MotoGP – Indija 2023

Nestabilno vrijeme dočekalo je MotoGP vtimove u Indiji ali se staza osušila pa su treninzi počeli na suhoj podlozi. Najbolje je krenuo Bezzecchi koji je do kvalifikacija potvrdio formu i osvojio Pole position ispred Martina, Bagnaie i Marinija. Nakon njih su startna mjesta osvojile tvorničke Honde Mira i Marqueza.

Kiša nije padala uoči starta Sprint utrke a staza je bila suha s obzirom da je nekoliko puta odgađan start pokušavajući se uskladiti s vremenskim uvjetima. Poveo je Martin ispred Bagnaia a Bezzecchija je na trećem mjestu udario timski kolega Marini. Marini je pao a Bezzecchi se vratio na posljednje mjesto. Bradl, Espargaro i Fernandez su također pali u prvom krugu.

Već nakon tri kruga Martin je imao prednost od gotovo 1,5 sekundi pred Bagnaiom koji se branio od Marqueza, Mira i Bindera. Iza njih je bio zaboravljeni Quartararo, zatim Miller. Zarco i Vinales. Krug kasnije je Mir padom napustio grupu. Pet krugova prije kraja Martinova prednost je dodatno rasla pa smo praktično već tada imali pobjednika dok se Bagnaia također uspio odvojiti od Marqueza na nešto preko sekunde. Bezzecchi se za to vrijeme polako vraćao i držao sedmo mjesto te nizao najbrže krugove. Četiri kruga prije kraja stigao je do šestog mjesta prešavši Millera, nakon toga u zadnjem krugu i Quartarara no više nije bilo vremena ugroziti Marqueza i Bindera koji su se borili za treće mjesto. Martin je tako pobijedio u Sprint utrci ispred Bagnaie dok je Marquez uspio obraniti mjesto na podiju.

GP utrku poveo je ponovno Martin ispred Bagnaie i Bezzecchija no već nakon tri zavoja Martin je pogriješio i pao na treće mjesto. Na kraju kruga napao je i Bezzecchi te u drugi krug ušao kao vodeći. Četvrti je bio Marquez, zatim Quartararo, Mir, Binder, Zarco…

Već u četvrtom krugu je Bezzecchi imao preko sekunde prednosti a Bagnaiu je napadao Martin za treće mjesto. Prilikom napada izgurao je Bagnaiu na kraju ciljne što je omogućilo i Marquezu da napadne Bagnaiu. Prevelika želja i jučerašnji podij dali su Marquezu dodatni polet ali je nažalost to i platio proklizavanjem i padom u petom krugu. Kao i obično, vratio se u utrku.

Bagnai je trebalo nekoliko krugova da vrati koncentraciju pa je u sedmom krugu počeo smanjivati Martinovu prednost a malo kasnije i početi s pripremom napada. Bezzecchi je tada već bio na preko tri sekunde prednosti. Aktualni prvak je pri jednom od pokušaja gotovo pogodio Martina što ga naravno nije spriječilo u daljnjim nastojanjima ali i dalje vrlo smireno. Iza njh, ne previše daleko, bili su Quartarato, Mir i Binder.

Bagnaia je prošao Martina u 13. krugu i ostalo je za vidjeti hoće li moći iskoristiti taktiku sa hard gumama. Evidentno nije jer je pola kruga kasnije pao na kočenju i time si dodatno zakomplicirao situaciju u ukupnom poretku.

U preostalim krugovima nije bilo za očekivati da će Martin napasti Bezzecchija ali je zato gubio prednost pred Quartararom. Mir i Binder na četvrtom i petom mjestu vodili su svoju međusobnu borbu. Quartararo je u zadnjem krugu na trenutak prestigao Martina no Španjolac je agresivno uzvratio i zadržao drugo mjesto.

Nastavak prvenstva je već za tjedan dana u Japanu na stazi Motegi.

Prethodni članakPeugeot XP 400 GT
Sljedeći članakWSBK – Aragon 2023