MotoGP – Portimao 2021

Peti uzastopni Pole position Peccu Bagnai nije bio bitan u bodovnom smislu ali je prvi talijanski vozač koji je to ostvario nakon Rossija u zlatnim danima. Nažalost malo se prekasno probudio te padom na prošloj utrci izgubio i teoretsku mogućnost borbe za naslov prvaka. Upravo zato i nije bilo previše tuge, Quartararo je zasluženo uzeo titulu a Bagnaia skuplja iskustvo za slijedeću sezonu u čemu će mu pomagati i Casey Stoner.

Prvo mjesto na kvalifikacijama osvojio je ispred Millera i Mira, onda u drugom redu opet dva Ducatija, Zarcov i Martinov, pa Espargaro na Hondi. Njegovog timskog kolege Marqueza nije bilo u Portugalu, nakon pada na MX treningu i udarca glavom odlučeno je da preskoči njemu ionako bodovno nebitnu utrku tako da ga je zamijenio Stefan Bradl.

Miller je najbolje krenuo ali se nakon prvog zavoja Bagnaia vratio na vrh a Mir na drugo mjesto. Prvi je pao Petrucci. Ulaskom u drugi krug se formirala kolona a Bagnaia i Mir su se malo odvojili ispred Millera, Martina, Marqueza i Quartarara.

Već nakon pet krugova Bagnaia se odvojio od Mira na više od pola sekunde. Izgledalo je na početku da bi Mir mogao napasti ali je Pecco svakim krugom pomalo povećavao prednost. Quartararo je i dalje neopterećeno držao šestu poziciju između Martina i Zarca. Osim njih dvojice, blizu su bili Miller i Marquez a upravo je tu i došlo do prve promjene pozicija kada je u 12. krugu Marquez prošao Millera za treće mjesto.

U zadnjih pet krugova Martin je usporio pa su ga prošli Zarco i Quartararo međutim pola kruga kasnije Quartararo je pao. Za to vrijeme je i Miller protiv Marqueza vratio treće mjesto. U predzadnjem krugu utrka je prekinuta nakon sudara dva KTM-a, Lecuona je prilikom pokušaja prolaska izgubio grip na prednjem kotaču i pri tome srušio Oliveiru a kako je odvoženo više od 3/4 utrke, nastavak se nije vozio. Prvim i trećim mjestom Ducati je osvojio konstruktorski naslov prvaka svijeta s obzirom da je Quartararo pao a najbolji plasman Yamahe osvojio je Rossi na 15. mjestu. Naslov najboljeg trkača satelitskih timova pripao je Zarcu, također na Ducatiju.

Slijedeći vikend vozi se Valencia, posljednja utrka sezone i posljednja službena MotoGP utrka Valentina Rossija s kojom završava jedna duga era ovog prestižnog natjecanja.

Prethodni članakPredstavljen novi Mercedes AMG SL
Sljedeći članakPovijest velikog Harley-Davidsona