WSBK – Jerez 2021

Drugi od tri uzastopna WSBK vikenda vozio se u Jerezu a borba za naslov prvaka krenula je već od prvog treninga u petak kada je Razgatlioglu s minimalnim prednošću počeo najbolje. Kako gotovo uoči svake utrke kapne neka vijest, tako je ovaj put red došao na Daviesa koji je na izvanrednoj press konferenciji objavio završetak karijere. Izvrstan vozač i bivši prvak koji nažalost u WSBK-u nije imao sreće. Odlične vožnje i bljeskovi nisu bili dovoljni da u zlatnim godinama na tvorničkom Ducatiju uspije skinuti Reu s trona. 2017. godine pao je na utrci u Misanu i dosta dugo je trajao oporavak koji je utjecao na njegove kasnije rezultate. Sredinom ove sezone počele su glasine o upitnom angažmanu za slijedeću da bi se prošli tjedan dogodila nova nezgoda i nova ozljeda što je zasigurno utjecalo na njegovu odluku o prestanku sudjelovanja u utrkama. No, i to treba uzeti s rezervom jer sve su češći slučajevi povratka nakon izvjesnog vremena. Na utrci u Jerezu njegova zamjena bio je Loris Baz.

Subota je u Jerezu počela dobro, Toprak je ostvario najbolje vrijeme i osvojio Superpole. Drugo vrijeme odvozio je Lowes i time od timskog kolege Ree preuzeo drugo mjesto a u drugom startnom redu svoje pozicije našli su Redding, Rinaldi i Locatelli. Međutim, na prvoj SSP 300 utrci došlo je do nezgode pri čemu je smrtno stradao 15-godišnji Dean Barta Vinales nakon čega je otkazan cijeli subotnji program.

Zbog istog razloga, termin nedjeljne Superpole utrke zamijenjen je prvom WSBK utrkom u kojoj je Rea poveo od početka i držao vodstvo ispred Topraka s prednošću koja je varirala od 0,2 do 0,6. Odvozio je i najbrži krug od 1.39.837. Pratili su Locatelli, Redding i Rinaldi dok nije morao odustati nakon čudnog pada a na njegovu poziciju probio se Bautista. Slijedio je vd Mark pa zatim odlični povratnik-zamjena Loris Baz. U šestom krugu Razgatlioglu je pokušao proći Reu kada je došlo do kontakta ali su srećom obojica ostali na kotačima.

U 13. krugu Razgatlioglu je prošao Reu, početna prednost gotovo da nije postojala ali se u slijedećim krugovima pojačavala. Tri kruga kasnije narasla je na preko pola sekunde uz Reine male izgleda da se uspije vratiti. Prošlo je već dosta godina od kada nismo gledali da se netko s Reom može, uvjetno rečeno poigravati, jer je Toprakova forma ove godine evidentno na vrhuncu.

Istim redoslijedom završila je prva utrka, uz Toprakovu nadmoć i novih pet bodova razlike u odnosu na Reu, Reddingov trijumf protiv mladog Locatellija u predzadnjem krugu, petog Bautistu te odličnog Baza na šestom mjestu.

Druga utrka počinje u 14.00 sati.

Drugu utrku poveo je Razgatlioglu a na drugo mjesto se ugurao Rinaldi dok je Rea držao treće mjesto. U drugom krugu Rea je pogriješio pa je izgubio poziciju od Reddinga a vrlo blizu bio je i Locatelli. Dalje su se poredali Bautista, Bassani, vd Mark, Haslam, Baz.

Nakon pet odvoženih krugova vodeća trojka se odvojila preko sekunde od Ree i Locatellija a tvornički Ducatiji su bili sve agresivniji, pogotovo Redding koji je prvo prošao Rinaldija a zatim i krenuo u lov na Topraka. Rea je također bio pod napadima Locatellija ali i Bautiste odmah iza njega. Locatelli ga je prošao početkom sedmog kruga, Bautista nešto kasnije a istom prilikom, nakon što ga je Rea prikočio, došlo je do kontakta Ree i Bassanija.

Uslijedili su brojni pokušaji Bassanija da prođe Reu za šesto mjesto ali preveliko poštovanje i Reine defenzivne putanje nisu mu išle na ruku. Isto tako su se za treće mjesto borili Locatelli i Rinaldi a za prvo je Redding bio sve bliži Topraku. U 13. krugu je Locatelli prestigao Rinaldija koji je očigledno potrošio gume jer ga je uskoro prošao Bautista a Rea i Bassani su se sasvim približili.

Pet krugova prije kraja Redding je sasvim stisnuo Topraka da bi ga krug kasnije prošao. Još krug kasnije, Toprak ne odustaje i vraća vodstvo. Za to vrijeme je i Bautista došao do trećeg mjesta preko Locatellija. Ulaskom u zadnji krug mala greškica na kočenju koštala je Reddinga pokušaja napada na prvo mjesto koji bi, da se to nije dogodilo, gotovo sigurno uslijedio. Kako bilo, Toprak je zasluženo dobio i drugu utrku u Jerezu, Bautista je osvojio mjesto na podiju a Locatelli pomogoa timskom kolegi u borbi za naslov držeći Reu iza sebe.

Slijedeća utrka je za tjedan dana u Portugalu čime WSBK završava ovogodišnje druženje s europskim navijačima i odlazi na posljednje dvije utrke prvenstva u Argentini i Indoneziji.

Prethodni članakMaserati Grecale 2022
Sljedeći članakMotoGP – Misano 2021