MotoGP – Misano 2021

Najzanimljivija novost uoči utrke u Misanu bio je povratak Doviziosa koji je uskočio na ispražnjeno mjesto u Petronasu i nakon dugo godina u crvenoj Ducati boji imali smo ga prilike gledati na Yamahi M1. Očekivanja nisu bila velika što je i sam najavio te potvrdio posljednjim mjestom na kvalifirkacijama, ali je svejedno je zanimljivo vidjeti njegovo ime na listi. Prošlotjedni “povratnik” Vinales uspio je odvoziti najbrže vrijeme prvog treninga na mokroj podlozi. Naravno da bajka nije dugo trajala ali su pozitivni sve konkretniji pomaci u Apriliji i u konačnici njegovo deseto mjesto u kvalifikacijama.

Prvo startno mjesto i Pole position osvojio je Bagnaia ispred Millera i Quartarara koji je pao na kvalifikacijama, pa je glavno pitanje bilo može li Bagnaia ponoviti prošlotjedni uspjeh i obraniti se od favoriziranog Francuza. Spomenimo i vremensku prognozu koja je upravo u vrijeme utrke najavljivala moguću kišu što već po defaultu mijenja stvari pri čemu nerijetko isplivaju neka nova lici. Ipak, to nije bio takav dan jer je uoči utrke bilo oblačno ali suho.

Bagnaia je krenuo vrlo agresivno, pratili su Miller i Quartararo, zatim Marquez, Martin pa braća Espargaro… Već nakon prvog kruga Bagnaia je imao preko sekunde prednosti, Quartarao je pod napadima Martina branio da Ducati zauzme prve tri pozicije. Iza njih je A. Espargaro prošao Marqueza. Martin je bio previše agresivan pa je pao ali se i vratio na začelje čime su se i njegove nade za dobar plasman ugasile. Bagnaia je svoju prednost od oko 1,3 sekunde održavao konstantnom u prvom dijelu utrke. Odlično se probijao Bastianini na Ducatiju, prošao je A. Espargara a zatim i Marqueza.

Nakon pola odvožene utrke Bagnaia je i dalje držao prednost od oko 2,5 sekundi ali tada je Quartarao prošao Millera u borbi za drugo mjesto. Četvrti je i dalje bio Bastianini koji je vodio grupu u kojoj su još bili Rins, Marquez i A. Espargaro a mladi Talijan je nešto kasnije odvozio 1.32.242, novi najbolji krug. Rins je pokušavao pratiti Bastianinija što je dovelo do pada. Krug i pol kasnije Bastianini je prošao Millera i stigao do mjesta na podiju što bi mu bio najbolji rezultat karijere.

Quartararo se za to vrijeme jako približio Bagnai na 1,3 sekunde dok je Bastianini kasnio za Francuzom dodatnih 2,7 sekundi. Četvrti Miller i peti Marquez bili su relativno usamljeni iako nisu bili daleko Mir i A. Espargaro.

U zadnja dva kruga Bagnaina prednost se istopila na 0.4 no u zadnjem krugu se dva puta zatresao Quartarov motor dok je Bagnaia vozio kao po tračnicama i sigurno osvojio novih 25 bodova. Drama se odvijala i u borbi za četvrto mjesto kada su Marquez i Mir uspjeli prestići Millera no zbog gaženja zelene površine u zadnjem krugu Miru je ipak pripalo šesto mjesto. Prvenstvo se nastavlja za dva tjedna na drugom kontinentu, sjevernoameričkom, nakon čega se vraćaju u Europu na posljednje tri utrke u Italiji, Portugalu i Španjolskoj.

Prethodni članakWSBK – Jerez 2021
Sljedeći članakElektrični Renault 5 stiže za tri godine