MotoGP – Red Bull Ring RACE 2 2021

Puno novosti pojavilo se uoči druge utrke na austrijskom Red Bull Ringu. Obostrano nezadovoljstvo u Yamahinom timu nakon najave raskid ugovora s Vinalesom kulminiralo je odlukom da mu nisu dozvolili nastup na drugoj utrci smatrajući da je u prvoj utrci namjerno držao motor u visokim okretajima kako bi uništio agregat. Evidentno je posljednje krugove vozio u drugom režimu a kao potvrda stigla je i Vinalesova isprika koju je objasnio frustracijom. Recimo, zbog grešaka na elektronici. Ostaje za vidjeti hoće li se suspenzija odnositi samo na ovu utrku ili će Španjolac ostatak sezone odsjediti na tribinama. Druga novost, dugoročno ipak bitnija, povlačenje je Petronasa iz MotoGP-a. Glavni razlog je nemogućnost pronalaska vozača koji bi ih predstavljali u slijedećoj sezoni. Morbidelli će se okušati u tvorničkim bojama a Rossi je najavio povlačenje čime prestaje i mogućnost dobivanja novih agregata odnosno tvorničke podrške. Bez identičnog materijala je i interes potencijalnih kandidata sveden na minimum te je donesena logična odluka o, nadamo se, privremenom odlasku.

Tjedan dana od posljednje utrke na istoj stazi vozači su imali vremena analizirati rezultate i pripremiti se za novu utrku. Ako je suditi po kvalifikacijama, nije bilo velikih promjena. Martin je skinuo Quartararovo vrijeme i osvojio novi Pole position. Treće startno mjesto pripalo je Bagnai, četvrto Zarcu, peto Marquezu, šesto Milleru. Da ne bi sve bilo tako jednostavno, uoči početka utrke nebo se zacrnilo i unijelo dodatnu neizvjesnost.

Bagnaia je odlično krenuo i poveo suhu utrku ali je već nakon prvih zavoja pokazana bijela zastava što je značilo da je box za zamjenu motora otvoren. I nakon dva kruga Bagnaia je bio u vodstvu ispred Marqueza, Martina, Zarca, Quartarara i Millera. Uslijedila su brojne promjene pozicija u vodećoj grupi ali je Bagnaia zadržao vodstvo prvih sedam krugova nakon čega je počela lagana kiša. Quartararo se tada probio na vrh ali se niti Bagnaia nije predavao te je nakon pola kruga vratio vodstvo.

Nakon pola utrke nije bilo novih promjena, vodio je Bagnaia ispred Quartarara i Marqueza, za njima su s razlikom od cca 1,3 sekunde stizali Martin, Zarco, Mir, Miller, Binder… U istom poretku, uz gotovo identična vremena po krugu, ušlo se i u završnicu utrke. Iznimka je bio Zarco koji je nažalost pao ulaskom u zadnjih deset krugova. Krug kasnije Quartararo je pogriješio na kočenju i propustio Marqueza na drugo mjesto. Marquez se odmah počeo pripremati na napad na prvo mjesto. Na trenutak je i prošao, Bagnaia vratio ali ostalo je još punih sedam krugova do kraja s tim da je kiša sve jače padala. Upravo zbog kiše je u zadnja četiri kruga došlo do potpunog preokreta: Marquez se probio u vodstvo ali su brzo nakon toga svi vodeći ušli u box. U vodstvo su tada došli Binder, Espargaro i Rossi koji su jedini ostali na stazi i držali pozicije do zadnja dva kruga. Nakon toga je postalo gotovo nemoguće pratiti pozicije jer je zbog jake kiše nastala totalna pomutnja. Na kraju se najbolje snašao Binder koji je na slikovima jedva stigao do cilja, ali svjedno prvi dok je malo nedostajalo drugoplasiranom Bagnai da ga stigne na kišnim gumama. Mjesto na podiju pripalo je i Martinu.

Nastavak prvenstva je za dva tjedna na engleskom Silverstoneu.

Prethodni članakWSBK – Navarra 2021
Sljedeći članakMotoGP – Silverstone 2021