WSBK – Aragon 2023

Najbrže vrijeme na kvalifikacijama u sunčanom Aragonu osvojio je Rea ispred Bautiste i Topraka. Titanic trio i dalje dominira WSBK prvenstvom pa je tako i krenula utrka. Prvu Superbike utrku poveo je Bauitista koji se ugurao ispred Ree. Irac je pokušavao vratiti ali se na ravnim dijelovima Ducati udaljavao. Istovremeno je morao paziti leđa jer je Toprak bio na repu. Već u drugom krugu se vodeća grupa, titanic trio, počela odvajati dok su dalje u poretku bili Rinaldi, Locatelli, Oetl…

1.49.556 bio je najbrži krugu utrke u početnoj fazi a odvozio ga je Bau premda tada još nije uspio napraviti gotovo nikakvu prednost. Kako su se krugovi nizali tako je ista polako rasla no u šestom krugu je Bautista malo pretjerao s prenošenjem brzine što gume nisu izdržale pa je proklizao u šljunak. Vratio se u utrku ali bez većih izgleda za ozbiljnije bodove. Toprak je to iskoristio prešavši Reu no niti Irac nije htio pustiti pa je vratio vodstvo. Borba se nastavila što je pogodovalo Rinaldiju koji im se približavao. U slijedećim krugovima držali su ga na sekundi zaostatka ali kako se zaoštravala borba za prvo mjesto tako je i Rinaldi profitirao te ih skroz dostigao.

Očekivano, Rinaldi je prošao Topraka koji se previše premišljao može li proći Reu premda su mu bodovi više nego bitni u ovom trenutku kad još ima šanse u borbi za naslov prvaka. Pet krugova prije kraja Rinaldi je počeo napadati i Reu a krug kasnije na kratko je bio u vodstvu. Još krug kasnije je ponovno prošao i zadržao vodstvo. Priliku je iskoristio i Toprak koji je također napao i prošao Reu. Rinaldi je odmah odmaknuo na 0.7 što se pokazalo nedostižnim u preostala dva kruga pa je odličnom vožnjom zasluženo dobio prvu SBK utrku ispred Topraka i Ree. Bautista je bio na 16. mjestu i u zadnjem zavoju pokušavao proći Baza ali je opet pretjerao i pao.

Nije bilo promjena na startu Superbike utrke, Rea je poveo ispred Bautiste i Topraka. Bautista je po zavojima bio sporiji što je omogućilo Rei da odmakne na 0,4, ali zato bi ga Španjolac stizao na ravnim dijelovima što je pak Topraku onemogućilo kvalitetan napad. Toprak je morao riskirati, što bi ga u konačnici usporilo i Rea bi ostao neuhvatljiv, ali glavni cilj mu je i dalje bio Bautista zbog 37 bodova zaostatka u ukupnom poretku. Vodeći trio su pratili Rinaldi, Locatelli, Lecuona…

Na pola odvožene utrke nije bilo promjena osim što su Toprak i Bautista dostigli Reu a Baustista je počeo pripremati napad. Bautistin nesiguran napad na ulasku u zadnja četriri kruga, i Reino prenošenje brzine izguralo je Španjolca toliko da ga je prošao Toprak. Turčinu je to bio znak da ide dalje i krene napadati Reu znajući da će ga, ako ne uspije, Bau sigurno preskočiti. U zadnjem krugu se upravo to i dogodilo. Rea je malo odmaknuo ali je u predzadnjem zavoju Ducati preskočio i njega pa je Bautista prvi prošao ciljem. Odlična utrka ali je nadmoć u brzini Ducatija na ravnim dijelovima malo ubila neizvjesnost.

I od starta druge SBK utrke titanc trio nastavio je svoju borbu ali im se sada na drugom mjestu iza Ree ubacio i Locatelli dok je i petoplasirani Rinaldi stiskao. Prvi je napao Locatelli i probio se na prvo mjesto a za sobom dovukao i Bautistu koji ga je skinuo već nakon nekoliko zavoja. Slijedeći napad na Reu, opet uspješan, odradio je Toprak. Krenuo je i dalje na Locatellija jer je vodeći Bau već imao gotovo pola sekunde u džepu. Toprak je opet sramežljivo napadao zbog problema s povjerenjem u prednji kraj.

Nakon osam odvoženih krugova nije bilo promjena, tek tada je Rinaldi prestigao Reu a Toprak je i dalje kružio iza Locatellija bez ozbiljnijeg pokušaja napada. Isti se dogodio tek čeiri kruga prije kraja da bi odmah nakon toga Locatelliju bila pokazana zastava jer mu je motor izbacivao dim. Toprak se morao zadovoljiti s 20 bodova s obzirom da je Bautista imao ogromnu prednost i sigurnu pobjedu u rukama. Rinaldi je uvjerljivo osvojio treće mjesto ispred Ree, Bassanija i Lecuone.

Slijedi utrka u Portugalu za tjedan dana a onda se krajem listopada zatvara ovogodišnje izdanje utrkom u Jerezu.

Prethodni članakMotoGP – Indija 2023
Sljedeći članakIz arhive: Yamaha Ténére 700