MotoGP – Malezija 2023

Bagnaia, Martin i Bastianini zauzeli su prvi startni red u Maleziji i time nastavili blisku borbu za naslov prvaka. A. Marquez, Marini i Bezzecchi startali su iz drugog reda. Iz zadnjeg reda i bez velikih očekivanja, startao je Bautista, aktualni WSBK prvak koji je dobio šansu ponovno osjetiti GP utrku kao Ducatijevu nagradu za ovogodišnju obranu naslova.

Sprint utrku poveo je Bagnaia ispred Marqueza i Bastianinija kojeg su do kraja prvog kruga prošli Martin, Miller i Binder. Marquez je napao Bagnaiu u drugom krugu ali je proširio putanju nakon čega ga je prošao Martin. Marquez je odmah napao za povratak drugog mjesta pa je međusobna borba dozvolila Bagnai da se barem na kratko minimalno odvoji. Za to vrijeme je pao M. Marquez no i vratio se na posljednje mjesto.

Na pola odvoženih krugova Bagnaia je i dalje vodio ispred Marqueza i Martina a Bastianini se vratio na četvrto mjesto ispred Millera i Bindera. Bagnaina prednost pred Marquezom bila je minimalna dok je Martin za njima kasnio 0.4 sekunde. Izgledalo je da ima utrku pod kontrolom, međutim krug kasnije prošli su ga Marquez i Martin, uz čudnu bijelu fleku na prednjem dijelu oklopa što se kasnije pokazalo kao papir koji je pokupio sa staze. Leđa mu je čuvao Bastianini nadajući se da će se vratiti koncentracija u preostala četiri kruga. Mogao je uloviti Martina što mu je bilo puno važnije s obzirom da se Marquez na vrhu već odvojio. Do toga ipak nije došlo pa je Bagnaia završio treći, iza Martina i pobjednika Marqueza.

GP utrka krenula je po oblačnom i sparnom vremenu ali je staza bila suha. Poveo je Martin ali se prekočio u prvom zavoju pa su naprijed prošli Bastianini, Marquez, Bagnaia i Bezzecchi no već u istom krugu Martin je preskočio Bezzecchija i stigao na rep Bagnai. Peti je bio ponovno agresivni Miller. Bastianini i Marquez odmaknuli su već u trećem krugu na sekundu prednosti ispred Bagnaie i Martina.

Martin je uz četvrtom krugu krenuo s napadima, prva dva je Bagnaia agresivno vratio pa je Martin morao još malo pričekati svoju priliku. Očekivala se vrlo brzo ali se iznenađujuće Bagnaia uspio odmaknuti na 0,7 ali i minimalno smanjiti zaostatak za A. Marquezom. Sličnu prednost imao je vodeći Bastianini. Uslijedio je taktički dio utrke s obzirom da su gume i pritisak ponovno igrale ključnu ulogu pa nitko nije htio riskirati i čekao se rasplet.

Za raziku od prošlih utrka, ovog puta završnica je bila puno mirnija. Između četiri vodeća vozača razmaci su se kretali od 1,5 do preko tri sekunde što za zadnjih pet krugova nije nešto što se lako može dostići pa nije pogrešno reći da je tada poredak već bio odlučen. Bastianini je pretposljednju utrku prvenstva odvozio savršeno i prvi put ove godine osvojio prvo mjesto, A. Marquez nije uspio ponoviti jučerašnju dominaciju ali je s drugim mjestom u GP utrci također odvozio odličan vikend. Bagnaia je s trećim mjestom ispred Martina minimalno povećao vodstvo u ukupnom poretku tako da razlika sada iznosi 14 bodova. Slijedi pretposljednja utrka već za tjedan dana u Quataru a onda i finale u Valenciji tjedan dana kasnije.

Prethodni članakKako je Rossi razočarao dvostrukog svjetskog prvaka: ‘Izgubio sam poštovanje prema njemu’
Sljedeći članakDucati Hypermotard 698 Mono