MotoGP – Portimao 2024

MotoGP prvenstvo se nakon otvaranja sezone u Qataru preselilo u Europu gdje se prva utrka vozila u Portugalu. S najboljim vremenima na treninzima krenuo je Bastianini, pratio ga je sve bolji Binder ali i M. Marquez koji je pao no ostalo je treće najbolje vrijeme prvog dana. Pole position odnosno vodeću startnu poziciju osigurao je Bastianini superiornim performansom i na kvalifikacijama. Drugo startno mjesto pripalo je probuđenom Vinalesu a treće Martinu. Bagnaia, Miller i Bezzecchi startali su iz drugog reda a Acosta, M. Marquez i Quartararo iz trećeg. Zadnja četiri startna mjesta, i jedini s odvoženih 1.39+, osvojila su četiri Hondina vozača.

SPRINT:

Miller, Bagnaia, Vinales, Bastianini, M. Marquez, Martin… bio je poredak nakon prvih nekoliko zavoja. Marquez je najbržim krugom prvi napao Bastianinija a nešto kasnije i vrlo agresivno Vinalesa. Za to vrijeme se Bagnaia probio na vrh pored Millera a za njim je isto napravio i M. Marquez. Slijedili su ih Vinales i Martin. Nakon tri kruga Bagnaia je stvorio prednost od pola sekunde a jedino ga je Marquez pratio no dvije greške na kočenju gurnule su Marqueza na treće mjesto iza Vinalesa. Za to vrijeme pali su Mir, DiGianantonio i Zarco.

Nakon pet krugova Martin je prešao Marqueza u borbi za treće jesto. Vinales nije bio daleko ali je zato Bagnaia čuvao svoju sekundu i bez veće greške nije bilo izgledno da ga netko ugrozi. Martin je u sedmom krugu odvozio najbrži krug utrke i dodatno se približio Vinalesu. Upravo tada došlo je do Bagnaine greške na kočenju pri čemu je proširio putranju i vratio se tek na četvrto mjesto sa 1,3 sekunde zaostatka za M. Marquezom te Millerom na leđima.

Vinales je branio vodstvo do ulaska u predzadnji krug kad je Martin pokušao napasti. Cijeli taj krug tražio je poziciju protiv Vinalesovih defenzivnih putanja ali nije uspijevao. Umjesto novog napada uslijedila je greška koja mu je na rep dovela M. Marquza a znamo da on takve prilike ne propušta. Vinales je za to vrijeme povećao prednost na jednu sekundu i relativno mirno s Aprilijom završio utrku na prvom mjestu ispred Marqueza i Martina. Prvi ispod podija plasirao se Bagnaia koji je maksimalno kontrolirao utrku do greške u sedmom krugu ali i to je pomak s obzirom da obično ne briljira u Sprint utrkama.

GP:

Martin je poveo GP utrku ispred Vinalesa i Bastianinija dok su se Bagnaia i M. Marquez u više navrata i fizički gurali u borbi za četvrto mjesto. U prvom krugu pali su Morbidelli i A. Marquez te se vratili na posljednja mjesta. U početku se Martin malo odvojio ali je Vinales vrlo brzo ulovio priključak dok su ostali kasnili više od pola sekunde. Miller, Binder i Acosta vodili su internu borbu za šesto mjesto na oko sekunde zaostatka za vodećima no i taj zaostatak se polako topio nakon što se Acosta probio na vrh treće grupe a malo nakon toga s najbržim krugom od 1.39.01 skinuo i Marqueza. Daleko nije bio niti Bagnaia koji je također izgubio kontakt s vodećom trojicom.

Nakon toga se formirala prva grupa koju su činili Martin, Vinales i Bastianini, u drugoj su bili Bagnaia, Acosta i Marquez a u trećoj Binder, Miller i Quartararo. Treća grupa se prva raspala jer Quartararo nije mogao pratiti nametnuti ritam a u drugoj je Acosta napadao Bagnaiu. Na vrhu nije bilo promjena, Martin je kontrolirao utrku i na pola odvoženih krugova odmaknuo na sekundu prednosti. Veći dio utrke odvožen je s istim poretkom, bez pokušaja prolaza s izuzetkom jednog pokušaja Acoste.

Ulaskom za zadnjih pet krugova, Acosta je ponovno napao i prošao Bagnaiu a u napad na njega je krenuo i Marquez. Vrlo brzo se Acosta odvojio na preko dvije sekunde i pokušavao uloviti priključak s vodećom grupom. Tri kruga prije kraja Marquez ja prošao Bagnaiu, otišao preširoko i u povratku udario u Bagnaiu pri čemu su obojica pali. Očigledno Španjolac ima pretplatu na incidentne situacije. Na kraju istog kruga Bastianini je na ciljnoj prošao Vinalesa s čijim motorom izgleda da nešto nije bilo u redu. Odmah nakon toga, u prvom zavoju, izletio je i pao. Bastianini je tako osigurao drugo mjesto, Acosta došao do podija a Martin uvjereno pobijedio nakon što je savršeno kontrolirao cijelu utrku.

Nastavak prvenstva je za dva tjedna u Americi.

Prethodni članakWSBK – Barcelona 2024
Sljedeći članakOsvježeni Hyundai Bayon