MotoGP – Misano II 2021

Mjesec dana nakon prve utrke u Misanu, MotoGP se vratio na stazu M. Simoncelli kod Riminija. Ovaj puta, kad su preostale još tri utrke do kraja prvenstva, bilo je izgledno da bi već ovaj vikend mogli dobiti novog svjetskog prvaka. Quartarao je stigao u Italiju sa 52 boda prednosti ispred Bagnaie ali na kvalifikacijama osvojio tek 15. startno mjesto. Više zbog žute zastave na samom kraju nego loše vožnje ali za razliku od njega Talijan je briljirao i osvojio novi Pole position a cijeli prvi startni red je po prvi puta u povijesti pripao Ducatiju. Uz to, bio je to i prvi startni red u karijeri za Lucu Marinija koji je iskoristio situaciju i plasirao se odmah iza tvorničkog Millera. Za razliku od Marinija, njegov stariji brat Rossi za svoju oproštajnu utrku na domaćoj stazi kvalificirao se na posljednje startno mjesto.

Poveo je Bagnaia ispred Millera i Marqueza te Oliveire i P. Espargara. Quartararo je nakon prvog kruga bio na 12. mjestu. Bagnaia je imao oko pola sekunde prednosti a Marquez se zalijepio za Millera. Prvi je pao Mir te usput pokupio i Petruccija.

Bagnaina prednost se vrlo brzo počela topiti pa su ga dostigli Miller i Marquez a vodeća trojka odvojila se na skoro dvije sekunde. Miller je kalkulirao da zaštiti Bagnaiu ali je u tom čudnom ritmu izgubio kontrolu nad prednjim kotačem i nažalost pao. Vodeći dvojac imao je tada 2,5 sekunde prednosti.

Nakon pola odvožene utrke Marquez je i dalje izbliza snimao Bagnaiu a na tri sekunde pratili su Espargaro i Oliveira. Onda opet razmak pa Morbidelli, A. Espargaro, Marini, Rins, Quartararo. U međuvremenu su pali i odustali Nakagami, Lecuona, A. Marquez i Martin. Na začelju je bio Dovizioso a ispred njega i Rossi.

U zadnjih deset krugova na vrhu nije bilo promjena, no zato je Quartararo stigao do šestog mjesta i imao priliku napasti A. Espargara što je krug kasnije i napravio. 1.32.171 bilo je vrijeme najbržeg kruga kojeg je odvozio Bagnaia. Izgledalo je kao da i on i Marquez voze mirno očekujući rješenje pitanja pobjednika u samom finišu utrke. Razmak između ostalih je ostao nepromijenjen: P. Espargaro treći, Oliveira četvrti, Quartararo peti.

Pet krugova prije kraja je Bagnaia počeo odmicati Marquezu i kada je izgledalo da je riješio utrku pao je ničim izazvan na istom mjestu kao i Miller. Time je prvenstvo bilo riješeno i Quartaro je postao novi prvak svijeta. Marquez je upisao novu pobjedu a pored sebe na podiju imao još jednu Hondu tj. P. Espargara. Treći je završio Bastianini, Quartararo četvrti.

Prvenstvo se nastavlja za dva tjedna u Portugalu. Bitnijih pomaka u ukupnom poretku neće biti ali se nadamo zanimljivim preostalim dvjema utrkama.

Prethodni članakHyundai KONA N u očima medija
Sljedeći članakPredstavljen novi Mercedes AMG SL