MotoGP – Indonezija 2023

Kako obično uoči utrke objavimo bitnije aktualne vijesti, ovaj put je to razlaz Marqueza sa Hondom nakon dugogodišnje suradnje i pridruživanje Ducatiju kroz satelitski Gresini tim. Što se tiče njega osobno, zasigurno će biti konkurentan ili čak i više od toga, ali nekako nismo uvjereni da će Ducati navijači, poglavito Talijani, biti presretni zbog ovog dogovora.

U subotnju Sprint utrku u Indoneziji iz prvog reda ušli su Marini, kojem je ovo prvi Pole positon u GPu, te dvije Aprilije: Vinales i Espargaro. Zanimljivo je da se odmah iza njih kvalificirao Quartararo dok je Martin krenuo sa šestog a Bagnaia nakon problema na kvalifikacijama tek s 13. mjesta.

Poveo je Marini izvrsnim startom ali ga je u drugom zavoju prešao Vinales. Obojica su se malo odvojili od ostatka jer je na trećem mjestu Quartararo zadržavao Martina i Bindera. Odmah u prvom krugu je pao Marquez a dva kruga kasnije je pri pokušaju napada Espargaro srušio Bindera.

Vinales je nakon pet krugova imao prednost od gotovo sekunde dok je Marinija na drugom mjestu dostizao Martin s najbržim krugom od 1,30.7. Quartarao je i dalje bio četvrti a iza njega je stizao Bezzecchi. Bagnaia se probio do osmog mjesta i pokušavao dostići Bastianinijevih pola sekunde prednosti. U šestom krugu je Martin prošao Marinija. S obzirom da je Marini prije dva tjedna bio na operaciji, činilo se da ne može držati takav ritam međutim kasnije se pokazalo da je to bila samo rupa u koncentraciji.

Ulaskom u zadnjih pet krugova su se Martin i Marini približili Vinalesu. Martin ga je prošao odmah a Marini na istom mjestu krug kasnije. Odmah iza njih napadao je i Bezzecchi. Martin je tada već imao 0.7 sekundi prednosti međutim Marini ga je neočekivano stizao no u predzadnjem krugu je pogriješio čime je izgubio mogućnost napada na prvo mjesto. Tako je Martin prvi prošao ciljem i u ukupnom poretku ponovno zasjeo na vrh ljestvice. Drugi je završio Marini a treći Bezzecchi nakon što je u posljednjem krugu ponovno napao i uspješno zadržao poziciju ispred Vinalesa.

Visoke temeperature, novi asfalt i iskustvo iz subotnje utrke dovele su do toga da su sve kombinacije guma bile montirane na motorima uoči GP utrke. Problematična je bila stražnja guma pa su se pojedini vozači odlučili riskirati sa stražnom soft gumom. Nevjerojatno je startao Martin i sa šestog mjesto poveo utrku ispred Vinalesa, Quartarara i Marinija. Vrlo agresivno krenuo je Bagnaia prestižući sve ispred sebe pa je već u trećem krugu došao do trećeg mjesta. Marinija je u međuvremenu srušio Binder pogrešnim ulaskom u zavoj. Nakon pet krugova Martin je na vrhu imao prednost od oko 1,5 sekundi pred Vinalesom a još toliko je Bagnaia zaostajao za Vinalesom. Talijan je na repu imao Espargara.

1.31.0 bio je najbrži krug utrke kojeg je odvozio vodeći Martin, u 11. krugu, i time već na trećini utrke ostvario prednost od gotovo tri sekunde ispred Vinalesa. Bagnaia je za to vrijeme uspio smanjiti Vinalesovu prednost na malo ispod sekunde dok je iza njega Quartararo napadao Espargara. Međutim, krug kasnije vodeći Martin je pao. Nije izgledalo da je napravio neku veliku grešku, prednji kraj je samo nestao ispod njega. Bagnai koji se već približavao Vinalesu, bio je to dodatni motiv da uzme novih 25 bodova ali ne uz rizik da izgubi i tada trenutnih 20 s obzirom da je samo 14 vozača ostalo u utrci.

Rizik sa soft gumama platio je Espargaro koji zadnju trećinu utrke gotovo pa nije mogao voziti. Prošli su ga Quartaro, Miller, Bezzecchi, DiGianantonio… Na vrhu je još uvijek bio Vinales ali se prednost nad Bagnaiom topila. Quartarao je držao uvjerljivo treće mjesto s tendencijom napada na vodeći dvojac za što je imao na raspolaganju osam krugova. Upravo tada je Bagnaia preuzeo vodstvo pa je prva meta bio Vinales. Borba je trajala do samog kraja, Quartararo je oprezno napadao a Vinales odlično zatvarao, vrlo korektna borba s obzirom na praktično skroz potrošene gume. U zadnjem zavoju gotovo su prestigli Bagnaiu ali je poredak do kraja ostao isti. Bagnaia je novom pobjedom vratio vodstvo u ukupnom poretku, Vinales je teško obranio odnosno osvojio drugo mjesto a Quartarao se nakon dužeg izbivanja ponovno pojavio na postolju. Nova prilika stiže već za tjedan dana na legendarnom Phillip Islandu.

Prethodni članakTko će ove godine osvojiti titulu u MotoGP klasi?
Sljedeći članakAprilia Tuono 660