebe fotografiranja ali povratak na stazu će se također vrlo brzo dogoditi.

Počelo je dobro za Morbidellija koji je na treninzima bio najbrži što je potvrdio i na kvalifikacijama. I ostale Yamahe poredale su se pored njega na gridu, zajedno s dva satelitska Ducatija. Morbidelli je i na startu krenuo najbolje dok je Miller stigao do drugog mjesta no samo na kratko jer ga je odmah prošao Rossi. Nažalost Zarco je izbjegavajući Petruccijevo širenje putanje zakočio i pao te posljedično srušio trenutno vodećeg u svjetskom poretku, Doviziosa. Najbrži krug u početnoj fazi od 1.40.728 odvozio je Quartarao tada na četvrtom mjestu a najveće razočaranje opet je bio Vinales koji je sa četvrtog startnog mjesta nakon tri kruga završio na 16. mjestu. Formiranu kolonu nitko nije narušavao, prvenstveno zbog čuvanja novih Michelin guma koje ne dozvoljavaju pretjerano zagrijavanje u prvoj trećini utrke. Poredak je bio slijedeći: Morbidelli, Rossi, Quartararo, Miller, Mir, Espargaro, Rins…

Prvu priliku za napad iskoristio je Quartararo koji je prešao Rossija a zatim je i Rins riješio Espargara. Novim najbržim krugom od 1.40.225 Quartararo se počeo pokazivati Morbidelliju na kočenjima a ulaskom u deveti krug i prešao u vodstvo. Oba prolaska realizirao je na kočenju na kraju ciljne gdje je bilo zanimljivo vidjeti koliko je bio brži na ravnom dijelu. Razlika između prve trojice nije bila prevelika, tek je četvrtoplasirani Miller zaostajao oko 0.7 sekundi za Rossijem.

Ulazak u 13. krug nije bio sretan za P. Espargara koji je u borbi s Petruccijem izgubio prednji kraj i pao. Nakon toga uslijedila je greška Morbidellija na kočenju, srećom ostao je na kotačima ali je Rossiju bilo dovoljno da ga prođe. Miller se umjesto napada na treće mjesto tada morao braniti od Mira. Nažalost, niti Rossijeva stražnja guma nije izdržala pritisak te je pao u 17. krugu. Bio je usamljen na drugom mjestu i imao čak i šanse za napad ali nikako da iskoristi priliku i osvoji 200-to penjanje na podij.

Nakon Rossijevog pada za Quartarara više nije bilo sumnje u pobjedu ali je zato Mir imao zadnjih pet krugova za stići Morbidellija a postojala je realna šansa i za Rinsa na četvrtom mjestu.

U predzadnji krug Mir je ušao na drugom mjestu, prilikom napada Morbidelli nije mogao napraviti ništa. Da su Morbidellijeve gume gotove pokazao je i Rins koji ga je također prošao u istom krugu. Quartararova prednost pala je na tek nešto iznad sekunde u zadnjem krugu, kao posljedica potrošenih guma, ali Francuzu je to bilo dovoljno da ipak završi utrku na prvom mjestu.

U ukupnom poretku sada vodi Quartararo ispred Mira, Vinalesa i Doviziosa. Slijedi pauza od dva tjedna a onda nastavak u Francuskoj na stazi u Le Mansu.

Prethodni članakYamaha TMAX 560
Sljedeći članakMoto Puls br.177 na kioscima